Fogfehérítés otthon vagy rendelőben? Melyik a jobb, és miért?

2022. május 5.

Legtöbbünk hófehér fogakra vágyik, és bár az életmódunk ennek sokszor keresztbe tesz, azért szerencsére van megoldás.

 

fogfehérítés már bárki számára elérhető kezelés, különösen akkor, ha figyelembe vesszük, hogy a rendelőben végezhető beavatkozásnak már van kényelmes, biztonságos otthoni megfelelője is.

 

No de mi a különbség? Melyik a jobb és miért? Összefoglalónkban igyekszünk megválaszolni minden olyan kérdést, ami a páciensekben felmerülhet a fogfehérítéssel kapcsolatban.

 

Ahogyan azt már a fentiekben említettük, a fogfehérítés otthon és a fogorvosi rendelőben is végezhető. Amit azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az otthoni fogfehérítés sem történhet szakember felügyelete nélkül, hiszen ezen múlhat a kezelés biztonsága és tartóssága is.

 

Mitől lesznek sárgák a fogak?

 

Tévhit, hogy mindenki hófehér fogakkal látja meg a napvilágot. Két okból sem helytálló ez a feltételezés. Az egyik, hogy normál esetben tejfogainkat elveszítjük, mire fogfehérítésre kerülne a sor, a másik, hogy sokunk alapvető fogárnyalatát a genetika diktálja. Mindettől függetlenül rengeteget tehetünk fogaink fehérségéért a mindennapokban is. Hogyan színeződnek el a fogak mégis?

 

A fogak színét úgynevezett pigmentszemcsék határozzák meg. Ezek a fogzománcban és az alatta lévő foganyagban foglalják el helyüket, nekik köszönhetjük a fogaink színezetét.

 

A külső tényezők is rendkívüli befolyással lehetnek fogainkra, azok színére. Lássunk néhányat ezek közül!

  • A fogakra lerakódó lepedék okozhat sárgás elszíneződést, különösen akkor, ha nem történik meg rendszeresen a fogmosás.
  • A tartósan fogfelszínen maradó lepedék egykettőre fogkövet idéz elő, ami szintén igen kellemetlen, sárgás-barnás elszíneződést okozhat, ami amellett, hogy a legkevésbé sem esztétikus, fogbetegségek melegágyát jelenti.
  • A feketekávé, a tea, vagy a cékla gyakori fogyasztása is negatív befolyással van a fogak árnyalatára.
  • A sorból sosem hagyhatjuk ki a dohányzást: a cigarettafüstben található anyagok hatására néhány év alatt észrevehetően válik egyre sárgábbá a dohányos fogfelszíne.

 

Házi fogfehérítés! Otthon is lehetséges!

 

A fogfehérítés otthon is lehetséges, hiszen számos tippel és trükkel lát el az internet minket, a szódabikarbónás-epres megoldástól egészen a banánhéjjal való fog-dörzsölgetésig.

 

Mi több, így egyenes út vezethet a fogfelszín károsodásához!

 

A savas, szemcsés, durva anyagok bizony rongálhatják a fogzománcot. Innen pedig már csak egy lépés a rendszeres vendégeskedés a fogorvosi rendelőben.

 

Házi fogfehérítési tippek

 

Ezzel együtt azonban lehetséges az otthoni fogfehérítés, hiszen minden eszköz adott hozzá.

 

A fogdoktor először lenyomatot készít a fogsorunkról, ennek alapján készítik el a rendelőben az otthoni éjszakai fogfehérítő sínt.

 

Ebben a sínben foglal helyet a később az a fogfehérítő anyag, amit szintén a fogorvostól tudunk beszerezni. Érdemes a fogfehérítő anyaggal teli sínnel álomra hajtani a fejünket, hiszen míg mi pihenünk, addig a szer dolgozik, hogy mi kipihenten és napról napra világosabb fogakkal ébredjünk reggelente.

 

Milyen előnyei vannak az otthoni fogfehérítésnek?

 

A fogak nem lesznek hirtelen érzékenyek, szemben a rendelőben végzett fogfehérítéssel.

Másodsorban megkímélhetjük magunkat és környezetünket a hirtelen természetellenesen fehérré váló fogsorunktól, mivel a fehérítés mértéke kontrollálható.

Nem utolsó sorban pedig rendkívül kényelmes, szinte észre sem vesszük, és már túl is vagyunk rajta.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünk