Én miért nem látom ha lyukas a fogam?

2019. szeptember 9.

Frusztráló érzés a bizonytalanság. Miért nem tudom biztosan, ha kilyukad egy fogam?

 

Tíz emberből 8 biztosan rendelkezik lyukas vagy tömött foggal - Magyarországon legalábbis ezt mutatják a statisztikák. Vajon miért? Miért vagyunk ennyire tudatlanok a saját fogaink egészségével kapcsolatban? Muszáj, hogy ez így legyen?

 

Sokszor hallani páciensektől, hogy neki ugyan nem volt lyukas a foga, de a gaz fogorvos kifúrta. Csinált egy hatalmas lyukat, pedig tök egészséges volt. No jó, nem volt tök egészséges, volt rajta egy kis barna folt, de hát az semmi. Miért kellett ekkora lyukat fúrnia? A kis barna folt, meg a hatalmas üreg köszönő-viszonyban sincs egymással. Valaki téved. Vajon a fogorvos vagy a páciens? Mi van ha egyik sem? Lehet mindkettőnek igaza?

 

Én fogorvosként, szeretem és tisztelem a pácienseket és hajlamos vagyok elfogadni az igazukat. Hogy ő tényleg nem lát semmit, vagy csak egy kis barna foltot lát. Ez a páciens igaza. Nem lát semmit, nem érez semmit. De ismerem magam és a fogorvos kollégáimat is, hogy senki nem fúrna szánt szándékkal lyukat egy egészséges fogba. Mi értelme lenne? A fogorvos igaza az, hogy a szuvas fogszövetet el kell távolítani. Ha sok szuvas, felpuhult szövet van, akkor sokat. Ha a szuvas részeket eltávolítjuk, akkor pedig annak a helyén üreg támad.

 

A két valóság közt ott a különbség, hogy a páciens a nem ép fogat is épnek tudja. A fogszuvasodás a legtöbb esetben ugyanis a két fog közötti tér felől, rejtett területről, csendben indul el.

 

Először a fogzománcból csak az ásványi anyagok oldódnak ki, majd a szövet épsége megbomlik, elkezd a fogszövet fellazulni. A kemény fogzománc egy kisebb felületen megrongálódik, a baktériumok és a savak bejutnak a dentinbe. A dentin azonban már puhább szövet. Benne a szöveti szétesés már jobban szétterjed, mint a zománcban. A felülről még keménynek és épnek tűnő fogzománc alatt pedig szépen lassan kialakul a puha szuvas dentin.

 

Hogyan legyek tudatosabb abban, hogy mi történik a fogaimmal?

 

A fogak érdekes szervei az emberi testnek. Nincsenek annyira eldugva, mint például a májunk vagy a szívünk, így sokkal több közvetlen tapasztalásra nyílik lehetőségünk, de nincsenek annyira szem előtt sem, mint például a bőrünk vagy a hajunk. És épp ebben rejlik a csapda is. Azt hisszük jól látjuk, de mégsem...

 

Az első és legfontosabb lépés, hogy akarjunk tudatosabbak lenni a fogainkkal kapcsolatban. Szerencsés az a gyermek, akinek a szülei elmagyarázzák a test és ezen belül a fogak fontosságát. Akinek a tudatát nyitott, zsenge gyermekkorában ráirányítják a testre vagy a fogakra. Hogy az fontos. Hogy az értékes. Hogy kell az alázat, az odafigyelés. Szerencsés az a gyermek, akinek gyertyafényes fogrituáléban lehet része a maradó hatos fogainak tiszteletére.

 

Ha már felnőttek vagyunk és szüleink nem neveltek ennyire tudatosan, lehetünk mi magunk azok, akik tisztelettel és szeretettel gondolunk saját fogainkra. Első lépésben ennyit jelent a tudatosság. Hogy gondolunk a fogainkra. Végigsimítjuk őket a nyelvünkkel. Kitapogatjuk a csücsköket, barázdákat, szabálytalanságokat. Rácsodálkozunk az élesebb részekre és a gömbölydedebb formákra. Megérezzük a simaságukat vagy épp az érdességüket. Tisztaságukat vagy belepettségüket. Megízleljük a saját szánk, fogínyünk ízét.

 

Következő lépés a tükör. A minőségi idő a tükör előtt. 2 perc az esti fogmosás után. Milyenek ezek a fogak. Milyenek a formáik, milyen hangulatot árasztanak. Milyen a színük? A következő lépés annak észrevétele, hogy a tükörben, bár látjuk a fogainkat, mégsem látunk minden részletet. A fogak nem olyanok, mint mondjuk a kéz bőre. Nem tudjuk teljes alapossággal megvizsgálni minden egyes fogunk minden egyes felszínét. Tudatosítanunk kell ezt az igazságot, mert ez segít el minket könnyebben a következő lépéshez.

