Fogfehérítés rendelőben

2022. május 5.

A fogorvosi rendelőben végzett fogfehérítés némileg különbözik az otthoni megoldástól. Ez ugyan gyorsabb eredménnyel jár, rövid ideig fogérzékenység, sőt még némi fájdalom is tapasztalható olykor.

 

Hogyan zajlik tehát a fogfehérítés a rendelőben?

  1. Első lépésként eltávolítja a fogkövet a fogorvos, enélkül ugyanis el se kezdheti a beavatkozást. Ezentúl ellátja a szuvas fogakat, kijavítja a rosszul záró töméseket. Hívhatjuk az előkészítést akár „nagygenerálnak” is, hiszen ilyenkor aztán mindent helyrerak a doktor, amit csak lehet, és amit csak szükséges ahhoz, hogy véghezvihesse a fogfehérítést. Az előkészítő kezelés része, hogy az alsó és felső fogínyre fogvédő anyagot visz fel a szakember, ezzel óvja meg a fogfehérítő anyagtól az érzékeny fogínyt.

  2.  Most következik a fogfehérítés. Az említett fogfehérítő anyaggal befedi a doktor a fogak felszínét. A kémiai folyamat során a kemikáliára reagál a fogakat elszínező anyag. A fehérítőben lévő iniciátor UV hatására aktiválódik, z oxidációnak köszönhetően a fogak elszíneződését okozó kromogének kémiai és optikai tulajdonságai változnak. Így válik a fogsor fehérré!

  3. A kezelés azzal zárul, hogy az összes vegyszert eltávolítják a fogsorról és a lágyszövetekről.

 

Az orvosi fogfehérítés előnyei

 

Az otthoni fogfehérítéssel szemben a rendelőben történő fogfehérítés mindössze 1-2 órát vesz igénybe.

 

Az éjszakai fogfehérítés nemritkán 9-10 napba telik, mire látható eredményekkel szolgál. Azonnali, látványos változást ígér, amihez ráadásul folyamatos orvosi felügyelet vezet, emiatt rendkívül biztonságos is. Hatása évekig is eltarthat, ez azonban függ a fogfehérítést követő szokásoktól is. Erre a későbbiekben térünk ki.

 

Fogfehérítés után mire kell figyelni?

 

A minél tartósabb eredmény érdekében érdemes szem előtt tartani néhány alapvető szabályt.

 

A kezelés után legalább három napig jó, h tartózkodunk az erősen színező élelmiszerektől és italoktól. Ilyenek lehetnek a kávé, a tea, a vörösbor, az erdei gyümölcsök, de hasonlóképpen kellene a dohányzáshoz is hozzáállni.

 

A rúzs használatát szintén nem előnyös erre az időszakra mellőzni.

 

A minimum három nap után úgy fogyasszuk az említett táplálékokat, hogy utánuk lehetőség szerint egy-két korty vízzel tudjunk öblögetni. Ezzel csökkenthetjük azok színező hatását.

 

Fogfehérítés árak – milyen költséggel számolhatunk?

 

Mint ahogyan a fogászati beavatkozások többsége, úgy a fogfehérítés sem tartozik a legolcsóbb mulatságok közé, azonban ha körültekintőek vagyunk, hatását hosszasan élvezhetjük.

Az otthon végezhető fogfehérítések ára 50-70 ezer forint körül mozog, ebbe beletartozik a fogorvosi kontroll, a fogfehérítő anyag és persze az éjszakai sín ár is.

A rendelőben végzett fogfehérítés ára a legtöbb helyen 100 ezer forint körül mozog, sőt a lézeres fogfehérítés akár a 150 ezer forintot is elérheti.

 

Pár tévhit a fogfehérítésről

 

A fogfehérítés roncsolja a fogainkat.

 

Mivel a fogfehérítő eljárás során nem a zománc belső szerkezetét piszkáljuk meg, így ez tévhitnek minősül. A fehérítő gél ugyanis fény hatására lebomlik, a felszabaduló oxigén pedig eltakarítja a fogzománc mikrobarázdáiban megtelepedett lepedéket. Ettől válik a fog világosabbá!

 

Gyorsabban romlik a fogak állapota a fogfehérítés miatt.

