Biztos, hogy tudsz fogat mosni?

2020. január 1.

Elsőre talán viccesen hangzik a kérdés, hiszen már az óvodában is egyedül mosnak fogat a gyerekek.

 

Sok felnőtt nem is érti, hogyan merülhet fel a kétség, a fogorvosok azonban nap mint nap találkoznak olyan páciensekkel, akik akár évtizedeken át rosszul mosták a fogaikat.

 

A fogmosás helyes technikája nagyban függ attól, hogy kézi vagy gépi fogkefével mosunk-e fogat. Kézi fogkefével az úgynevezett módosított Bass-technika a legjobb fogmosási mód: a fogkefe ilyenkor félig az ínyhez, félig a foghoz ér (45 fokos szöget bezárva a fogínnyel úgy, hogy a sörték az íny felé néznek). A fogkefét körkörösen, enyhén vibrációs mozgással kell mozgatni, így a fogkefe be tud hatolni az ínybarázdába, és hatékonyan el tudja távolítani az íny mentén lerakódott plakkot, ami kulcsszerepet játszik az ínygyulladás és a fogágybetegségek kialakulásában. Mivel az ínyt is mossuk ezzel a módszerrel, fontos, hogy úgynevezett super soft sörtéjű fogkefével tegyük mindezt.

 

Az elektromos fogkefékkel – mivel eleve végeznek mozgást – elegendő sétáló fogmosást végezni, azaz félig az ínyre helyezve ott kell tartani a fogkefét a fogon, elszámolni 2-ig, és tovább léptetni a fogkefét. Az elektromos fogkefék egyik jó tulajdonsága, hogy jóval kevesebb kézügyességgel is elérhető velük a megfelelő tisztaság. Függetlenül attól, hogy melyik fogkefét választjuk, fontos, hogy ne össze-vissza haladjunk a fogainkon, hanem mindig ugyanaz legyen a fix sorrend a fogmosásunkban. Kezdhetjük például felül az egyik oldalon a fogaink külső felszínén, aztán folytathatjuk a belső felszínükön, végül a rágófelszínen

 

A szakértő szerint lényeges, mégis kevesen tudják, hogy a fogmosást mindig ki kell egészíteni a fogközök tisztításával már csak azért is, mert innen indul a szuvasodások jó része, ami kevésbé szerencsés esetben egyszerre akár két fogat is „tömésre ítélhet”. Ennek helyes kivitelezéséhez használhatunk fogselymet vagy fogközkefét.

Forrás:nlc.hu

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.