Fogszabályzótól az asztronauták üléséig

2019. november 11.

Úgy tűnik a 3D nyomtatás átalakítja a gyártási folyamatokat, de nem úgy ahogy várták.

 

Mióta a 3D nyomtatás bekerült a köztudatba két szélsőséges forgatókönyvet gondoltak lehetségesnek. A technológia hívei – főleg Amerikában – szerint aláássa majd a tömeggyártás gazdaságát és a munkaerő ismét visszatér Nyugatra. A Harvard Business Review szerint: „Kínának megszűnik a tömeggyártási nagyhatalom státusza.” A kritikusok szerint az egész ügy fel van fújva. Az egyik kínai gyáróriás, a Foxconn igazgatója, Terry Gou azt mondta: ha tévedne, akkor attól a pillanattól fogva visszafelé fogja használni a nevét.

 

Valójában viszont a 3D nyomtatás ettől a kettőtől teljesen más irányba fejlődik. A technológia tényleg nagyon komoly figyelmet érdemel és nagy a gazdasági hatása, de nem feltétlenül okoz kárt a régi típusú gyártásnak vagy a kínaiaknak.

 

Az elgondolás, miszerint ez csak egy komolytalan, hobbicélokra alkalmas játékszer egyre kevésbé tűnik elfogadhatónak. Az átlátszó fogszabályzókat készítő Align Technology a tavalyi évben 17 millió darabot nyomtatott a technológia használatával. A NASA pedig rakétahajtómű teszteléséhez 3D nyomtatással készült befecskendezőt használt fel. A nyomtatás miatt csupán két részből és nem 115-ből kellett összeszerelni. A CM Research szerint aki nem építi be gyártási folyamatába a 3D nyomtatást könnyen lehet, hogy hamarosan anyagi gondokkal kell szembenéznie.

 

Nagyon úgy tűnik, hogy inkább a meglévő gyártási folyamatokba olvadhat bele a 3D nyomtatás, amely így felhasználható a gyógyszergyártásban, de akár az autógyártásban is.

 

De mi a helyzet a kínaiakkal? Tényleg rossz hír ez számukra? Egyes gyárak valóban közelebb költöztek a nyugati világhoz, de a kínai gyárak ugyanúgy hozzáférnek a technológiához, mint bárki más.

 

Mi a tanulság ebből? Az, hogy a 3D nyomtatás minden gyártási folyamatot olcsóbbá és hatékonyabbá tehet. Valószínűleg Mr. Uog gyáraiban is megjelennek előbb-utóbb.

Forrás: Dentalpress

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.