Héjában a vitamin

2019. február 2.

Ha nem elég a fehér; ha nem tetszik a forma; ha több kell, mint amit a természet adott.

 

Hollywood smile – így hívják az amerikai filmipar által megálmodott nagy, fehér fogak kultuszát. De nem mindenki születik sztárnak, és nem mindenkinek szépek az amúgy egészséges fogai. Ilyenkor kerül képbe a légiesen gyönyörű porcelán héj.

 

A fehérítést ízlelgetve már szóba került, hogy a “tökéletes mosolyhoz” gyakran rögös út vezet. Ha, a fogzománcod foltos, a fognyakaid sárgák, vagy a fogaid formája előnytelen, azon a fehérítés sem tud segíteni. Létezik azonban erre is megoldás. A fogak külső felszínére vékony porcelán réteget ragasztva látványos és tartós eredményt érhetünk el. Ezt az eljárást nevezzük héjnak, vagy héjkerámiának. Izgalmas terület, ezért érdemes egy picit jobban megismerkedni vele!

 

Csodásan hangzik! Nem is kell lecsiszolni a fogamat?

 

Lecsiszolni abban az értelemben nem kell, mint egy teljes koronához, de azért elő kell készíteni a fogaidat a héjak készítése előtt. Ilyenkor ugyanúgy érzéstelenítés mellett dolgozunk, mint a rendes “csiszolásnál”, de csak a fogaid külső felszínén, a zománc rétegből veszünk el egy keveset. A héjaknak ugyanis szükségük van egy kis helyre, és az előkészítés nélkül túlságosan vastaggá válnának tőlük a fogaid.

 

Szebb a héj, mint a korona?

 

Nagyon szép tud lenni mindkettő. A héj nagy értéke abban rejlik, hogy nem kell sokat elvenni a fogadból, mégis a teljes látható felszínt borítja. Az eredmény mindig meggyőző. A héjak színe és formája bizonyos mértékig követi azért a saját fogaidat. Porcelán koronával viszont teljesen “újra lehet gondolni” az esztétikumot, ezért vannak helyzetek, ahol a korona még a héjnál is szebb lehet.

 

És melyik tartósabb?

 

A válasz itt egyértelmű: a korona erősebb, ellenállóbb, mint a héj. Nem is csoda, hiszen a korona nem csak körbeveszi a fogadat, de vastagabb is a héj vékony porcelánjánál. A héjak készítésének egyik feltétele, hogy vállalni tudjad az extra óvatosságot a szépség érdekében: tilos üvegből inni, ceruzát rágni, szotyizni, fogakat csikorgatni, boxolni…

 

Gyökérkezelés után is választhatom a héjat?

 

A héj nem alkalmas tömött, erősen sérül fogak ellátására, az már a korona “vadászterülete”. Ritkán előfordulhat, hogy héjat választunk gyökérkezelés után, de ez csak nagyon speciális esetekben lehetséges. (Például korábbi ütés hatására elhalt és elszíneződött, amúgy ép metszőfogak gyökérkezelése után.)

 

Miből készül a héj?

 

A héjak általában tiszta porcelánból készülnek. Létezik “olcsóbb” megoldás, amit mi direkt kompozit héjnak nevezünk. Itt a héjhoz hasonló szempontok alapján építjük fel a fogadat – tehát a zománc megkímélésével – de porcelán helyett speciális, esztétikus tömőanyagot használunk. Előnye a porcelánnal szemben, hogy olcsóbb, és azonnal elkészíthető (nem kell várni a technikusra). A tömőanyagok azonban kevésbé ellenállóak és tartósak, mint a porcelán.

 

Van egy koronám, amit nem szeretek. Lehetne helyette héj?

 

Sajnos a már lecsiszolt fogakra nem készülhet héj. Implantátumokra sem tudunk héjat készíteni. De héj után még lehet koronád, ha esetleg megsérülne a fogad, vagy netán hídra lenne szükséged a jövőben…

 

Csak előre lehet héjat készíteni? Nekem a rágófogam is látszik, ha mosolygok!

 

Rágófogakra nem szoktunk héjat készíteni, mert a rágás során olyan terhelést kapna, amit nem bírna sokáig. De ha ilyen speciális igényed van, érdemes alaposan megtervezni a lehetőségeket, mert ritkán előfordulhat, hogy mégis megvalósítható.

 

Van elől egy tejfogam, ami nem esett ki. Ezzel mit lehet kezdeni?

 

Ha a tejfogad alatt nincs maradó fog, vagy nincs rá esély, hogy kinőjön, jó választás lehet a héj. A tejfog sokkal kisebb, mint a maradó fog, ezért akár csiszolás nélkül is megoldható ide egy héj készítése. Természetesen ez csak akkor jön szóba, ha a tejfogad nem mozog, és teljesen ép. Egyébként felesleges ennyit “áldozni rá”, inkább pótlásban érdemes gondolkozni (pl. implantátum).

Mindezek után már sejted, miként lehetséges, hogy kedvenc filmsztárod csúnyácska fogai egyik napról a másikra széles, tündöklő mosollyá változtak. A “Hollywood smile” már neked is elérhető, de nem tudjuk garantálni, hogy csak ennyitől filmsztár leszel.

Forrás: fogasválasz.hu

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.

https://gbdental.hu/hir/1-perces-kerdoiv