Esztétikus fogtömés fajták, típusok – milyen fogtömést válasszak?

2022. január 1.

A fogszuvasodás sajnos nem válogat, bármikor és bárkivel előfordulhat, hogy “tönkremegy” a foga. Ilyenkor nincs mit tenni fogtömésre lesz szükségünk. 

 

De vajon milyen esztétikus fogtömés fajták léteznek?

 

Valójában ezt a fog felszínén keletkező fogkő, a szuvasodás okozza: így, ha megsérül a fogzománcunk, érdemes minél előbb szakemberhez fordulni. Minél tovább várunk ugyanis a „lyukas” foggal, annál nagyobb az esélye, hogy végül foghúzásra kerül sor. Ha viszont odafigyelsz és rendszeres jársz fogorvosi ellenőrzésekre – érdemes nagyjából félévente megejteni – akkor apróbb, fájdalommentes kezelésekkel meg tudod úszni a kezdődő szuvasodás eltávolítását.

 

Fogtömés típusok, fajták – melyiket válaszd?

 

fogtömés fajták közül azt érdemes választani, ami a lehető legkevesebb kompromisszummal jár számodra.

Érdemes megfontolni a tömés alapanyagát, tartósságát, és árát, így kiválaszthatod magadnak a legmegfelelőbbet a fogtömés típusok közül. Érdemes kikérni a fogorvos véleményét is a beavatkozás előtt, azonban nem árt, ha Te is tisztában vagy azzal, milyen lehetőségeid vannak.

 

Lássuk, melyek azok a fogtömések, amik közül választhatsz!

 

Fogtömés fajták: Amalgám tömés

 

Ezt a fajta tömést már 150 éve alkalmazzák a fogorvosok. Előnye, hogy igen tartós, emellett nagyon olcsó tömés.

Bár a Fogorvosok Világszövetsége, valamint az Egészségügyi Világszervezet szerint sincs kimutatható káros hatása az egészségre, azzal azért jó tisztában lenni, hogy az amalgám tömés 50%-át folyékony higany alkotja, míg a másik 50% ezüstből, ónból, rézből, cinkből és még egy kis higanyból áll.

 

Fogtömés fajták: Kompozit tömés

 

Az esztétikus fogtömések csoportjába tartozik a kompozit tömés. Előnye, hogy szinte észrevehetetlen, mert anyaga nagyon hasonlít az igazi fog textúrájához. Fényrekötő tömésnek is nevezik. További előnyeként tartják számon, hogy az eljárásnak köszönhetően a tömés kémiailag is kötődik a foghoz, így nem jöhet létre alatta további szuvasodás. 

Ez az eljárás is még bőven a megfizethető kategóriába tartozik, bár valamivel drágább, és kevésbé tartós, mint az amalgámtömés.

 

Fogtömés típusok: Arany tömés

 

Nem csak a gengszter filmek főhősei kérhetnek arany tömést a fogorvostól, hiszen ez a való életben is egy igen megbízható eljárás.

Lényege, hogy a legérzékenyebb fogíny is gond nélkül alkalmazkodik hozzá, és akár 20 évig kiszolgálja a pácienst különösebb probléma nélkül.

Hátránya, hogy nem igazodik a fog eredeti színéhez – lévén, hogy arany – és igen borsos ára van. Leginkább hátsó fogak töméséhez alkalmazzák.

 

Fogtömés fajták: Kerámia tömés

 

Előnye, hogy az arannyal szemben – színe miatt – az első fogak pótlásához is kiváló alapanyag.

Tartósságát tekintve 10-15 évig marad a helyén. Ebben az esetben is mélyre kell nyúlnod a zsebedben, azonban a végeredmény megfizethetetlen!

 

Fogtömés típusok: Lézeres fogtömés

 

Nos, ez már az igazán modern technika vívmánya, hiszen sokkal kellemesebb élmény, mint a hagyományos fogtömés. Ebben az esetben lézerrel távolítják el a fog szuvas részeit, és a fúró kellemetlen zúgó hangja helyett csupán halk sercegés hallatszódik a folyamat során.

Éppen ezért nagyon népszerű a páciensek körében, hasonlóan mint a lézeres fogfehérítés is.

 A szakemberek szerint a lézeres eljárás sokkal előnyösebb környezetet tud biztosítani a fogtömésnek, így az tartósabb lehet a páciens számára, és a később kialakuló fertőzések kockázata is alacsonyabbá válik az eljárásnak köszönhetően.

 

Fogtömés fajták: Ideiglenes tömés

 

Ez már nem éppen a választható kategóriába tartozik, hiszen gyökérkezelések előtt helyezik a fogüregbe az ideiglenes tömést. Az egy olyan fajta fogtömés, ami csak rövid ideig van helye a fogban, igazából a teljes kezelés két fázisa között marad az üregben. Anyaga leggyakrabban gyantával átitatott vatta, guttaperka, különböző cementek, illetve paszták. Célja, hogy a gyökérkezelés előtt sterillé tegyék a fogüreget.

 

Amalgám vagy fehér fogtömés?

 

Sokan vacillálnak, melyiket válasszák, hiszen árban nincs olyan nagy eltérés. Tartósságban az amalgámtömés jár az élen, míg esztétikumát tekintve a fehér, kompozit tömés tűnik jobb választásnak. Javasoljuk, hogy beszéld meg a fogorvossal, mit ajánl számodra, viszont a “látható” fogak töméséhez mindenképpen kompozit tömést, vagy a drágább, de tartósabb kerámiatömést ajánljuk.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.