Éjszakai fogszabályozó: a legfontosabb tudnivalók! (2.rész)

2021. május 5.

Könnyen kivehető és alig észrevehető?

 

Az éjszakai fogszabályozó számos előnnyel rendelkezik egy rögzített készülékhez képest. Természetesen tudunk kell, hogy alapvetően más a funkciója és a célja egy éjszakai fogszabályozónak, ezért a pozitívumai is eltérőek.

 

A legalapvetőbb előnye, hogy bármikor eltávolítható, amikor szükséges, épp ezért nagyon praktikus. Nincs szükség arra, hogy egész álló nap hordjuk, így ha valahol fontos megjelenésünk van, akkor fogszabályozó nélkül is mehetünk – majd ha hazaértünk visszahelyezzük a készüléket a fogakra. Ennek ellenére valójában nem igazán észrevehető, tehát a kíváncsi szemek elől könnyen elrejthető. Amiatt, hogy kivehető a fogszabályozó magát a készüléket és a fogakat is roppant könnyű tisztán tartani, erre igazán fontos ügyelni is: rendszeresen és megfelelően takarítsuk az éjszakai fogszabályozót.

 

Fontos szem előtt tartani, hogy amennyiben nem kielégítő eredményt érünk el az éjszakai fogszabályozó által, bármikor dönthetünk úgy, hogy átváltunk egy fix készülékre.

 

Mikor nem tud segíteni az éjszakai fogszabályozó?

 

Tisztában kell lenni azzal, hogy az éjszakai fogszabályozó csak bizonyos fogmozgatásokra képes. Több olyan helyzet van, amikor a kivehető készülékes fogszabályozás nem képes segíteni: például komolyabb fogmozgatások, testes elmozdítás, fogak rotálása, azaz csavarása és jelentős harapási eltérés javítása sem lehetséges a készülékkel.

 

Az előnyei ellenére tudni kell, hogy sokkal kevésbé precíz az éjszakai fogszabályozó: a fogmozgatási kontroll körülbelül 30 százalékos. Az éjszakai fogszabályozó közvetlen használata után zsibbadást tapasztalhatunk a szánkban, ennek az oka a készülék fogakra kifejtett mozgató ereje. Megoldás lehet, ha a páciens többet rág, azonban ez sem segít minden alkalommal.

 

Előfordul, hogy a kivehető fogszabályozó éjszakánként kiesik a páciens szájából. Ennek oka az, hogy nem fekszik fel megfelelően a fogakra a készülék, amely általában amiatt van, hogy nem elegendő időt viselik. Ilyen esetekben a következő aktiválás során mindenképp jelezni kell a problémát a fogszabályozó orvosnak.

 

A készülék hordása a kezelés elején fokozott nyáltermeléssel jár, ez azonban pár nap után – amint a viselője hozzászokott az éjszakai fogszabályozóhoz – megszűnik.

 

Hogyan tisztítsam az éjszakai fogszabályozót?

 

Nagyon alaposan oda kell figyelni arra, hogyan használjuk az éjszakai fogszabályozót. Ehhez pedig a helyes tisztítás és a tárolás is hozzátartozik. Fogkefével és fogkrémmel bátran tisztítható a készülék, sőt rendszeresen, minden reggel kell is, hogy az éjszakai lepedéket lemossuk róla! Figyeljünk oda, hogy mindig csak fogmosás után használjuk a készüléket. Fontos tudni, hogy közvetlen tisztítás után ne zárt helyen tároljuk, hanem a készülék saját dobozában vagy pedig hagyjuk kint a levegőn megszáradni.

 

Általánosságban igaz, hogy az éjszakai fogszabályozó használatához komoly kooperációra van szükség a páciens részéről is. Komolyan kell venni az orvos által előírt viselési időt, és rendszeresen kell hordani a készüléket. Ha ez elmarad a páciens részéről, akkor már a használati idő is kitolódhat, és kevésbé lesz hatékony a kezelés.

 

Mégis látni kell, hogy az éjszakai fogszabályozó kisebb fogelmozdulások esetében rendkívül nagy segítség lehet: könnyen kivehető bármikor, egyszerűen tisztíthatóak a fogak és a készülék is, illetve nem feltűnő, szinte alig észrevehető a szájban.