A fogmosáson túl – szájhigiénia, szájvizek, fogápoló emulziók

2021. október 10.

Az elmúlt évtizedekben teljesen más volt a szájhigiénés magatartás, mint ami napjainkban elvárható lenne.

 

Ennek oka, a felgyorsult világunkban és táplálkozási szokásainkban keresendő. Az élelmiszerkínálat változatossága és az ízfokozókkal, mesterséges anyagokkal teli ételek, szénsavas üdítők rendszeres fogyasztása miatt ugyanis, már nem feltétlenül elegendő a napi két fogmosás. Lássuk mit kell tudnunk a szájvizekről és fogászati emulziókról, amelyek nagyban segítenek megelőzni a fogszuvasodást és a későbbi szájüregi betegségek jelentős részét.

 

A szájvizek tekintetében alapvetően kétfajta létezik. A terápiás célra szánt és a hétköznapi használatra alkalmas szájvizek. Előbbiben a hatóanyagok emelt dózisban, nagy felszívódási hatékonysággal vannak jelen. Ezeket nem is célszerű sokáig használni. A mindennapi használatra javasolt szájvizeket pedig érdemes fokozatosan beépíteni a napi szájápolási rutinba, sőt a legjobb, ha napközben legalább három öblögetést végzünk, mivel ezeknek a szájvizeknek éppen az a funkciója, hogy fenntartsák a száj tisztaságát és megelőzzék az étkezés következtében kialakuló ínygyulladást, fogszuvasodást és fogkőképződést. Egy napközben előforduló szájüregi mikrosérülés kezelésében is igen fontos a szerepük, mert ínyösszehúzó hatásuk révén gyorsítják a gyógyulást és megakadályozzák a rossz baktériumok szaporodását a seb vagy elváltozás közelében.

 

A terápiás célú szájvizek a nagy hatóanyag forrás mellett szintén gyors segítséget nyújtanak a fájdalom és belső jelentősebb sérülések (pl: Afta) kezelésében. Ezen szájvizek jelentős csoportja az akkut vagy krónikus ínygyulladás kezelésében nyújtanak hatékony segítséget, mivel antibakteriális összetevői szintén gátolják a baktérium szaporulatot a szájban, valamint hasznos ásványi anyag forrással látják el a szájüreg egészét. Használatukkal nem csak az ínygyulladás fékezhető meg, de a fogzománc is erősödik, illetve a nyelven található lepedékben megbújó baktériumok és egyes vírusok is elpusztulnak.

 

A száj egészséges ph-értékének visszaállításában mindkét típusú szájvíz óriási segítség. Kúraszerű, valamint mindennapos használatukkal legalább felére csökkenthető a szájüregi elváltozások, vagy lehetséges fogszuvasodások kialakulására való esély.

 

A fogászati emulziók használata időnként szintén javasolt. Ezek olyan foggélek, amelyek a terápiás célú szájvizeknél is magasabb hatóanyag tartalommal rendelkeznek, és konzisztenciájuk révén tovább is maradnak a fogakon, így segítik a gyorsabb hatóanyag beépülést, tápanyag felszívódást. Ezek az emulziók alkalmazhatók a fogzománc fluoridtartalmának növelésére, fogszuvasodásra való erős hajlam és fognyaki érzékenység esetén, valamint általánosan a fogszuvasodás megelőzésére és a már kezdődő szuvas elváltozások kezelésére is, illetve fontos szerepük van a levehető készülékek (fogszabályozó, hidak stb.) alatti fogzománc védelmének szempontjából is.

 

Amennyiben személyre szabottan szeretnél többet tudni ezekről a készítményekről, hogy számodra melyek lennének a megfelelők, a fogászatunkban dolgozó összes fogorvosunk és dentálhigiénés kollégánk készséggel áll a rendelkezésedre.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.