A fogínyvérzés 3 oka és a megoldás

2021. szeptember 9.

Komoly szövődményei lehetnek, sőt súlyos esetekben fogvesztéshez is vezethet. Egy kis odafigyeléssel és megfelelő kezeléssel megakadályozhatjuk a komolyabb problémákat. Kíváncsi milyen banális dolgok vagy akár súlyos betegségek lehetnek a kiváltói? Ebben a cikkünkben 3 pontban szedtük össze az okokat - röviden, tömören és érthetően.

 

A fogínyvérzés okai

 

Általában igaz, hogy mindenki megtapasztalta már, hogy milyen az, amikor a fogmosás során egy kis vért is tartalmaz a köpete. De mi okozza ezt? 3 fő problémacsoport lehet ennek a hátterében.

 

#1 Helytelen eszköz vagy technika
 

A legegyszerűbb ok a kemény fogkefe, vagy a helytelen, esetleg túl durva fogmosási technika. Ez egy mechanikai sérülés miatti vérzés, ami nem minden fogmosásnál jelentkezik. Teljesen egyénfüggő, hogy kinek milyen érzékeny a fogínye. Van akinek a keményebb sörtéjű fogkefék sem jelentenek gondot, de van akinek a puhábbtól is vérzik az ínye. Fontos azonban megkülönböztetni a gyulladás, vagy betegségek okozta ínyvérzéstől, amikről a továbbiakban olvashat.


#2 Ínygyulladás
 

Az íny leggyakrabban ínygyulladás miatt vérzik. Vajon mitől gyullad be a fogíny?

 

Röviden: a nem megfelelő szájhigiéniától, vagy helytelen fogmosástól.
A fognyakon, az ínyhez közel a legnehezebb eltávolítani a foglepedéket. A nem teljesen eltávolított lepedék melegágya a baktériumoknak. Idővel pedig kalcium és ásványi anyagok épülnek bele. Ebből lesz a fogkő, ami egyrészt a baktériumok búvóhelye, másrészt feltolja az ínyt a fogról.

 

Az ínyben pedig elindul egy védekező mechanizmus a baktériumok ellen: ez a gyulladás. 

 

A gyulladt íny duzzadt, vörös és vérzékeny lesz. A fogak kilazulhatnak, a szájban maradt vértől pedig tovább szaporodnak a baktériumok, ami kellemetlen szájszaghoz vezet. (A kellemetlen szájszagról bővebben). A kezeletlen fogínygyulladás átterjedhet az állkapocsra és fogvesztést okozhat. Nem ijesztegetésképpen, de olyan további, az egész szervezetre kiható betegségek is kialakulhatnak, mint a szívbetegség, vagy ízületi problémák.


#3 Tünet
 

Előfordul még a fogínyvérzés bizonyos betegségek kísérő tüneteként, vagy hiányállapotok miatt. A C- és/vagy K-vitamin hiánya is lehet a ludas, bár a C-vitamin hiány ritkaság napjainkban.
A cukorbetegség is hajlamosító tényező, mert az immunrendszer gyengébb és a gyógyulási folyamatok lassabbak.

 

Véralvadási zavarokkal küzdőknek, illetve véralvadásgátlót szedőknek is lehet vérzékeny a fogínyük.

 

A pubertás kor, terhesség és menopauza alatt bekövetkező hormonális változások hatására a kapillárisok kitágulnak így növelve a vérzés kockázatát. Dohányzóknak fokozott figyelmet kell szentelniük a szájhigiéniának, mivel a gondok rejtettek maradhatnak. A dohányzás ugyanis érszűkületet okoz az ínyben, ami csökkenti a vérzés kockázatát, de a gyulladás jelen lehet mélyebben.

 

Megoldás: 
 

Először is az alapos és rendszeres fogmosás helyes technikával és fogkefével, illetve fogselyem használata. 

A vérző fogíny környékét is mindig alaposan mossa meg, ne kerülje el!

 

A fogkefét 2-3 havonta cserélje!

 A nyelv tisztítása is fontos, mert ott is baktériumok szaporodhatnak el.

 

Fogorvosaink szívesen megmutatják a helyes technikát és szakmai tanácsokkal látják el!
Léteznek olyan összetételű fogkrémek, amelyek hatékonyan távolítják el a baktériumokat és összehúzzák a fogíny hajszálereit. Rendszeres fogkő-eltávolítás és fogorvosi szűrés is kulcsfontosságú.

 

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.