Csapos fog felépítése. Letört fog pótlása, kiszedése és élettartalma

2022. március 3.

Legyenek bármennyire is erős és egészséges fogaink, ügyelnünk kell arra, hogy ne sérüljenek meg valamilyen külső fizikai hatás miatt. Hirtelen ütés, éjszakai fogcsikorgatás miatt megrepedhetnek, letörhetnek, és ha ilyen történik, mielőbb orvosolni kell.  Lássuk, mik a lehetséges okok és kezelési lehetőségek!

 

Letört fog: mitől lehet?

 

Ahogyan már azt a fentiekben is említettük, a fogak képesek megsérülni több okból kifolyólag is. Előfordulhat, hogy letörik belőlük egy darab, legrosszabb esetben akár teljesen is kitörhetnek.

Az ok leggyakrabban az éjszakai fogcsikorgatás, kemény ételre való ráharapás (gondoljunk például a magvakra), vagy egy arcunkat érő hirtelen ütés is lehet, de előfordulhat, hogy komolyabb a probléma (fogzománc is sérült vagy ínyig letört a fogunk).

 

Miért probléma a törött fog?

 

Fontos megjegyezni azt is, hogy a fogszuvasodás is okozhat fogletörést. Amikor “romlott” a fog, alapvetően gyenge, és jóval könnyebben törik, mint az egészséges társai. Ebben az esetben az lehet a legveszélyesebb, ha a szuvas fog idegvégződései hideg vagy forró étellel érintkeznek, más esetekben pedig még a levegő is súlyos fájdalmat tud okozni, így a fog letörése, megrepedése is lehet a fogfájás oka.

 

Érdemes panasz nélkül is legalább félévente ellátogatni a fogorvosi rendelőbe. Természetesen a helyes fogmosással is sokat tehetünk azért, hogy megőrizzük fogaink és szájüregünk általános egészségét.

 

Mi a teendő, ha azt vetted észre, hogy letört a fogad?

 

Első és legfontosabb, hogy a letört fogat nem lehet és nem is érdemes megpróbálni otthon kezelni, mindenképpen szükség van a fogorvos felszerelésére és szakértelmére ahhoz, hogy megoldódjon a gond.

A rendelőben a fogorvos megvizsgálja a törött fogat, és eldönti, van-e szükség beavatkozásra, de azt is meghatározza, hogy fogszuvasodás okozta-e a törést, illetve, hogy sérült-e a fogideg. Utóbbi esetben általában csak a gyökérkezelés jelenthet megoldást a fájdalomra, illetve a fog további “romlására”.

 

Baleset is előfordulhat, ebben az esetben pedig nem kérdés, hogy szükség van-e azonnali fogorvosi beavatkozásra. Amit tehetsz ilyen esetben, az az, hogy egy gézdarabot nyomsz a vérző fogínyre, majd ha eláll a vérzés, hideg borogatással csillapítod a fájdalmat. Ilyenkor minél gyorsabban érdemes odaérni a rendelőbe!

 

Kiknél fordul elő leggyakrabban a fogletörés, fogrepedés?

 

A fogorvosok leggyakrabban sportolókat fogadnak letört fog-problémával a rendelőben, ez persze nem jelenti azt, hogy a hétköznapi ember ne lenne kitéve ennek a veszélynek. Rendkívül nagy veszélynek azonban a küzdősportolók, a futballisták, a jégkorongozók és a kosárlabdázók vannak kitéve.

 

Így segít a fogorvos letört fog esetén

 

A kezelés természete attól függ, hogy milyen súlyos sérülésről van szó. A kisebb repedésekkel, fogzománc felületi sérüléseivel nincs sok dolga a szakembernek sem, egy finom csiszolással elejét lehet venni a sérült, egyenetlen, zavaró felületnek.

A fogorvos azonban a vizsgálat útján felfedezheti azt is, hogy a fog egészen a fogbélkamráig sérült vagy ínyig letört a fog – ekkor már elengedhetetlen a gyökérkezelés. Gyökértöméssel és koronával látja el a szakember a törött fogat. Bár ez nem a legkellemesebb beavatkozás, a foghúzástól mindenképpen megkíméli a pácienst.

Szerencsésebb eset, ha a sérülés nem ért el a fogbélkamrához annyira, hogy az megnyíljon. Ebben az esetben van még arra esély, hogy a fogorvos gyógyszeresen lezárja a fogat, ezzel, és rendszeres kontrollal még menthető lehet a fogunk.

