A gyerek fogainak tisztítása szülői feladat

2019. január 1.

Mikortól kell mosni a gyermek fogát? Hogyan tisztítsuk a kis fogakat? Kell-e kezelni a tejfogakat?

 

Mikor kell elkezdeni a fogmosást?

 

A baba/gyermek fogmosás tekintetében is sok tévhit él. A szülők jelentős hányada úgy gondolja, hogy a tejfogakat nem is kell mosni, hisz azok majd úgyis kiesnek, az sem baj, ha esetleg beszuvasodnak. Óriási hiba így gondolkodni, hisz a szuvas tejfogak ugyanúgy komoly fájdalmat tudnak okozni a gyermeknek, mint a maradó fogak. Ha még ki is kell emiatt húzni őket, akkor még a helyfenntartásról is gondoskodni kell, hogy legyen hová kinőjön később a maradó fog - mondja dr. Ágh Orsolya fogorvos.

 

Mikortól mossuk hát a gyerekek fogait? Attól kezdve, hogy olyan ételt kap, amiből lepedék képződik – a lepedékben élnek ugyanis a szuvasodást okozó baktériumok. Tehát onnantól, hogy a baba például gabonás pépeket, banánt, stb. kap, tisztítani kell a fogát.

 

Hogyan tisztítsuk a baba fogát?

 

Néhány hónapos korban kiválóan használhatók erre a célra a szilikonból készült babafogkefék. Később lehet az életkornak megfelelő sörtés fogkefét használni. Fogkrémet csak akkor adjunk a gyereknek, amikor már ki tudja köpni. A gyerek fogainak megmosása kb. nyolcéves korig a szülő feladata, mert a kicsik motorikus készségei még nem eléggé fejlettek az önálló munkához. Természetesen csinálják ők is, de az érdemi munkát a szülőnek kell elvégezni. Nyolcéves kor után is kell ellenőrizni.

 

Probléma az is, hogy sokszor a szülő sem tudja, hogy miként kellene helyesen fogat mosni. Érdemes ilyenkor szájhigiénikus segítségét kérni. Ne feledjük! A gyerek fogszuvasodásának általában a szülő az oka

Forrás: bezzeganya.reblog.hu