Fogínysorvadás megelőzése és kezelése! Mit tehetünk ellene?

2022. augusztus 8.

A fogínysorvadás egy komoly fogászati betegség, mely a fogaink elvesztéséhez vezethet.

 

Kevesen tudják, de ha elsorvad a fogíny, az visszanőni már nem tud.

 

Sorvadás során a csontos fogágy is sérül, ami a fogainkat tartja, ha pedig ez nem egészséges, előbb-utóbb a fogaink sem maradnak a helyükön.

 

A fogínygyulladás is jelezheti számunkra, hogy valami nincs renden a fogínyünkkel.

 

Érdemes tehát tisztában lenni ennek a betegségnek a mibenlétével, tüneteivel, és a kezelési, illetve megelőzési lehetőségekkel is.

 

Bár az elsorvadt fogíny nem nő vissza, ahogyan a csontos fogágy sem, de megfelelő kezeléssel a probléma nem súlyosbodik tovább.

 

Ám ahhoz, hogy megtudjuk, mit is kell tennünk azért, hogy a fogínysorvadás ellenére megőrizzük fogainkat, tudnunk kell, hogy milyen betegség is pontosan a fogínysorvadás és hogy mi okozza. Ez a kezelésében és a megelőzésében is nagy segítségünkre lesz. De kezdjük a legelején.

 

Fogínysorvadás tünetei és jelei. Miről ismerhetem fel?

 

A fogínysorvadás, vagy szakszerűbb kifejezéssel fogágybetegség egy baktériumok okozta krónikus gyulladással járó fogbetegség.

 

Ezért is olyan fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés, mert mi nem biztos, hogy észrevesszük a kezdeti fogínysorvadást, ám a szakember igen.

 

 ezt nem tesszük meg, komolyabb tünetekkel kell számolnunk:

  • érzékeny, kissé dagadt, vörös íny

  • fogínyfájdalom

  • fogíny-visszahúzódás

  • fogmosáskor vérző íny

  • kellemetlen szájszag

  • fogíny elválása a fogaktól

  • rések keletkezése a fogak között

  • meglazuló és helyükről elmozduló fogak.

 

Persze nem fog ezek közül a tünetek közül mind egyszerre jelentkezni, de ha többet is tapasztalunk közülük, akkor biztosak lehetünk benne, hogy paradontozisban, vagyis fogínysorvadásban szenvedünk.

 

Ez a betegség azért is olyan veszélyes, mert góccá is alakulhat, és komoly szövődményekkel járhat.

 

Ínysorvadás okai. Mi okozza?

 

A fogínysorvadás elsődleges okozói a szájban lévő baktériumok. Igen ám, de a baktériumok mindenki szájában megtalálhatóak.

 

Természetesen számos más rizikófaktora is van ennek a betegségnek, rossz szájhigiénián túl a dohányzás, a cukorbetegség, a csontritkulás, egyes hormonális tényezők,a fogak túlterhelése, és a stressz is kiváltó ok lehet, ám a legtöbb esetben a helytelen fogápolás a baj okozója.

 

Bizonyos szakemberek az örökletes tényezőket is fontos faktornak tartják, vagyis genetikailag kódolva van bennünk a hajlam a fogszuvasodásra vagy épp a fogínysorvadásra.

 

Ezt számos ikerkísérlet is bizonyította, Peter Sawicki, egy kölni egészségügyi intézet vezetője számos kutatást végzett a témában.

 

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a szájápolás nem olyan fontos, hiszen a genetika már eldöntötte, hogy meddig maradnak meg a fogaink.

 

A megfelelő szájhigiénia és a rendszeres fogászati ellenőrzés segíthet abban, hogy a fogaink minél tovább megmaradhassanak.

 

Fogínysorvadás kezelése és megállítása

 

Bár a fogínysorvadás vissza nem fordítható, ám megállítható, így elkerülhetjük a súlyosbodását, és a komolyabb szövődmények kialakulását. Az első lépés, hogy felkeressünk egy szakembert.

 

Állapotfelmétés

 

A fogorvos először egy állapotfelméréssel fogja kezdeni. Ez nélkülözhetetlen a kezelési terv felállításához.

 

A szakember rá fog kérdezni a fogmosási szokásainkra, milyen eszközzel, mikor és hogyan végezzük, milyen kiegészítő kezeléseket alkalmazunk, és hogy milyen fogkrémet használunk.

 

Megnézi a fogaink állapotát, és a rizikótényezőkre is rákérdez. Az adatok tudatába pedig elkészíti a kezelési tervet, ami tartalmazza a fogorvosi beavatkozásokat, illetve a tanácsokat a megfelelő szájhigiénia kialakítására.

 

Megfelelő szájhigiénia visszaállítása: a fogkő eltávolítástól a menthetetlen fogak kihúzásáig

 

Ezután a következő lépés a betegség terjedésének megállításában, hogy a kockázati tényezők, mint a fogkő vagy a menthetetlen fogak eltávolításra kerülnek.

 

Azok a fogak számítanak menthetetlennek, melyeknél már túl súlyos a csontpusztulás. Amint a fogak eltávolítása megtörtént, jöhet a fogkő eltávolítás, illetve a gyulladásos szövet és kórokozó baktériumok megszüntetése is.

 

Erre többfajta módszer is létezik. Hogy számunkra melyik a legmegfelelőbb, azt a szakember dönti el.

 

Amit otthon megtehetünk

 

Mivel a fogínysorvadás legfőbb okozói az el nem távolított lepedékbe megbúvó baktériumok, ezért ezek a lepedék maradéktalan eltávolítása nagyon fontos, ezt pedig csak úgy érhetjük el, ha megfelelően ápoljuk a fogainkat.

 

Ehhez a fogorvos tanácsokat fog adni, segít kiválasztani a megfelelő eszközöket, és kiegészítő megoldásokat is javasol.

 

Antibiotikumos kezelés

 

Gyógyszeres kezelésre csak a nagyos súlyos esetekben van szükség, például gennyes fogínysorvadás és fogínygyulladás esetén.

 

Rendszeres kontrolltól a fenntartó kezelésekig

 

Ha a megfelelő szájhigiénia visszaállítása megtörtént, és az eltávolított fogak pótlásra kerültek, csak akkor tudjuk megtartani a gyulladásmentes állapotot, ha rendszeresen részt veszünk a kontroll vizsgálatokon.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.