Fogfájás okai és csillapítása házilag

2022. február 2.

fogfájás az egyik legrosszabb dolog. Hirtelen és váratlanul jön és csak kapkodjuk a fejünket, hogy mit is tudnánk vele kezdeni.

 

Szerencsére a fogfájás ellen sok mindent tehetünk, sokféleképpen védekezhetünk. Különböző módszerek vannak, amivel gyorsan és hatékonyan csillapíthatjuk házilag a fájdalmunkat. De ne feledjük. Ezek csak tüneti kezelések. A baj forrását egy képzett fogorvos tudja csak megtalálni. Így ha el is múlik a fájdalom, mindenképpen keressük fel fogorvosunkat, amint lehet.

 

A fogfájás leggyakoribb okai

 

A fogfájásnak számtalan oka lehet és sok mindentől kialakulhat. Nem kell egyből a legrosszabbra gondolni. Az okok között vannak kevésbé ártalmasak, amik akár pár óra alatt maguktól is elmúlnak.

 

Fájdalmat általában akkor érzünk a fogunkban, ha a fogbélben található fogideget valami ingerli. Ha nincs semmi probléma, akkor az idegek védve vannak a fogzománc és a dentinállomány által. De ha például nem mosunk rendszeresen fogat, vagy nem megfelelően mosunk fogat, akkor sérülhet és fogszuvasodás, illetve fogínygyulladás alakulhat ki.

 

A fogak sokféleképpen jelezhetik számunkra, hogy valami nincs rendben. Bármilyen kellemetlen érzést érzünk, a fájdalom jellege és elhelyezkedése alapján következtethetünk az okára. Egy képzett fogorvos már a fájdalom helyéből és egy röntgen felvételből ki tudja deríteni a probléma okát.

 

Éppen ezért a fogfájást a fájdalomérzet alapján három különböző csoport lehet bontani!

 

Éles fogfájás okai

 

Az éles fogfájás a legenyhébb tünet. Nem jó hír, de ha éles fájdalmat érzünk, akkor rendszerint könnyen orvosolható a probléma és nagy valószínűséggel nem fog sokáig elhúzódni.

 

Éles fájdalom okai lehetnek:

 

  • letört fog
  • rosszul elhelyezett korona (pl.: magas korona)
  • hideg vagy meleg ital

 

Érezhetünk ilyen fájdalmat fogászati kezelés után is, ami nem meglepő. A fogtömés is egy komoly beavatkozás a fognak, főleg ha nagy volt a szuvasodás. De akár éjszakai fogcsikorgatás is állhat a fogfájás hátterében.

 

Tompa fogfájás okai

 

Az éles fogfájással ellentétben a tompa fogfájás kevésbé visel meg minket, így úgy gondolnánk, hogy a baj enyhébb. Pedig pont fordítva van. Ilyen esetben sajnos a fogban lévő ideg sérült, károsodott.

 

Tompa fogfájásra jellemző:

 

  • forró italok és ételek is kiválthatják, de akár minden ok nélkül is kezdődhet
  • akár napokig, sőt hetekig is eltarthat
  • aludni se tudunk tőle
  • fogszuvasódás áll a háttérben
  • fog kopogtatásra érzékeny

 

Amikor a fenti tünetek jelentkeznek, akkor egyből keressük fel fogorvosunkat, aki felállítja majd a diagnózist. Mindenképpen csinálni fog panoráma röntgen képet, hogy kiderítse mekkora a baj.

 

Az biztos, hogy a fog károsodott és az esetek többségében fogszuvasodás áll a háttérben. Ez az egyik leggyakoribb oka a fogfájásnak. Ilyenkor a fog felszínén lyukak keletkeznek, amelyen keresztül a baktériumok, különböző ételmaradékok könnyen bejuthatnak a fogbélbe és gyulladást okozhatnak. A fog felszíne elhal és rajta sötét foltok keletkeznek, amik fogfájással járnak.

 

fogat gyökérkezeléssel még meg lehet menteni. Ez a legjobb megoldás. Amíg még lehet nem érdemes a foghúzást választani, hanem érdemes a fogakat megmenteni.

 

Lüktető fogfájás okai

 

Ez a fogfájás a legrosszabb. Ez esetben egyből fel kell keresni a fogorvosunkat. A lüktető fogfájás súlyos esetre utal. Általában szájüregi gyulladás, fertőzés vagy tályog okozza. Nem ritkán az arc duzzadása is tapasztalható.

Egy biztos, amint jelentkezik a brutális fogfájás, keressük fel fogorvosunkat és próbáljuk meg megelőzni a nagyobb bajt.

 

Amit soha ne csináljunk fájdalom esetén

 

Ha érezzük a fájdalmat, akkor ne próbáljunk meg az interneten diagnosztizálni magunkat. Amíg nem látogattuk meg fogorvosunkat, addig biztosat úgyse fogunk tudni.

 

Fájdalomcsillapító szedése ajánlott

 

A fájdalom a legrosszabbkor szokott bekövetkezni. Egyből nem biztos, hogy tudunk fogorvoshoz menni. Könnyen lehet, hogy pár éjszakát együtt kell tölteni a fájdalommal. Az ilyen esetekre érdemes mindig fájdalomcsillapító gyógyszert tartani otthon. Inkább legyen otthon és ne kelljen, minthogy kellene, de nincs otthon.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünk