Afta eltávolítása és kezelése

2022. július 7.

Lehet-e kezelni az aftát otthon? 

 

Valamelyest és enyhébb esetekben lehet, de mint ahogyan azt már a fentiekben is említettük, például a Sutton-féle afta esetében bizony orvosi vizsgálat mindenképpen javasolt. Az otthoni terápiát azért ajánlják elsősorban a szakemberek, hogy minél gyorsabban enyhüljön a fájdalom, és a lehetőségekhez mérten minél kevesebb ideig álljon fenn az afta.

 

Nagy és fájdalmas afta esetén érdemes antimikrobális hatású szájöblögetőt vagy szopogató tablettát használni.

 

Házi praktika lehet a szódabikarbónás vízzel való öblögetés is, átmeneti segítséget pedig a jég hozhat, ha a fájdalom sürgős enyhítéséről beszélünk.

 

Érdemes arra is nagy figyelmet fordítani, hogy a szájüregi nyálkahártyát minél kevesebb irritáció érje. Ajánlott puhább sörtéjű fogkefét használni, és kerülendő a rágógumizás is. Jobb puha, minél kevesebb rágást igénylő ételeket fogyasztani, de kerülni kell a savanyú, csípős, valamint a fűszeres étkeket is.

 

Fontos lehet megfigyelni az afta viselkedését: lehetséges, hogy bizonyos ételek fogyasztása után erőteljesebben jelentkeznek a fájdalmas tünetek, így kerüljük el az érintett ételek fogyasztását.

 

Rendkívül hatékony gyógyír, ha emelt dózisban szedjük a B1 vitamint: érdemes napi 100-300 milligrammot fogyasztani belőle, de csak kúraszerűen.

 

Afta kezelése a rendelőben

 

Ahogyan a fentiekben is említettük, az afta a legtöbb esetben nem igény orvosi beavatkozást, viszont gyógyulása rendkívüli mértékben gyorsítható a lézeres fertőtlenítéssel. A lézer hatásossága azon alapul, hogy minden útjába kerülő baktériumot elpusztít, viszont a fogállománynak és az ép szöveteknek nem árt.

 

A lézert több fogászati beavatkozásnál is segítségül hívják a szakemberek, úgymint a fogtömések, a barázdazárások, fogbeültetések esetén, valamint hasznos lehet prevenciós célból is a használata.

 

A lézer jótékony hatása afta, herpesz és fekélyek esetén is kibontakozik.

 

Afta megelőzése

 

Az aftát meg lehet előzni, ha körültekintően járunk el a szájhigiéniát illetően, különösen akkor, ha tudjuk, hogy kifejezett hajlamunk van az aftára.

 

A gyógyszertári fertőtlenítős szájvizek, a gyógynövények és az ezekből létrehozott készítmények hatékony fegyverei lehetnek az afta kialakulásának.

 

A kamilla kiváló ellenszere a gyulladásnak, így a kamillás szájöblögetés csak jót tehet az afta ellen, a száj nyálkahártyáját nyugtatja.

 

Szintén kiváló gyógyszer lehet a csersavtartalmú apróbojtorján, a geránium és a varázsmogyoró főzete. Ezek vérzéscsillapító és gyulladáscsökkentő hatásúak.

 

Ha az afta gyakran visszatérő vendég a hétköznapokban, érdemes allergiatesztet végeztetni, mely során a gluténérzékenységet is górcső alá veszik.

 

Aftát megelőzni – és ezzel együtt persze számos más betegséget is – a legegyszerűbben egészséges életmóddal, kiegyensúlyozott táplálkozással lehet. Figyelmet kell fordítani a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étkezésre, a gyakori zöldség- és gyümölcsfogyasztásra, valamint érdemes cinkben gazdag olajos magvakat is rendszeresen enni.

 

Szájüregünk egy sajátos, ám igen érzékeny flórával bír. Ez mikrobákból épül fel. Ha fertőzés vagy gyulladás éri, a flóra természetes működésének egyensúlya felborulhat, s ennek következtében alakulhatnak ki a különböző fog- és szájbetegségek.

 

A leggyakoribb fog- és szájbetegségek közé tartozik maga az afta is, de a fekély, a herpesz és egyéb, szájnyálkahártyán kialakult sebek és tumorok is.

 

Hogyan hat az afta a fogiankra? Miért fontos kezelni?

 

A legkönnyebben a szájunkon keresztül juthatnak be kórokozók a testünkbe, hiszen ez a testrészünk érintkezik a legközvetlenebbül a külvilággal. Összefoglaljuk most a leggyakrabban kialakuló fog- és szájkörüli betegségeket, először azonban tisztázzuk, hogy mik a legfontosabb információk a szájüregi flóráról. Ha az ezt érintő alapvetéseket tisztán látjuk, könnyebb lesz megérteni, miért is olyan érzékeny a szájüregünk.

 

Az afta, a fekély és a herpesz mindegyike a száj flórájának kisebb-nagyobb mértékű elváltozásait, rendellenességeit jelzik. Ha a flóra külső vagy belső hatásra meggyengül, nem tudja megfelelően ellátni a feladatát. Ekkor a lappangó betegségek is felszínre törnek, hiszen épp nem jól működik az, ami rendszerint felveszi velük a harcot. Jellemzően ekkor lángolhat fel az ínygyulladás, a szájfekély, az afta és a herpesz is.

 

Nagyon fontos, hogy naponta háromszor mossunk fogat alaposan és használjunk fogselymet is, hogy elkerüljük az esetleges súlyosbodást. Mivel a betegség alatt nagy fájdalommal jár ez, előfordulhat, hogy az érintett területek közelében nem tudunk annyira alapos tisztítást végezni, mint a szájüreg többi részében.

 

Gyakori kérdések

 

Mennyi ideig tart az afta eltávolítása?

 

Jellemzően maximum másfél hét alatt magától is elmúlik, ha betartjuk az alapvető higiénés szabályokat, és rendszeresen, alaposan tiztítjuk szájüregünket naponta háromszor. Fontos kerülni a csípős, savas, fűszeres és durva ételeket is. Ha indul gyógyulásnak az afta ennyi idő alatt, érdemes felkeresni egy fogorvost, valamint akkor is, ha súlyosbodnak a tünetek.

 

Fertőző-e az afta? Átadható másnak?

 

Nem. Az afta semmilyen körülmények között nem terjeszthető át másik egyénre.

 

Vitaminhiány is okozhatja a kialakulását?

 

Igen okozhatja a szájban lévő afta kialakulását a kevés vitamin. Érdemes a B1 vitamint emelt adagban szednünk. Emelett még a vas, folsav és a cink hiány is kedvez az afta megjelenésének.

 

Afta ellen melyik gyógyszer a legjobb? Ecsetelő vagy szájvíz?

 

Ez ellen nem létezik mindenki számára egyformán hatásos gyógyír, mivel kialakulásának pontos körülményeit is még kutatják a szakemberek. A következők közül érdemes válogatni:

 

  • csökkentsük a stresszt

  • táplálkozzunk kiegyensúlyozottan

  • szedjünk cinket és B12 vitamint

  • használjunk fertőtlenítő szájvizeket, ecsetelőket, szopogató tablettákat

  • állíttassuk helyre az elmozdult fogpótlásokat, melyek irritálhatják a száj nyálkahártyáját

  • távolíttassuk el a fogkövet

 

És persze látogassuk meg rendszeresen, minimum félévente fogorvosunkat!

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.