Fogfájás csillapítása házilag akár 2 perc alatt is gyógyszerek nélkül!

2022. február 2.

Mindenképpen tartsuk be, hogy a fogfájdalom esetén egyből keressük fel fogorvosunkat.

 

De mi van, ha éppen nyaralunk vagy esetleg hétvége van és nem tudunk orvoshoz menni?

 

Ilyenkor jön jól ez a fogászati blog, ahol tippeket fogunk adni, hogy hogyan tudja otthon csökkenteni, természetes módon a kínzó fájdalmat.

A fájdalom vissza fog térni, ha a fogfájás okait nem szüntetjük meg.

 

Leghatékonyabb módszer a jeges borogatás

 

A fogfájás csillapításának legjobb otthoni módszere a jeges borogatás. Fogjunk egy jégakut vagy egy nejlonzacskóba tegyünk pár jégkockát és azt egy vékony konyharuhába vagy törölközőbe csavarjuk, aztán tegyük a fájó fogra nagyjából 5 percig. Mirelit zöldségek vagy ásványvizes palack is megteszik, ha nincs más.

Ha a fájdalom nem enyhül eléggé, akkor 10 percenként ismételjük meg és a fájdalom enyhülni fog.

 

Szegfűszeg, mint enyhe érzéstelenítő

 

Brutális fogfájás esetén a legnépszerűbb házilag használatos fogfájás csillapítású szer a szegfűszeg. Érzéstelenítő, gyulladáscsökkentő és a fertőzések ellen is véd.

Vegyünk néhány szemet a szánkba, de ne rágjuk szét, hanem a lehető legtovább a problémás helyen tartsuk. Ha már jól megpuhult, akkor már szétrághatjuk.

Gyógyszertárakban lehet kapni szegfűszegolajat is, ami kiválóan használható fogfájásra. Pár csepp az érintett területen csodát végezhet. Akár pár perc alatt jelentősen csillapíthatja a fogfájást.

 

Teák és gyógynövények a fájdalom csillapítására

 

Meleg feketetea filterrel is enyhíthetjük a kellemetlen érzést. A filtert tegyük a fogra és kis ideig tartsuk ott. A teának az érösszehúzó csersav tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő hatása van, ráadásul fogszuvasódás ellen is nagyon jó, mivel a fogak felszínén gátolja a biofilm képződést.

Kibírhatatlan fogfájás ellen a sós víz is hatásos

A legősibb nép gyógymód a fogfájásra a néhány csepp víz sóval és a bors keveréke. Az érintett fogon alkalmazva pár perc alatt már érezhetjük a jótékony hatását.

 

Fokhagyma, mint gyulladáscsökkentő

 

A fokhagyma nem csak a vámpírok ellen hatásos, de bizonyítottan antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása is van, amiket fogfájás esetén tudunk alkalmazni. Egy gerezd fokhagymát törjünk össze és az érintett fogra helyezzük rá.

Ha éppen kifogytunk volna belőle, akkor vöröshagymát is használhatunk. A fájó fog környékén rágcsáljunk el egy kicsi darabot.

Fogfájás ellen pálinka – régi falusi gyógymód

A felsorolásból nem maradhat ki mindenki kedvence a pálinka. A fájó fognál tartva egy korty pálinkát elzsibbaszthatjuk és fertőtlenítjük az érintett területet. A maradékot kiköpjük.

 

Fogfájásra szódabikarbóna is jó választás

 

Szinte hihetetlenül hangzik, de igaz. Fogfájás csillapítása történthet akár szódabikarbónával is. Csak annyi a dolgod, hogy a szódabikarbónát összekevered néhány csepp vízzel és a fogínybe kened. A szódabikarbóna gyulladáscsökkentő hatása miatt a fogfájás csillapodni fog.

 

Kíméletes fogmosás is segíthet a fogfájáson

 

Ha érzékeny a fogunk, akkor az óvatos és kíméletes fogmosás enyhítheti a fájdalmunkat, ha a fájdalom oka a visszahúzódó fogíny. Érdemes puha sörtéjű fogkefét választanunk és a helyes fogmosási technikával megtisztítani a fogunk környékét.

 

A fenti módszerek a legtöbb esetben fájdalom csökkentésével járnak, de a problémát nem oldják meg. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a szakszerű fogorvosi ellátást nem érdemes „megúszni”, még akkor se ha esetleg lelki okok is közrejátszanak. Lehet, hogy éppen úgy érezzük, hogy már minden rendben van, de ha halogatjuk, akkor sokkal nagyobb lesz a baj. Mind anyagilag és mind egészségügyileg.

 

Gyakran ismételt kérdések brutális fogfájással kapcsolatban

 

Erős fogfájás ellen melyik fájdalomcsillapító gyógyszer a legjobb?

 

Számos fájdalomcsillapító gyógyszer létezik, ráadásul a körülmények ismeretében nehéz lenne gyógyszert ajánlani. Ha nem tudunk fogorvoshoz bejelentkezni és gyorsan szükségünk lenne gyógyszerre, akkor menjünk el az ügyeletes gyógyszertárba, ahol a gyógyszerész segítségével ki tudjuk választani a legmegfelelőbbet.

 

Miért fáj a hidegtől a fogam?

 

Sokunk számára ismerős érzés, mikor nyáron a nagy melegben megkívánunk egy jéghideg üdítőt, de mikor belekortyolunk, éles fájdalmat érzünk. De mitől lehet ez? Általában akkor fáj a hidegtől a fogunk, ha már fenn áll valamilyen fogászati probléma. Például foggyulladás, amit az adott fog szuvasodása idéz elő. Attól, hogy mi nem látunk lyukat a fogon még lehetséges, hogy van rajta egy kevésbé látható helyen.

Ha már érezzük a hideg vagy akár a meleg italoktól az éles fájdalmat, akkor keressük fel fogorvosunkat, nehogy nagyobb baj legyen.

 

Algopyrin erős fogfájás csillapítására ajánlott gyógyszer?

 

Azt hiszem nem túlzás azt állítani, hogy a magyar háztartások egyik legősibb fájdalomcsillapító gyógyszere az Algopyrin. Ez nem is csoda, hiszen jó szolgáltatot tesz kisebb és erősebb fej- és fogfájások ellen. Éppen ezért tanácsoljuk, hogy ha nyaralni megy, akkor mindig legyen nálad. Soha nem lehet tudni, hogy mikor jelentkezik egy brutális fogfájás.

 

Érdemes otthon kezelni a fogfájást?

 

A tűnetek enyhítésére mindenképp érdemes használni a fenti módszerek valamelyikét vagy vény nélkül kapható fájdalomcsillapítóval. Tartós eredményt nem várhatunk tőle, hiszen az alapproblémát nem oldja meg, de amíg fel nem keressük a fogorvosunkat ki kell húzni valahogy.

 

Fogfájás csillapítása 2 perc alatt lehetséges? Enyhül a fájdalom ilyen hamar?

 

A fenti módszerek segítségével a fájdalom időszakosan csökkenthető és akár még 2 perc alatt is eredményesen csökkentheti akár a brutális fogfájást is. De ezek csak időszakos segítenek rajtunk.

 

Még ha csökkent is a kínzó és sugárzó fájdalom, akkor is keressük fel fogorvosunkat!

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünk