Dohányzás foghúzás után? Mikor lehet cigizni utána?

2022. március 3.

Foghúzás után számos dologra kell ügyelni. Ezek közül az egyik, az amúgy is káros szokás a dohányzás kerülése.

 

Azt mindenki tudja, hogy a dohányzás káros az egészségre. Ennek ellenére sokan hódolnak ennek a káros szenvedélynek. Ráadásul egészségkárosító hatása mellett még igen költséges szenvedélynek is számít.

 

Aki azonban dohányzik, annak már annyira az élete részévé vált, hogy csak igen hosszú idő és kitartó akarat után lenne képes lemondani erről. Tüdönkön, és környezetünkön kívül ráadásul a fogainkra is rendkívül káros a dohányzás. Korábbi cikkeinkben már foglalkoztunk vele, mit szabad, és mit nem fogyasztani foghúzás után, nézzük mi a helyzet, ha foghúzás után dohányzunk?

 

A szájüregben foghúzás után seb keletkezik, mely sebnek fájdalommentesen össze kell húzódnia. Így a mielőbbi gyógyulás érdekében sok mindenre oda kell figyelnünk. Például arra is, hogy mit eszünk foghúzás után, illetve arra is, hogy a dohányzást erre az időszakra felfüggesszük.

 

Ezeket mindenképpen érdemes betartanunk, ha komplikációk nélkül és a lehető legkisebb fájdalommal szeretnénk átvészelni ezt az időszakot.

 

Miért nem lehet dohányozni foghúzás után?

 

A legtöbben meglepődnek, de foghúzás után a szájban vérömleny keletkezik. Ettől azonban nem kell megijedni egy ilyen beavatkozás után ez normálisnak számít.

 

Dohányzás helyett mit ne tegyünk

 

Az évek óta fennálló nikotin függőség már akár egy nap után is igen komoly elvonási tüneteket tud okozni.

 

Mindenképpen kerüljük a nassolást, mint pótcselekvést a foghúzás után, hiszen az apró magvak vagy törmelékek bele kerülhetnek a nyílt sebbe mely komoly fájdalommal jár. A foghúzás után érdemes puha ételeket fogyasztani, és amennyiben két-három nap után ismét hódolni szeretnénk káros szenvedélyünknek a dohányzásnak, még fokozottabban érdemes oda figyelni a szájhigiénére, és puha szőrű fogkefét használni a helyes fogmosáshoz.

 

Mi történik ha mégis cigizünk foghúzás után?

 

Ha a fogorvosunk tanácsa ellenére mégis dohányzunk foghúzás után, akkor erős fogfájás lehet a jutalmunk. Szerencsére számtalan módon tudjuk csillapítani a fogfájást.

Ráadásul lehet, hogy a foghúzás utáni dohányzás miatt komoly fertőzés alakult ki és ez okoz fájdalmat. Súlyosabb esetben a fájdalomhoz, magas láz, és duzzadás is társul. A fog begennyesedhet, és a gennyes váladék tovább fertőzheti a szájüreget.

 

Mit tesz a dohányfüst az egészséges szájüreggel?

 

Mivel a füst legnagyobb mennyiségben először a szájüregbe érkezik, ezért ezt is károsítja a legnagyobb mértékben.

Ezek a mérgező anyagok a foghúzás után különösen veszélyesek lehetnek. Sőt olyan területen is alakulhat ki ínygyulladás, amely nem érintett a foghúzásban.

 

Foghúzás után a dohányzás lassítja a seb gyógyulását

 

Mivel a dohányzás rossz hatással van az egész keringési rendszerre, így a műtéti területre is kevesebb vér áramlik, ez nehezíti a véralvadást, így a foghúzás után is nehezebben áll el a vérzés, dohányzó páciensek esetén.

A szájüreg megfelelő oxigén és vérellátása elengedhetetlen feltétele a gyógyulásnak.

 

Mikor lehet cigizni foghúzás után?

 

Aki rendszeresen dohányzik, az nem fogja egy foghúzás miatt eldobni a cigit és egyből leszokni.

Annak érdekében, hogy a seb mielőbb gyógyuljon a foghúzást követően 72 órában célszerű kerülni a dohányzást.

 

 

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünk