Fehér foltok a fogakon

2020. szeptember 9.

Minden, amit a fluorózisról tudni kell!

 

Fogunk belső rétegeinek védelmét a fogzománc látja el: megvéd a mechanikus sérülésektől, a baktériumoktól és a hideg-meleg érzéstől is óvja a fogat. Vannak azonban olyan esetek, amikor a zománc örökölt és/vagy fejlődési rendellenesség, netán az életmód hatására nem képes ellátni védelmi szerepét. Ezt a fogzománc- betegséget hypoplasiának nevezzük, ami a legtöbb esetben fehér, vagy sárgás foltok képében jelenik meg.

 

Mit jelentenek a fehér foltok?

 

A fogakon megjelenő fehér foltok általában a fluorózis jelei, melyek kialakulásában a túlzott fluorid bevitel mellett egyéb tényezők is szerepet játszhatnak. Gyermekfogászati szempontból nagyon fontos jelzések a fehér foltok. Megjelenésük esetén tanácsos minél előbb felkeresnünk a fogorvost, hiszen a háttérben számos ok állhat: vitamin- vagy fluoridhiány, fluorid felhalmozódás, vagy gyermekkorban a Tetraciklin (régen használt antibiotikum) szedése.

Egyes esetekben csak halvány fehér foltról van szó, amit gyakran csak a fogorvos vesz észre, de bizonyos esetekben lehetnek sárgás, barnás foltok, felszíni egyenlőtlenségek, vagy akár apró lyukak a zománcon.

 

Hogyan előzhető meg a foltok kialakulása?

 

A fluorózis kialakulásának megelőzésében a szülők szerepe a legfontosabb. Fontos, hogy a gyermekek által fogyasztott italok/ ételek fluorid tartalmával is tisztában legyünk. Fluorid lehet gyümölcslében, ásványvízben, vagy bármilyen üdítő italban. Ennek függvényében kell tehát eldöntenünk, hogy milyen fogkrémet és szájöblítőt adunk a gyermekünknek. Mindenképp javasolt a kifejezetten gyermekek számára készült szájápolási szerek, az alacsonyabb fluorid tartalmú fogkrémek és öblögetők alkalmazása, valamint a kisebb gyerekeknél javasolt ezek olyan helyen tárolása, ahol nem férhetnek hozzá.
Hat éves kor alatti gyerekek esetén csak borsószem nagyságú fogkrémet tegyünk a fogkefére, és tanítsuk meg nekik, hogy mindig ki kell köpni a fogkrémet.

 

Meddig maradnak meg a fehér foltok?

 

A fluorózis okozta fehér foltok, illetve elszíneződések a fogakon maradandóak. A felnőtt emberek fogain ugyanúgy megfigyelhetjük az elváltozást, azaz a fehéres vagy barnás, egyes esetekben rozsdás elszíneződéseket a fogakon. A gyermekkorban kialakult elváltozások tehát felnőtt korban sem tűnnek el, ezért kiemelten fontos még időben, gyermekkorban szakember segítségét kérni.

 

Hogyan tüntethetők el?

 

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ha maguktól sohasem múlnak el, akkor vajon hogyan szabadulhatunk meg tőlük? Vannak esetek, amikor a fluorózis annyira minimális részben érinti a fogakat, hogy nincs szükség fogászati beavatkozásra. A nagy méretű, jól észrevehető fehér, vagy netán sárgás foltok ellenben indokoltan kezelésre szorulnak. Eltüntetésükre számos különböző kezelés is szóba jöhet:

– rendelői fogfehérítés
– ecsetelés
– a fogak kagylóhéj- szerű kerámia héjjal, vagy koronával való borítása

 

Az Ön számára legmegfelelőbb kezelés kiválasztásához kérje szakembereink segítségét. Jelentkezzen be egy személyes konzultációra, ahol az orvosi vizsgálatot követően feltárjuk az elváltozásokat okozó tényezőket, melyek függvényében részletes kezelési tervet állítunk fel!