A fogorvosok segíthetnek megakadályozni a szájrák miatti halált

2019. május 5.

Az elmúlt 20 évben 68 százalékkal nőtt a szájrákkal diagnosztizált betegek száma az Egyesült Királyságban – derül ki a Cancer Research UK közleményéből.

 

A brit fogorvosok szövetsége, a British Dental Associaion (BDA) szerint a fogorvosoknak és szájsebészeknek fontos szerepük van abban, hogy a szájrákra időben fény derüljön. Ha a betegséget a korai fázisban sikerül azonosítani, a túlélési arány (ez alatt 5 daganatkiújulástól mentes évet értenek) 50 százalékról 90 százalékra növekszik.

 

A BDA most a Cancer Research UK-vel együttműködésben egy egészen új, szájrák diagnosztizálására alkalmas „készletet” fejlesztett ki, amelynek segítségével a betegség már a korai fázisban kiszűrhető. A készlet bemutatja, mire jelekre fontos odafigyelni, hogyan kell ezekre reagálni, illetve még a potenciális kockázati tényezők. Emellett részletes képtár, esettanulmányok, oktatóvideók és kvíz is tartozik az anyaghoz.

 

„A szájrák egyre több áldozatot szed, miközben a felnőttek fele nem jár fogorvoshoz. A korai diagnózis a cél, amikor még a betegség jó eséllyel gyógyítható” – fogalmaz Russ Ladwa, a BDA vezetője.

 

Jelenleg elmondhatjuk, hogy az 50 éven felüli férfiak körében a szájrákos esetek száma 59 százalékkal magasabb, mint húsz évvel ezelőtt, míg az 50 éven aluliak körében 67 százalékkal nőtt. Az 50-en felüli nőknél a változás 71 százalékos, az ennél fiatalabb körében pedig szintén ugyanennyi.

Forrás: medipress.hu

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.