 

Mivel nem sérti a fogzománc szerkezetét a fogfehérítés technológiája, így nem is sérti meg a fogakat, hogy aztán azoknak romolni kezdjen az állapota. A kezelést követően nem ritka, hogy simább és keményebb felszín alakul ki a fogsoron, így sokkal hatékonyabb lehet a fogmosás is. Ha valóban igaz lenne a károsodás, barázdáltabbnak, érdesebbnek éreznénk fogaink felszínét a fogfehérítés után.

 

Felesleges a fogfehérítés, mert rendszeres fogmosással megőrizhető vagy akár vissza is állítható a fogak fehérsége.

 

A rendszeres fogmosás bár rettentően fontos, mégsem elegendő, hogy minden lerakódást és elszíneződést eltávolítsunk. Alapos és mindennapos fogmosás ellenére is kialakul a fogkő, ami a baktériumok táptalaja és ezáltal fogbetegségek táptalaja lehet, ami hosszútávon akár a fogak elvesztését is eredményezheti. A fogorvos viszont a fogfehérítés előtt dentálhigiénés kezelést végez, ezzel készíti elő a fogsort a fehérítő kezelésre. Ez azt jelenti, hogy az apró tömési hibákat kijavítja, a szuvasodást megszünteti, a fogkövet pedig eltávolítja a fogainkról.

 

A fehérítőfogkrémek is ugyanúgy fehérítik a fogakat, mint a kezelések.

 

A valós tapasztalatok alapján nem történt még olyan, hogy hasonló hatást lehetett volna elérni fehérítő fogkrém rendszeres használata mellett, mint amilyet egy fehérítő kezelés kínál. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a fogérzékenységek nagy százalékáért lehetnek felelősek ezek a készítmények.

 

Házi praktikákkal sokkal kíméletesebben szabadulhatunk meg a fogakat érintő szennyeződésektől, elszíneződésektől.

 

Rengeteg tippet és trükköt olvashatunk az interneten a házi fogfehérítéssel összefüggésben, azonban sokszor ezek inkább károsak fogink egészségére, mintsem hasznosak lennének. Az otthoni próbálkozásért gyakran nagy árat kell fizetni, hiszen képesek akár visszafordíthatatlan károkat okozni a fogzománcban az ilyen beavatkozások. Biztos – és biztonságos – eredményre csakis fogorvosi segítséggel számíthatunk!

 

Gyakori kérdések fogfehérítéssel kapcsolatban

 

Hány éves kortól ajánlják a fogfehérítést?

 

A szakemberek azt tanácsolják, hogy 18 éves kor felett érdemes először fogfehérítés alá vetni magunkat, de indokolt esetben szülői beleegyezéssel korábban is végezhető ilyen kezelés.

 

Mi jelent az, ha belső fogfehérítést végeznek?

 

Ilyesmit kizárólag gyökérkezelt fogak esetében végeznek a fogorvosok. A gyökérkezet fogak gyakran sötétebb, szürkésebb árnyalatot mutatnak, ez pedig nem túl esztétikus. Ekkor a különleges fehérítőanyag van a páciens segítéségére, amit a fog belsejébe juttatva ideiglenes töméssel zár le fogdoktor. A kezelést 2-3 alkalommal megismétlik a rendelőben, ez pedig már elegendő szokott lenni ahhoz, hogy megszűnjön a színeltérés a gyökérkezelt fog és a fogsor többi része között.

 

Fájdalmas-e a fogfehérítés?

 

Az otthoni fogfehérítés fájdalommentes, míg a rendelőben végzett eljáráshoz társulhat némi fájdalom. Ez utóbbi azonban csak átmeneti, a kezelés természetéből adódik, de 1-2 nap után teljesen megszűnik. Ehhez hozzájárul a fogérzékenységet csökkentők paszta használata is.

 

Érdemes-e tehát beruházni a fogfehérítésre?

 

Igen, mindenféleképpen. Nemcsak szebb lesz a mosolyunk és magabiztosabb a megjelenésünk, de olyan alapos fogászati kezelésen esünk így túl, aminek hála sokáig élvezhetjük még egészséges fogsorunk előnyeit.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.