Bölcsességfog eltávolítása szakszerűen és kíméletesen

2021. február 2.

Előfordulhat, hogy a növekedő bölcsességfog egy ponton kibújik az ínyből, de az íny és a fog között egy tasak alakul ki.

 

Ebben baktériumok telepednek meg, amik gyulladást is okozhatnak a szájüregben. Ezek kellemetlen tünetekkel járnak:

  • Duzzanat
  • Bűzös szájszag
  • Szájzár

 

Ha a bölcsességfog a növekedés során azonban nem tudja áttörni az íny felszínét, akkor az az állkapocscsontban kezd el növekedni. Ez aztán fogászati ciszta kialakulásához vezethet, ami szintén erős gyulladással járhat. A ciszta növekedése ráadásul roncsolja az állkapocs csontállományát, ami csontvesztéssel járhat. A bölcsességfog eltávolítás ilyenkor az egyetlen megoldáshoz vezető út.

 

Mikor kell mindenképpen szájsebészhez fordulnia a bölcsességfog kérdésével?

 

Mint a legtöbb fogászati probléma esetében, a bölcsességfog problémájánál is a megelőzés a legjobb stratégia.

A bölcsességfog eltávolítása akkor ideális, amikor az még nem okoz tüneteket és nincs gyulladt állapotban. Ezzel az előrelátó magtartással nagyon sok fájdalomtól és kellemetlenségtől mentheti meg magát.

Amikor azonban Ön a fenti tünetek bármelyikét saját magán észreveszi, akkor mindenképpen javasolt a lehető legrövidebb időn belül készíttetni egy panorámaröntgen – vagy 3D CT felvételt, amelyből pontosan beazonosítható a fog pozíciója és az, hogy a növekedés mely stádiumában van.

Ennek segítségével a bölcsességfog eltávolítás egy felkészült szájsebész számára már egy jól tervezhető folyamat lesz.

 

Hogyan történik a kíméletes bölcsességfog eltávolítás?

 

A bölcsességfog eltávolítás első lépése – a precíz diagnózis.

 

A  korszerű 3D CT felvétel segítségével azonosítja be kezelőorvosa a bölcsességfog aktuális pozícióját a csontszerkezetben. A felvétel alapján tudja megtervezni a bölcsességfog eltávolításának legkíméletesebb módszerét.

 

A bölcsességfog eltávolítás második lépése – az érzéstelenítés

 

A helyi érzéstelenítés lehetővé teszi, hogy a bölcsességfog eltávolítás egy kíméletes fogászati eljárás legyen az Ön számára. A műtéti beavatkozás csak akkor kezdődik el, amikor az érzéstelenítő szer már kifejtette a hatását. Amennyiben a beavatkozás időtartama alatt érzékennyé válna az Ön számára a kezelt terület, akkor további érzéstelenítő szer beadásával csökkenthetjük kellemetlenséget.

 

A bölcsességfog eltávolítás harmadik lépése – a szájsebészeti foghúzás

 

Az előkészületeket követően a beavatkozást végző szájsebész egy vagy több darabban sebészeti úton eltávolítja a bölcsességfogat. A kezelt területet a további fertőzések elkerülése érdekében varrattal zárja.  Szükség esetén antibiotikumos kezelést ír elő.

 

Mi kell tenni abban az esetben, ha ön is szeretné megelőzni a bölcsességfog által okozott kellemetlenségeket és fájdalmat?

 

A bölcsességfog eltávolítás nem egy kellemes vasárnap délutáni elfoglaltság, de mindenképpen hasznos abból szempontból, hogy jelentős fájdalomtól és kellemetlenségtől mentsen meg minket. Amennyiben Önnek is bölcsességfog eltávolításra van szüksége és szeretné ha azt felkészült, nemzetközi gyakorlattal rendelkező szájsebész végezze el, akkor jöjjön el egy személyes konzultációra.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.