Fogmosás a foghúzás után

2019. november 11.

Foghúzás után vagy éppen? Esetleg más szájsebészeti műtét, implantátum beültetés miatt duzzadt, vérző, vagy érzékeny az íny a szádban?

 

Netán arra keresel választ, hogy mit kell kezdeni a vérdugóval a kihúzott fog helyén? Hogyan kell foghúzás napján fogat mosni? Mi a megfelelő technika ilyenkorra?

 

Mikor próbálkozzunk fogmosással a fogeltávolítás után?

 

A foghúzás után el vagyunk érzéstelenítve, és nemcsak inni-enni, de fogat mosni sem szabad amíg az érzéstelenítő injekció hat. Természetesen ez nem olyan hosszú idő, kb. 2-4 óra Ha nagyon szomjas lennél, akkor, pár kis korty vizet nyugodtan ihatsz. Ha az alsó fogsor lett érzéstelenítve, akkor kicsit tovább tarthat, mert akár a fél nyelvedet sem érzed - még inkább azt mondom, hogy meg kell várni a zsibbadás végét.

 

Bár ez a cikk a foghúzás utáni fogmosásról szól, de itt elmondom a legfontosabb tudnivalót evés-ivás témakörben

 

Kíméljük a foghúzás helyét, környékét. Az ellentétes oldalon együnk, tiszta vizet igyunk, kerüljük a tejterméket pár napig.

 

NE zubogtass - Kerüld el az általános fogmosási hibákat!

 

A foghúzás helyén a csontüreget bizony vér tölti ki, és ezt nem szabad kimosni. Ez ez a vér a foghúzás napján pár óra alatt megalvad (ugye tudod, hogy nem szabad olyan fájdalomcsillapítót bevenni, ami lassítja a véralvadást, mint az Aspirin) és ebből az alvadt vérből indulóan lassan szervülni kezd. A benne levő őssejtekből szép lassan friss csontszövet alakul ki. A megfelelő fogmosási technika az, ami ezt a vérdugót nem bántja, és nem is érinti.

 

Fontos tehát, hogy a sebet, amiben a friss megalvadt vér van, SEMMIKÉPP NE ÖBLÖGESSÜK KI ERŐSZAKKAL!

 

Sokszor mondják, hogy fertőtlenítsük a szájüreget, és erre úgy tűnik, hogy a szájöblögetés megfelelő - így is van, de nem szabad zubogtatni, főleg nem a foghúzás oldalán, mert akkor az a vérdugó kimosódhat a helyéről.

 

További nagyon fontos tudnivaló, hogy ez a fertőtlenítés, vagyis a szájvíz használata nem elég ezen a napon sem, nem helyettesíti a fogmosást. A fertőtlenítő öblögetést tehát semmiképpen sem az üreg öblögetésére kell használni, hanem a szájüreg óvatos öblítésére, de még inkább úgy fogalmaznék, hogy ezt a folyadékot óvatosan át kell forgatni a szájüregben.

 

A fogakat ekkor, a foghúzás napján is meg kell mosni, de a kihúzott fog környékén lévő fogak kivételével. Nagyon óvatosan mozogj a fogkefével a szájban, nehogy megsértsd a kihúzott fog ínyét, vagy a megalvadt vér felületét.

 

Ha bárhogyan is, durva zubogtatással, vagy fogkefével a friss véralvadékot kilökjük az üregből, akkor a seb begyógyulása rendellenesen fog zajlani és ekkor valószínűleg muszáj lesz felkeresnünk a fogorvost.

 

Fogmosás technika a foghúzás vagy más szájsebészeti műtét napján

 

Tudom, hogy foghúzás napján semelyik részünk nem kívánja, hogy bármit is belehelyezzünk a szájunkba. Ennek ellenére, pont a sebgyógyulás miatt fontos, hogy ilyenkor is merjünk fogat mosni.

 

Ez nemcsak foghúzásra, de más szájsebészeti műtétre, mondjuk implantátum behelyezésre is ugyanúgy érvényes.

 

Alaposan meg kell mosni a fogakat, ahogy szoktuk, de ezen a napon és a következő nap is a foghúzás környezetében lévő fogakat el kell kerülni. Utána is finoman, nagyon óvatosan tisztítsuk a sérült íny környéki fogakat, úgy, hogy a sebhez ne érjünk hozzá.

 

Természetesen minden nap egyre ügyesebben mossuk ezen az oldalon a fogakat, de ne mossuk a seb felületét.

 

Mint említettem, ezek a fogmosási tanácsok ugyanúgy érvényes fogimplantációs műtétet követően, hiszen a gyulladásmentességtől, illetve a szájhigiéniától függ, hogy hogyan szervül, hogyan épül be az implantátum.

 

Foghúzás utáni fogmosásnál kiemelten FONTOS:

A reklámozott szájöblítők nem megfelelő eszközök a fogmosás kiváltására!

 

A fertőtlenítők csupán a lepedék felső rétegének baktériumait pusztítják el, a mélyben élőket nem! A fogmosás mechanikus tisztító hatása tehát lényeges!

 

A fogmosás során nagyon vigyázni kell a foghúzás utáni sebben a véralvadékra, nehogy sérüljön, vagy kikerüljön.

 

Speciális eszközök a helyes fogmosás szolgálatában - de ilyenkor vajon használhatók?

 

A fogselyem, az interdentális fogkefe használhatóak, de a foghúzás napján és az azt követő napon csak az ellentétes oldalon, ne szúrjuk, húzzuk meg a sérülékeny fogínyt.

A szájzuhany nem jó ilyenkor, ahogy már mondtam, a vérdugót képes kimozdítani a helyéről.

Forrás:budapestdental

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.