Gyökérkezelés és amit tudni érdemes

2021. november 11.

A gyökérkezelést abban az esetben végzi a fogorvos, ha meg akarja menteni a páciens a fogát.

 

A kezelést természetesen érzéstelenítéssel végzik. A gyulladt részt eltávolítja az orvos, ezt követően betömi a kitisztított gyökércsatornát/gyökércsatornákat.

 

Nagyon fontos, hogy a gyökércsatornában lévő baktériumokat eltávolítsa, mert így a továbbiakban nem tudják lebontani a pulpa szövetét. A baktériumoknak káros hatása van, mert kiterjedhetnek a foggyökér körüli szövetekre is, amly gyulladást okozhat, melynek a következménye akár a fog elvesztése is lehet.

 

A gyökérkezelés után a gyökérkezelt fog elveszíti az érképletét, amely annak vérellátásáról gondoskodik, így kiszáradhat, majd a gyökér könnyedén megrepedhet, később el is törhet.

 

A gyökércsatorna feltágítását gyökértömés követi, amivel csökken a gyökér törése.

 

A gyökérkezelés sok időt vesz igénybe, ugyanis egy igen nagy precizitást követelő munka, amelyet a legnagyobb hozzáértéssel és figyelemmel végeznek el a fogorvosaink. Ez akár 3-4 alkalmat is jelenthet.A frontfogakon egy gyökércsatorna van, viszont az őrlőfogak esetében négy is lehet, amelyből kikövetkeztethető, hogy négyszer akkora területet kell megmenteni a baktériumoktól. Ezekhez a fogakhoz sokkal nehezebb hozzáférni, azonban annál fontosabb, hogy megtartsák őket, ugyanis nélkülük a rágás leheletlenné válik, így a táplálkozás is problémát okozhat. Ebből hosszú távon további egészségügyi probléma is kialakulhat.

 

Érdemes tehát komolyan venni és fél évente megjelenni a szűrővizsgálatokon, hogy a nagyobb problémákat megelőzhessük.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.