Cukorbeteg vagy? Ne aggódj, a súlyos fogászati következmények elkerülhetők!

2021. október 10.

Köztudott szomorú tény, hogy a diabétesszel nem csak számos kellemetlen testi tünet jár, hanem rendszerint súlyos fogászati problémák is. Mindez azonban tudatos odafigyeléssel elkerülhető. 

 

Diabétesz miatt a szájüregünk is egy sor különböző csapásnak lesz kitéve. Kezdődik a szájszárazsággal, ami ha sokáig fennáll, akkor szájégés érzetét, fájdalmat, fekélyeket, fertőzéseket is eredményezhet. 

 

Szintén gyakori tünet a sokféle szájnyálkahártya-elváltozás, mint az afta vagy közismertebb nevén a fájdalmas szájpenész. A magas vércukorszint és a rendszeres gyógyszerhasználat miatt pedig a gyorsan szaporodó gombás fertőzések is hamar megtalálnak, aminek igen kellemetlen szájüregi tünetei lehetnek. 

 

Az íny, valamint a fogágy gyulladások sem kímélik a cukrosokat, hiszen a nyáltermelés csökkenése miatt a szájüreg öntisztító képessége teljesen felborul. Emiatt elszaporodnak a baktériumok, gyorsabban alakul ki fogkő, ami gyakorlatilag az állandó ínyproblémák és változatos fogágy nyavalyák okozója.


Mit tehetünk?

 

  • Ne engedjük, hogy kiszáradjon a szájüreg! - Kortyolgassunk vizet, de ne kávét és teát, mert az szárítja a nyálkahártyát! Jó megoldás a cukormentes rágó vagy cukorka, ami segít nedvesen tartani a szánkat. 
  • Minden étkezés után mossunk fogat és használjunk fogselymet! Cukorbetegként a kellemetlen szájszag miatt is érdemes minden étkezés után fogat mosni, de azért is, hogy elkerüljük a betegség miatt gyorsabb tempóban jelentkező problémákat!
  • Negyedévente menjünk el fogorvoshoz, így biztosan naprakészek maradhatunk a fogaink aktuális állapotát illetően!
  • Ne aggódjunk, ha jelentkeznek a tünetek! Vegyük kézbe az irányítást és tegyünk ellenük! Kis odafigyeléssel és nagyfokú tudatossággal, cukorbetegen is megmaradhat fogaink épsége!

 

Ha szeretnél egy teljes körű szájápolási rutint elsajátítani diabéteszesként, de nem tudod hogyan alakítsd ezt ki, keresd fel rendelőnket, ahol kedves és közvetlen fogorvosok és dentálhigiénés szakemberek lesznek a segítségedre. 

 

A profi szűrővizsgálat mellett, egy modern és higiénikus környezetben, szégyenérzet nélkül kérdezhetsz meg bármit. Részletes és hasznos válaszokat, gyakorlati tanácsokat fogsz kapni, amivel hatékonyan őrizheted meg szájüreged hosszútávú egészségét.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.