 

Mi az a csapos fog?

 

A fogak súlyos károsodásánál javasolhatja a fogorvos, hogy csapot rögzít az erőteljesen sérült foghoz, ennek segítségével építi újra a teljes fogat. Ilyenkor a koronarészt teljes mértékben el kell távolítani, és mivel a megmaradt foganyag nem nyújt megfelelő méretű felszínt a korona vagy híd rögzítéséhez, csap “beültetésére” van szükség.

A fog csapos felépítése úgy zajlik, hogy a rögzítéséhez gyökérkezelni kell a fogat, ezután a szakember egy üvegszál erősítésű fogszínű csapot rögzít a gyökérbe. Erre épül a fogcsonk, amire később koronát vagy hidat rögzít.

 

Letört fog élettartalma

 

Rendkívül sokáig tehet jó szolgálatot egy megfelelően felépített és gondozott csapos fog. A legfontosabb e kezelés során, hogy hibátlan gyökérkezelésen essen át a páciens. A jól elkészített csap meglehetősen erős, így ha külön figyelmet fordítunk a rendszeres fogkőeltávolításra és a gyakori kontrollra, hosszú ideig elkerülhetjük a további beavatkozásokat.

 

Csapos fog készítésénél használt technikák

 

Csapos fog kofferdám izolálással

 

A csap megfelelő rögzülését megnehezítheti, a szájban uralkodó magas nedvességtartalom. Ennek veszi elejét a kofferdám gumilepedővel való munka, ezzel ugyanis a fogorvos kiválóan el tudja szigetelni az építésre váró fogat vagy fogakat a száj többi részétől, illetve a szomszédos fogaktól. A kedvezőbb munkakörülményeknek hála a ragasztó rögzítőereje nő, így a csapos fog is tovább szolgálhatja tulajdonosát.

 

Csapos fog koronával, illetve híddal

 

A csappal megerősített fogra több féle korona is kerülhet, ez attól függ, melyikre esik a páciens és a fogorvos közös választása. Létezik cirkon korona, fémkerámia korona és préskerámia is. Korábban jellemzőbb volt, hogy a korona alatt tovább szuvasodott a fog, de a mai modernebb vállas előkészítés-technikának köszönhetően erre sokkal kevesebb az esély.

Híd készíttetésével pótolhatjuk a hiányzó fogat, és a rágófunkciót is helyreállíthatjuk.

Bármilyen beavatkozásra is van szükség a fent említettek közül, a kezeléseket lenyomatvétel előzi meg.

 

Letört fog felépítése – mit érdemes tudni a fog csap beültetés menetéről?

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: ha észrevesszük, hogy fogunk sérült, azonnal forduljunk fogorvosunkhoz!

  • Nem biztos, hogy a letöredezett fog gyökerét el kell távolítani. Ha a szakember azt látja a röntgenfelvételen, hogy a foggyökér körüli csontállomány körül nincsen gyulladás, meg tudja tömni a gyökércsatornát.
  • Gyulladás fennállásakor más a helyzet. Ilyenkor lehet szó gyökérkezelésről vagy a gyökércsúcs sebészi eltávolításáról.
  • A gyökérkezelés után – ha már elmúlt a fájdalom az adott területen – a gyökérbe speciális műszerekkel készít furatot a fogorvos, majd megmintázza a további lépésekhez szükséges járatot.
  • A minta alapján készül a járatba pontosan illeszkedő fémcsap, majd az ehhez kapcsolódó lecsiszolt fogforma is elkészül. Bár a csapos fog egy elterjedt kifejezés a témában, helyesebben csapos műcsonknak nevezhetnénk az ilyen eljárással készülő fogat ebben a szakaszban. Régebben készítettek csapos fogat is, azonban az egy kevésbé biztonságos technika mentén került a helyére, nem túl minőségi munka esetén pedig a páciens fogának elvesztése is előfordulhatott.
  • Most következik az esztétikus porcelán korona felhelyezése. Kiváló munka esetén a végeredmény és az eredeti, még le nem tört fog között észre sem lehet venni a különbséget. Mivel a felépített csap is fogszínű, így bármilyen koronát készíthet hozzá a fogorvos, az esztétikai hatás pedig kitűnő lesz!

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünk