A fogfájás csillapítása házi módszerekkel

2020. február 2.

Az hétvégi pihenés is rémálommá változhat, ha ránk tör a kínzó fogfájás.

 

Márpedig a fogfájás az olyan, hogy nem nézi a naptárt, elérhet bennünket hétköznap, karácsonykor, de akár a jól megérdemelt vakációnk kellős közepén is. Ráadásul nem csak minket gyötör meg, hanem előbb-utóbb a családunk többi tagját is, hiszen sajgó foggal nehéz jófejnek maradni. 

 

Lüktet, nyilal, sajog, hasogat

 

A fogfájás a fejfájás után a második leggyakoribb, heves fájdalom, a fog és a hozzá kapcsolódó szövetek gyulladásainak tünete. A fogbetegségek általában fájdalommal járnak, de nem minden fogbetegségnél és azok nem minden stádiumában tapasztalunk kellemetlen érzést. A fájdalom kiindulhat a fog keményszöveteiből, a fogbélből (pulpa) és a fogtartó szövetekből. Széles skálán mozog az egészen enyhétől az elviselhetetlenig.

 

De miért fáj?

 

A fogak, illetve a hozzá kapcsolódó szövetek fájdalmát okozhatja fogszuvasodás, a fog mechanikai sérülése, kopása, fogfejlődési rendellenességek, a bölcsességfog gyulladása, fogínysorvadás és egyéb ínybetegségek, az éjszakai fogcsikorgatás és szorítás, de akár egy sérült vagy meglazult tömés, rosszul felhelyezett korona is. Leggyakoribb a fogszuvasodás okozta fájdalom, amit rendszeres szájhigiénés kezelés mellett könnyedén elkerülhetünk.

A fogfájásnak több formája van: lehet éles-nyilalló, tompa-elhúzódó vagy éppen lüktető. Mindegyik fajta fájdalom mögött meghúzódik valamilyen ok, aminek mihamarabb utána kell járni és kezelni, orvosolni kell. Aranyszabály: fogfájáskor, legyen az bármilyen jellegű és erősségű, amint lehet, irány a fogorvos!

 

De mit tegyünk, ha hétvégén, vagy épp a nyaralás alatt támad a fogfájás, és nincs lehetőségünk azonnal orvoshoz fordulni?

Összeszedtünk néhány olyan házilag alkalmazható, természetes módszert, gyógymódot, amellyel csökkenthető a kínzó fájdalom, sőt, akár a gyulladás is mérsékelhető.

 

Jegeljük a témát!

 

Bugyoláljunk jégkockát nejlonzacskóba, majd egy tiszta, vékony ruhába, konyhatörlőbe, és tegyük a fájó fog felőli arcoldalra 15 percre. Ha nincs kéznél jégkocka, természetesen egy zacskó mirelit zöldborsó vagy egy palack lefagyasztott ásványvíz is tökéletesen megfelel; de a legjobb, ha az utazás előtt a gyógyszertárban beszerzünk egy jégtömlőt, amely izom- és ínsérülések, orrvérzések esetén is jó szolgálatot tehet. A jég enyhíti a fogfájást és zsibbasztó hatással van az idegvégződésekre.

 

Ezzel nem kell megvárni az öt órát!

 

A tea érösszehúzó csersavat tartalmaz, amely csökkenti az esetleges duzzanatot és átmeneti enyhülést nyújt. A legjobb, ha egy beáztatott meleg (nem forró!) feketetea filtert helyezünk a fájó fogra. Langyos kamilla-vagy zsályateába mártott vattadarabbal is borogathatunk. Mind a kamilla-, mind a zsályafőzet használható szájöblögetéshez, gargalizáláshoz is: légúti megbetegedések tüneteit, valamint a száj-, a fogíny és a toroknyálkahártya gyulladásait enyhíthetjük így. A mentából készült főzet hasonlóképpen gyulladáscsökkentő és érzéstelenítő hatású.

