Egyszer érdemes kiskamasz korban korrigálni a nyúlfogat

2019. május 5.

Az előreálló első fogakkal rendelkező gyerekeknek gyakran van szükségük fogszabályozásra.

 

A beavatkozás a kamaszkor elején (10 és 16 év között) egy szakaszban, vagy két szakaszban is elvégezhető – az első 7 és 11 év között, a második korai kamaszkorban. A Cochrane elemzése kevés előnyét mutatta ki a kétszakaszos fogszabályozásnak.

 

Az előreálló első fogak nagyobb valószínűséggel törhetnek ki baleset következtében, ráadásul megjelenésük miatt a gyermek a gúnyolódás céltáblájává is válhat. A fogorvosoknak, a szülőknek és a gyerekeknek azonban el kell dönteniük, hogy két lépcsőben, korábban és később, vagy csak egy lépcsőben végezzék a beavatkozást.

 

A kutatócsoport 17 randomizált, kontrollált kísérletet elemeztek, amelyekben összesen 721 II. osztályú malocclusióval rendelkező gyermek vett részt. Ez az előreálló első fogak egyik kóroka. A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a korai kezelés enyhén csökkenti annak kockázatát, hogy a gyermek első fogai baleset következtében sérülnek, ezen kívül azonban kevés további előnnyel jár.

 

„Ezen kívül nem találtunk egyéb előnyöket a korai, 8 éves kor körül elvégzett kezeléssel kapcsolatban a korai kamaszkorban végzett kezeléssel szemben” – nyilatkozta a manchesteri Egyetem professzora, Kevin O’Brien. „Elemzésünk eredményei olyan tájékoztatást adnak a fogorvosoknak, ami alapján teljes mértékben megindokolhatják a korai fogszabályozással összefüggő kockázatokat és előnyöket. Ennek köszönhetően a fogorvosok, a szülők és a gyermekek tájékozott döntést hozhatnak.”

 

David L. Turpin, a seattle-i Washington Egyetem fogorvosi karának professzora elmondta, hogy nincs hivatalos szabvány az előreálló fogak kezelésére vonatkozóan. „A fogazatok és a gyerekek is természetesen nagyon különbözők, ezért a fogorvosoknak személyre szabottan kell végezniük a kezeléseket, az egyes páciensek igényei szerint” – véli Turpin. „Általánosságban elmondhatjuk, hogy minél korábban kezdik a kezelést, annál tovább tart, ami pedig a költségeket is megnöveli.”

Forrás: medipress.hu

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.