Hogyan ápoljam kisgyermekem fogait?

2018. július 7.

Hogyan ápoljam kisgyermekem fogait?

A megfelelő szájápolási szokások elsajátítása a gyermekek egyik legfontosabb „egészségügyi leckéje”.

Ez azt jelenti, hogy rá kell szoktatni a gyermekeket a napi kétszeri fogmosásra, meg kell mutatni a fogselyem használatának helyes módját, vissza kell fogni az étkezések közötti nassolást és rendszeresen fogorvosi ellenőrzésre kell járni.

 

A legtöbb fogorvos azt javasolja, hogy a gyermekek fogainak fogorvosi ellenőrzése kezdődjön meg kétéves korig. Amellett, hogy a fogorvosnak lehetősége nyílik gyermeke fogainak növekedését és fejlődését nyomon követni, Ön is tájékozódhat a fogak fejlődéséről, a szükséges fluorid beviteléről, illetve arról, hogyan segíthet gyermekének a helyes szájápolás elsajátításában, hogyan irányíthatja gyermeke szokásait (például a cumihasználattal kapcsolatos szokásokat), valamint hogyan alakíthatja ki gyermeke étrendjét és táplálkozási szokásait, hogyan előzheti meg a szájsérüléseket.

 

Mindig hangsúlyozza gyermeke előtt, hogy a fogorvosi vizsgálat pozitív élmény. Magyarázza el neki, hogy a fogorvosi ellenőrzés segít a helyes szájhigiéné fenntartásában. A pozitív hozzáállás növeli annak az esélyét, hogy gyermeke egész életében rendszeresen jár majd fogorvoshoz

 

Mit tegyek, ha kisgyermekem fogzani kezd?

A fogzás körülbelül hat hónapos korban kezdődik, és egészen hároméves korig tart. Sok gyermek ínye ilyenkor érzékeny, amiért nyűgössé válhatnak. Az érzékenység enyhítésében segíthet az íny ujjal történő masszírozása, hideg kanál vagy fagyasztóban hűtött fagyasztható rágóka használata. Fogzás esetén a fájdalomcsillapító zselék és gyógyszerek is hatásosak lehetnek. Kérdezze meg fogorvosát vagy gyermekorvosát ezekről a gyógyszerekről. Ha gyermeke fogzása lázzal jár, a legjobb, ha felkeresi háziorvosát a betegségek kizárása érdekében.

 

Hogyan kell helyesen megmosni kisgyermekem fogait?

Gyermeke hatéves koráig a következő iránymutatások betartásával érdemes ellenőrizni azt, hogyan mos fogat:

  • Nyomjon borsónyi mennyiséget ellenőrzött fluorid tartalmú fogkrémből gyermeke fogkeféjére. Ügyeljen arra, hogy gyermeke ne nyelje le a fogkrémet.
  • Puha szálú fogkefe használatával először az összes fog belső felületét mossa meg, ahol a legtöbb lepedék rakódhat le. A fogkefe szálai az ínyvszélnek döntve álljanak és kíméletesen mozgassa előre-hátra a fogkefét.
  • Tisztítsa meg a fogak teljes külső felületét. A fogkefe szálai az íny vonalának döntve álljanak és kíméletesen mozgassa előre-hátra a fogkefét.
  • A fogkefe szálait helyezze a fogak rágófelszínére és kíméletesen mozgassa előre-hátra a fogkefét.

 

Baj-e, ha gyermekem szopja az ujját, ha igen, mit tehetek ellene?

A szopási reflex normális és egészséges a csecsemőknél. Azonban ha a rendszeres ujjszopás négy- és hétéves kor között, a maradandó fogak megjelenése idején is folytatódik, problémákat okozhat a száj és az állcsontok fejlődésében, valamint a fogak növekedésében. A túlságosan kifelé álló metszőfogak (amelyet túlharapásnak is hívnak) és az ún. nyitott harapás a rendszeres ujjszopás eredménye is lehet. Ez felnőttkorban többek között olyan problémákat okozhat, mint korai fogkopás, fokozott fogszuvasodási hajlam és a harapás/rágás közbeni diszkomfortérzet. A maradandó fogak előbújása utáni cumihasználatnak is hasonló következményei lehetnek.

 

Az ujjszopás kezelésének legjobb módja a pozitív megerősítés, nem pedig a szidás vagy feddés. Gyermeke csupán azt teszi, ami számára a legtermészetesebb. Dicsérje meg, ha nem szopja az ujját. Érdemes arra is összpontosítani, hogy megszüntesse az ujjszopást kiváltó szorongást. Segíthet leszoktatni gyermekét az ujjszopásról, ha beköti az ujjait vagy éjszakára zoknit húz a kezére. A fogorvos vagy gyermekorvos által felírt keserű ízű gyógyszerek szintén segíthetnek a probléma megoldásában.

 

Forrás: Colgate.hu