 

A következő lépés annak felismerése, hogy a fogak teljesen alapos átvizsgálásához nem elegendő a saját szemünk. Ide segítség kell, őt fogorvosnak hívják. A fogorvos az, aki a kis tükrével, szondájával, tudásával, tapasztalatával, sőt még azon is túli kis érzékeivel kitapogatja, meglátja és átvizsgálja azt a felszínt is, amit mi nem tudunk. Ő az akinek lehetősége nyílik arra, hogy megtalálja időben és térben azt, ahol valami nem stimmel.

 

Miért tudatos és okos lépés rendszeresen fogászati szűrővizsgálatra menni?

 

A fogorvos egészen apró elváltozásokat is észrevehet. Az időben elcsípett fogszuvasodásnál, ha a fogmosási technikánkat megváltoztatjuk, - többet, ügyesebben, hosszabban mosunk fogat és bevezetjük az interdentális fogkefét a fürdőszobai felszereléseink közé - lehetőség van a szuvasodási folyamat megállítására úgy, hogy akár ki se alakuljon a fogban üreg. Ha a fogzománc szuvasodása éppen csak elindult, és a dentinbe még nem jutott el a szuvasodás, akkor a fogzománc épsége még helyreállítható! Ekkor még nem kell fúrni, faragni, ezt a korai elváltozást hívja a fogorvos szakma reverzibilis fogszuvasodásnak.

 

Ha ebben az állapotban nem sikerült elcsípni, és a folyamat már túljutott a kezdeti szakaszon, akkor a helyreállításhoz mindenképp kell majd fúrni és üreget képezni, hiszen a szuvas szövetet el kell távolítani. A szuvas szövet eltávolításával pedig automatikusan üreg képződik, melyet pedig csak fogtöméssel lehet helyreállítani. No de nagyon nem mindegy, hogy mekkora az az üreg! Minél hamarabb csípi el a fogorvos a szövetkárosodást, annál kevesebb foganyagot kell eltávolítania a fúróval! Annál több ép fog marad meg. Annál kisebb a beavatkozás, annál olcsóbb, annál kevésbé fájdalmas, annál kevésbé látszik, annál kevésbé törik le később… Soroljam még?

 

Ha sikerül önmagunk és testünk iránt nagyobb tudatossággal, több szeretettel fordulni, könnyen megérthetjük, hogy a féléves fogászati ellenőrzéshez is kialakíthatunk egy friss, örömteli és szeretetteljes hozzáállást. Ha eddig a féléves ellenőrzés egy külső nyomás volt számunkra, amit tessék lássék, kettő vagy akár öt évente elvégeztettünk, és nagy duzzogva panaszkodtunk, ha találtak egy lyukas fogat, akkor most ráébredhetünk, hogy a féléves ellenőrzés akár örömteli belső motiváció is lehet!

 

Legyen a féléves fogászati ellenőrzés örömteli belső motivációnk gyümölcse!

 

Az eddig megszokott hozzáállás megváltoztatható! A külső kényszert, a fogfúrástól, fogfájdalomtól való félelmet tudatossággal felválthatjuk szeretetteljes belső hozzáállásra!

 

Mi lenne, ha a feleségünk vagy a férjünk piszkálása helyett saját örömünkre hívnánk fel a fogorvost időpontért, és a saját örömünkre, saját testünk ünneplésére kérnénk időpontot? Az az idő, a mi időnk! Értünk van! A saját testünk, a saját fogaink szeretete a motiváció!

 

Mi lenne, ha a fogfájdalomtól való félelem, vagy az elképzelt későbbi anyagi vagy esztétikai következmények félelmei helyett úgy döntenénk, hogy adunk magunknak egy fél órát, amikor csak a fogainkkal foglalkozunk? Magunkért, a fogainkért. Örömmel és szeretettel..

 

Ha a hozzáállás megváltozik, a világ is megváltozik körülöttünk. Ha sok ideig nem így gondoltunk a fogainkra, az első alkalom még okozhat majd meglepetéseket. Igen. Fogfúrásokat, fogtöméseket, gyökérkezeléseket. De a következő alkalommal egyre kevesebb probléma adódik.

 

Ha a motivációnk valódi szeretetből, az önmagunk felé fordulás igaz vágyából születik, akkor a féléves ellenőrzés tényleg féléves lesz, a fogorvos pedig egyre kevesebb és kisebb hibát talál majd, ami gyorsan, könnyebben orvosolható.

forrás:budapestdental

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.