Fogszabályozó felrakása gyermekeknél: mikor van szükség kezelésre?

2020. november 11.

“A mosoly egy olyan görbe, amely mindent egyenesbe hoz”.

 

És talán nincs szívmelengetőbb, mint az őszinte gyermeki mosoly látványa. De mi van akkor, ha az egyenes, rendezett fogsor helyett girbe-gurba fogak bukkannak elő? A fogszabályozós kisiskolások és tinédzserek ma már nem hollywoodi filmek lúzer főszereplői, hanem teljesen átlagos jelenségek. Sőt, manapság már szinte menőnek számít fogszabályozót hordani és néhány tini csak azért rakatja fel, mert “cool”. Mielőtt azonban belevágnánk, fontos átgondolni bizonyos tényezőket: beleértve az életkort, a fogak rendezetlenségének mértékét, anyagi szempontokat és a fizikai fájdalom tűrőképességét, mert bizony fogszabályozósnak lenni nem mindig könnyű és sok áldozatot követelhet.

 

Mikortól ajánlott a fogszabályozás?

 

A fogszabályozó felrakása általában fiatal korban javasolt, ennek az egyszerű oka az, hogy a csontok még növésben vannak, így könnyebben alakíthatóak, mint felnőtt korban. Ha nem áll fenn semmilyen extrém fogsori elváltozás vagy fogakkal kapcsolatos rossz szokás, először 7-8 éves korban javasolt konzultálni egy fogszabályozó szakorvossal, aki megfelelő döntést tud hozni, hogy szükséges-e vegyes fogazatot szabályozni vagy érdemes várni, amíg a teljes fogsor lecserélődött maradandó fogakra.

 

A teljes fogsorra rögzített kèszülékkel történő kezelés általában 11-14 éves kor között zajlik, de bizonyos esetekben elengedhetetlen a fogszabályozó felhelyezése még nem teljesen lecserélődött fogazat esetében. Kifejezett fogívszűkület vagy állcsont eltérés, illetve rossz szokások (pl. hibás nyelés, ujjszopás) megszüntetése esetén mindenképp szükséges a kisgyermekkori fogszabályozás. A felnőttekkel ellentétben a gyermekek állcsontja még növekedésben van, ráadásul a vegyes fogazatban alkalmazott úgynevezett első fázisú kezeléssel lerövidíthető a későbbi, maradandó fogakat érintő, fixen rögzített készülék szükséges alkalmazási ideje.

 

A gyermekkori fogszabályozás további előnye, hogy a fogíveket hatékonyabban lehet tágítani, illetve könnyebb a felső és alsó állcsont pozícióját egymáshoz állítani. Ezzel szemben a hátránya, hogy nem feltétlenül nyújt végleges megoldást, hiszen még tejfogakat is tartalmaz a fogsor, ezért csak a legszükségesebb esetekben ajánlott vegyes fogazatra fogszabályozó készüléket felhelyezni.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!