 

Sava-borsa

 

Só és bors mindenhol kapható, a háromezer méter magasan lévő turistaházban épp úgy, mint a trópusi sziget egyetlen, bambuszból összetákolt kisboltjában. Keverjünk egy teáskanál sót egy pohár langyos vízbe, és öblögessünk vele. A só letisztítja a fog környékét és csökkenti az íny duzzanatát. Ez az eljárás szükség szerint ismételhető. Az azonos mennyiségű só, bors és néhány csepp víz keverékéből kikevert pasztát kenjük az érintett területre, antibakteriális, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatását szinte azonnal kifejti.

 

Más fűszereket is leemelhetünk a fűszertartó polcról, mint például a friss vagy porított gyömbért, a kurkumát, a fahéjat vagy a szegfűszeget. Ez utóbbi két fűszer eugenolt tartalmaz, amelynek közismert az érzéstelenítő és baktériumölő hatása. Ha van nálunk szegfűszegolaj (patikában, gyógynövényboltokban kapható), cseppentsünk belőle közvetlenül az érzékeny területre. Az első pár pillanatnyi csípős érzet után azonnali enyhülést ad. A sima szegfűszeg is megteszi, ez esetben néhány egész szemet kapjunk be, hagyjuk a nyálunktól átázni és felpuhulni, majd rágjuk szét és tartsuk a szánkban a fájós fog közelében 20-30 percig: közben adjuk át magunkat a jóleső zsibbadásnak. A szegfűszeg amúgy már az 1800-as években igen kedvelt fájdalom- és gyulladáscsökkentő szernek számított.

 

Fontos tudni, hogy a szegfűszeg és a fahéj olaja eleinte csípi a nyálkahártyát. Mivel ezek a fűszerek nagy dózisban veseelégtelenséget okozhatnak, ezért máj- és vesebetegek, gyermekek, cukorbetegek és várandós vagy szoptatós kismamák ezt a módszert inkább ne alkalmazzák.

 

Illóolaj, és elillan a fájdalom!

 

Használjuk ki a természetes illóolajok antibakteriális hatását! A multifunkcionális háziszerként alkalmazott, leginkább gombaölő hatásáról ismert csodaszer, a teafaolaj mellett a célnak a levendula-, rozmaring-, borsmenta vagy zsályaolaj is megfelel.

 

Űzzük el a fájdalmat!

 

Lehet, hogy a gonosz szellemeket és a vámpírokat csak a népi hiedelem szerint űzi el, de antibiotikus és egyéb gyógyászati hatásai miatt fogproblémák esetén (is) megkönnyebbülést hozhat a fokhagyma. A szétzúzott fokhagymagerezdet dörzsöljük a fájó fog környékére. Ha a fokhagymát felfaltuk a reggeli vajas pirítóshoz, a szintén antiszeptikus és antimikrobiális tulajdonságokkal bíró vöröshagyma – nyersen a fogra helyezve – is tökéletesen megfelel.

 

Egy korty szíverősítő

 

Mostanra nyilván sokakban alakult ki valamiféle hiányérzet, de megnyugtatjuk a kedélyeket: a pálinka sem maradhat le a listáról! Népi gyógymód, de éppen ezért biztosan beválik, ha a fájdalmas fog felett egy korty pálinkát megtartunk egy ideig. A fogíny felszív valamennyit az alkoholból, amely ilyen töménységben zsibbaszt és fertőtlenít. A maradékot – habár ez van, aki szerint megbocsáthatatlan bűn – egyszerűen köpjük ki. Sokan el sem indulnak egy egzotikus helyre a pálinkával megtöltött laposüvegük nélkül – a bivalyerős magyar gyümölcspárlat vészhelyzet esetén bőr-, torok- és gyomorfertőtlenítésre is alkalmas.

 

A fenti módszerek a legtöbb embernél működnek, és ténylegesen enyhítik a fogfájást. Ám nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a szakszerű orvosi ellátást nem helyettesítik! Ezért, amint tehetjük, keressük föl fogorvosunkat.

Forrás:profident

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.