Hasznos tanácsok az alvás közbeni fogcsattogtatás megszüntetésére

2022. május 5.

Ha tapasztaljuk magunkon a tüneteket, és megbizonyosodtunk róla, hogy valóban bruxizmusban szenvedünk, akkor sem kell rögtön kétségbe esni.

 

Vannak házi megoldások, melyeket kipróbálhatunk, hiszen előfordulhat, hogy csak átmeneti a fogcsikorgatás, és egy kis odafigyeléssel meg is lehet szüntetni. Jöjjön pár tanács, amit szakember segítsége nélkül is megtehetünk.

  • Mérsékeljük a kávé, kóla, illetve az energiaital fogyasztását, illetve ebéd után már egyikből se fogyasszunk.
  • Ne fogyasszunk alkoholt! Vizsgálatok igazolták, hogy az alkoholfogyasztás fokozza a fogcsikorgatást.
  • Végezzünk tudatos állkapocs lazító gyakorlatokat. Aki hajlamos rá, hogy gyakran szorítja össze a fogait, vagy rágja a tollát, azoknál ezeket a gyakorlatokat kifejezetten előnyös elvégezni.
  • A rágót is hagyjuk el, ha tudjuk, hiszen a rendszeres rágózással megfeszítjük az izmokat, nem pedig ellazítjuk.
  • Jó megoldás lehet a rendszeres testmozgás is, mely bizonyítottan egy hatékony módszer a stressz kezelésében.

 

Ha a házi megoldások nem segítenek, jöhet a szakember segítsége

 

Hogy a problémát valóban megszüntethessük, első lépésként ki kell deríteni, hogy mi okozza az éjszakai fogcsikorgatásunkat.

 

Ha stresszes életet élünk, mindenképp találjunk megoldást a feszültség feloldására. Erre számos megoldás létezik, a relaxációs gyakorlatoktól a szakemberes segítségig, ugyanakkor bármilyen gyógykészítményt csak akkor alkalmazzunk, ha azt szakember javasolja, mert így csak a tüneteket kezeljük, a problémát nem.

 

Ha fogászati gond okozza a bruxizmust, akkor a fogorvos felkeresése legyen az első lépés.

 

Ha a rossz töméseket, koronát, hidat, protézist vagy fogbetétet helyrehozzák, akkor a páciens alsó állkapcsa és a felső állcsontja nyugalmi helyzetbe kerülhet, így a panaszok is megszűnhetnek.

 

Természetesen a fogorvos nem csak a fogak helyrehozásában segíthet. Ugyanis az egyik leghatékonyabb megoldás a fogcsikorgatás ellen a harapásemelő sín, amit szintén a fogorvos fog tudni nekünk biztosítani.

 

Éjszaki fogcsikorgatás ellen megoldás a harapásemelő sin

 

Annak érdekében, hogy az éjszakai fogkocogtatás és csikorgatás ne károsíthassa az egészséges fogainkat, jó megoldás lehet beszerezni egy harapásemelő sínt.

 

A sín feladata, hogy elnyelje a fogak összeszorításából származó erőt, így az nem hat a fogakra. Emellett az állkapocs izmait is segít ellazítani, és a hosszú távú használatával akár a kiváltó ok is megszüntethető. A harapásemelő sín mindig egyedileg, a páciens fogaink lenyomata alapján készül, tehát fogtechnikai labor készíti, nem lehet venni a gyógyszertárba, és venni egyet.

 

Ezt az eszközt általában csak éjszaka kell hordani, alvás közben. Azonban, ha nagyon súlyosak a panaszok, előfordulhat, hogy nappal is hordania kell a páciensnek.

 

Sajnos a sín nem mindenki számára nyújt megoldást. Vannak, akik nem tudják megszokni a használatát, de az is előfordulhat, hogy a páciensnek annyira erősek a tünetei, hogy ez erős műanyagot is képes elrágni.

 

Kevesebb stressz, több alvás és kevesebb bruxizmus

 

Ha a fogcsikorgatás kiváltó oka a stressz, akkor a sín ugyan enyhíteni fog a tüneteken, de megeshet, hogy megszüntetni nem tudja őket. Ilyenkor a kiváltó problémát kell megszüntetni.

 

A feszültség feloldása számos megoldás létezik. Igénybe vehetünk relaxációs masszázst, amit érdemes kúraszerűen vagy rendszeresen csinálni. Emellett számos olyan testmozgás is van, mely kifejezetten a feszültség feloldásában lehet a segítségünkre, mint a jóga vagy a pilátesz.

 

Persze nem szükséges több órás gyakorlatsorokat elsajátítanunk, pár lazító gyakorlat is elég lehet.

 

Az arc tornáztatásán, illetve az autogén tréningeken túl, a viselkedésterápiás önkontrolltechnika is egy lehetőség.

 

Természetesen szakember segítségét is kérhetjük, aki lehet pszichológus, de lélekgyógyász vagy kineziológus is.

 

A lényeg, hogy a bennünk feszülő problémákra megoldást találjunk, legyen az családi vagy munkahelyi konfliktus.

 

Éjszakai fogcsikorgatás lehet gyerekeknél is?

 

Igen, bár gyerekeknél egy kicsit más a helyzet a fogcsikorgatást illetően.

 

A gyerekek fogzáskor, illetve fogváltáskor csikorgatják leggyakrabban a fogaikat, 6-12 éves kor között nagyon sok gyerek hajlamos rá, ám ez idővel megszűnhet, anélkül hogy bármit tennünk kellene.

 

Mivel a fogak ebben az időszakban változnak, a legtöbb esetben magától is megszűnik a probléma. Nincs szükség harapásemelő sínre, vagy komolyabb fogászati beavatkozásra sem.

 

A rendszeres fogászati ellenőrzés gyerekkorban is kötelező, hiszen vannak olyan extrém esetek, amikor a fogcsikorgatás gyerekkorban is káros következményekkel járhat.

 

Bár gyerekkorban a fogcsikorgatás alapvetően kinőhető, mégis előfordulnak olyan esetek, amikor már nem szimplán fogkocogtatásról, hanem bruxizmusról beszélünk, ami a gyerekek fogát igen is károsíthatja.

 

Extrém esetben a tejfogakból akár milliméterek is eltűnhetnek, sőt teljesen felőrlődhetnek.

 

A fogcsikorgást okozhatja a hiperaktivitás is, de akár stressz is, bár nem ez a leggyakoribb kiváltó tényező.

 

Ha a fogcsikorgatás régóta fennáll a gyermekünknél, akkor mindenképp érdemes utánajárni, hogy valóban a fogváltás okozza a problémát, vagy valami mélyebb, lelki eredetű gond váltja ki.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünk