Felnőttkor és fogszabályozás

2018. augusztus 8.

Miért visel egyre több felnőtt fogszabályozót?

Mivel az elmúlt években a fogszabályozók egyre kisebbekké és egyre kevésbé feltűnőekké váltak, egyre több felnőtt dönt viselésük mellett különböző okok miatt. Egyesek fogászati vagy állcsont problémákat akarnak orvosolni a fogszabályozókkal, mielőtt azok súlyos vagy további károkat okoznának. Mások régóta fennálló esztétikai problémák korrigálásával szeretnének javítani megjelenésükön. Tartsa észben, hogy az ún. esztétikai problémák idővel valós problémákat okozhatnak. A nem megfelelően illeszkedő fogak, fogsorok és állcsontok miatt a fogak idő előtt elkophatnak, fogszuvasodás és előrehaladott fogágybetegség alakulhat ki, fogpótlásokra és egyéb rekonstrukciós megoldásokra lehet szükség, vagy akár komplikált műtétekre kerülhet sor a súlyos problémák megszüntetés érdekében.

 

Az új technikák és a kevésbé feltűnő fogszabályozók megjelenésének köszönhetően egyre több felnőtt visel ilyen eszközt a következő problémák korrigálása érdekében:

 

  • Fogak közötti rések (diasztémák)
  • Szorosan, torlódottan álló fogak (fogtorlódás)
  • Nem szabályosan álló fogak
  • Mélyharapás
  • Nyitottharapás
  • Keresztharapás

 

Honnan tudom, hogy a felnőtt fogszabályozók megfelelőek-e számomra?

 

Ha úgy véli, hogy fogszabályozóra lehet szüksége, kérje meg fogorvosát, hogy ajánljon Önnek fogszabályozó-szakorvost, aki speciális szakértelemmel rendelkezik a nem megfelelően illeszkedő fogakkal kapcsolatos problémák megoldására. A fogszabályozó-szakorvos ellenőrzi az Ön fogait, és röntgenfelvételt készít az íny alatti csontszerkezet vizsgálata érdekében, majd a diagnózistól függően kezelési tervet javasol. Bár a rögzített fogszabályozók népszerű lehetőséget kínálnak a nem megfelelően álló/illeszkedő fogak helyreállítására, a fogszabályozó-szakorvos tudja megállapítani, hogy esetleg kivehető eszközök, fogszabályozó fejpántok vagy fogszabályozó sín megfelelőbb-e az Ön számára.

Forrás: Colgate.hu