Éjszakai fogszabályozó: a legfontosabb tudnivalók! (1.rész)

2021. április 4.

A szép, egészséges és egyenes fogsor sajnos nem mindenkinek adatik meg, azonban szerencsére ezen a megfelelő kezelés megtalálásával könnyen lehet változtatni.

 

A fogak eltérésén és a páciensek igényein egyaránt múlik, végül milyen fogszabályozási módszert javasol a szakorvos: a rögzített fogszabályozóra vagy a kivehető készülékre lesz szükség.

A kivehető készülékek praktikus és könnyebb megoldásnak tűnhetnek, mint a fix fogszabályozók. Azonban sajnos nem mindig van így, nem minden eltérés esetében alkalmazható a készülék megfelelően. Most sorra veszünk minden fontos tudnivalót az éjszakai fogszabályozásról.

 

Mi pontosan az éjszakai fogszabályozó?

 

A kivehető fogszabályozót a hétköznapi nyelvben éjszakai fogszabályozónak hívjuk, azonban ez valójában pontatlan megnevezés, hiszen a készülék ideális viselési ideje 14-18 óra, ami több az átlagos alvási időnél. Az éjszakai fogszabályozó egyik fő funkciója a retenció, a másik pedig a fogszabályozás előkészítése. Nagyon ritka esetekben fordul elő az, hogy valaki csak kivehető fogszabályozót kap, mert alapvetően inkább előkezelésre használják. A készülékkel nem tudják olyan pontosan mozgatni a fogakat, mint egy fix fogszabályozóval.

 

Két típust különböztetünk meg az éjszakai fogszabályozók között: az úgynevezett lemezek mindössze egy állcsontra terjednek ki, míg a bimaxillaris készülékek mindkét fogsort magába foglalják. Az éjszakai fogszabályozókkal lehetőség van a harapásbeállításra is, amely a bimaxilláris készülékkel történik. A két fogívet – a felső és alsó állcsontok – egymáshoz képest tudja mozgatni, ilyenkor az összeharapásnál mindkét fogív belefekszik a készülékbe.

 

Hasonlóan más fogszabályozó készülékhez, 4-6 hetente szükséges aktiválásra járni. Amennyiben ez elmarad, a készülék nem fog tökéletesen felfeküdni a fogsorra, így pedig nem lesz elég hatékony a működése.

 

Kinek ajánlott az éjszakai fogszabályozó?

 

Az éjszakai fogszabályozó vegyes és már maradó fogazatban is alkalmazható helynyerés és tágítás céljából. Épp ezért gyermek- és felnőttkorban is egyaránt használható, ha szükség van rá. Alapvetően az éjszakai fogszabályozó 30-40 éves korig kis fogmozgatások esetén használható jól.

 

A gyermekeknél leggyakrabban előkezelésre használják, így készítik fel a fogakat a következő lépésre: a fix fogszabályozó készülékes kezelésre. Érdemes tudni, hogy mindössze 1-1,5 évig funkcióképesek a kivehető készülékek a fogváltás miatt. A felnőtteknél ritkán alkalmazzák az első fázisban az éjszakai fogszabályozót, hiszen a kezelés legelejétől használt rögzített fogszabályozóval sokkal jobb eredményt érhetnek el. Előfordul, hogy valaki nem szeretne fix fogszabályozó készüléket hordani, azonban ez sem lehet probléma, mert az aligner típusú láthatatlan és kivehető készülékek erre már megoldást nyújtanak.

 

Mennyi idő alatt lesz látható eredménye?

 

Az éjszakai fogszabályozót minimum 12 órán keresztül kell viselni egy nap, de a megfelelő eredmény érdekében a 14-18 óra javasolt. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egyhuzamban ennyi időt kell hordani. A viselést bármikor meg lehet szakítani, a lényeg, hogy a nap végére meglegyen a megfelelő óraszám. Persze, ha egyszer-egyszer előfordul, hogy ennél kevesebb időt van bent a fogszabályozó, attól még a hatékonysága nem romlik. A készülékre alapvetően igaz, hogy minél több időt van a páciens szájában, annál hatékonyabb. Habár itthon még nem széles körben elterjedt módszer, de külföldön előfordul, hogy chipet helyeznek a kivehető fogszabályozókba, mellyel mérik a tényleges használati időt.

 

Maga a fogszabályozás mindenki számára nagyon egyéni, épp ezért az eltérés mértékétől és milyenségétől függ az is, hogy hány hónapig kell hordani a kivehető készüléket. A leszokás egy hosszabb és fokozatos folyamat, fontos, hogy a fogakat a fogszabályozás után is helyben tartsuk. Nem minden esetben lesz rögtön stabil az eredmény a kezelés végeztével, ehhez pedig ugyanúgy, mint a fix készülékes kezelésnél retenciós készülékre van szükség. Szépen fokozatosan kell elhagyni az éjszakai fogszabályozót: először 1-1 nap kihagyással, majd apránként növelve ezt a számot.

Hamarosan folytatjuk...

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.