Hogyan őrizhetik meg a tinik ragyogó mosolyukat?

2018. július 7.

Hogyan őrizhetik meg a tinédzserek ragyogó és egészséges fogaikat?

A legegyszerűbb módja a szép mosoly és az egészséges fogak megőrzésének a kora gyermekkorban elkezdett megfelelő szájápolási szokások folytatása.

Függetlenül attól, hogy visel-e fogszabályozót, fontos, hogy:

  • naponta mosson fogat ellenőrzött fluorid tartalmú fogkrémmel a foglepedék eltávolítása érdekében. A lepedék a fogszuvasodás és az ínybetegség fő oka;
  • napi rendszerességgel használjon fogselymet a fogak közötti és az ínyszél alatti lepedék eltávolításához. Ha a lepedéket nem távolítják el mindennap, sárga lerakódás, majd fogkő alakulhat ki, amely egyáltalán nem nyújt szép látványt;
  • kerülje a sok cukrot és keményítőt tartalmazó ételeket, különösen a ragacsos rágcsálnivalókat;
  • rendszeresen járjon fogorvosi ellenőrzésre és professzionális fogtisztításra.

A tiszta száj amellett, hogy segít a fogak egész életen át tartó megőrzésében, jó közérzetet is biztosít, a friss lehelet és a ragyogóbb mosoly záloga.

Milyen különleges fogászati problémákkal kell a tinédzsereknek tisztában lenniük?

Tinédzserkorban is előfordul(hat)nak fogászati problémák. A száj egészségére hatással levő problémák megfelelőbb ismerete segíthet megkönnyíteni, hogy a legjobban döntsön.

  • Fogszabályozás: sok gyermeknek és fiatalnak van szüksége fogszabályozóra a torlódott, szabálytalanul álló fogak, valamint az állcsontok nem megfelelő illeszkedésének korrigálása érdekében. A nem megfelelően illeszkedő fogak tisztán tartása nehezebb feladat, ezenkívül sokkal nagyobb az esélye a korai fogelvesztésnek, és megterhelik a rágóizmokat is. A fogszabályozó-szakorvos értékelése segít eldönteni, hogy szükség van-e fogszabályozóra, illetve, hogy adott esetben melyik a legmegfelelőbb kezelési mód. Fogszabályozó viselésekor sokkal alaposabb szájápolásra van szükség a fogak tisztán tartása érdekében.
  • Fogvédők: sportolás közben rendkívül fontos a fogvédő viselése. Ezek az eszközök, amelyeket általában a felső fogsorra kell helyezni, segítenek megakadályozni a fogsérüléseket, az ajakharapást vagy más szájüregi sérüléseket. Ha fogszabályozót vagy más rögzített fogászati eszközt (például hidat) visel az alsó fogsorán, fogorvosa ezeken a részeken is javasolhatja fogvédő viselését.
  • Táplálkozás: a táplálkozás nagyon fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében. A különféle nasikban és üdítőitalokban található cukor és keményítő elősegíti a lepedékképződést, ami károsítja a fogzománcot. Csökkentse a cukor- és keményítőtartalmú ételek és italok fogyasztását, mert a szájban termelődő sav legalább 20 percen keresztül károsítja a fogakat. Az öt élelmiszercsoportból választott ételek elfogyasztásával kiegyensúlyozott étrendet követhet, ami jótékony hatással van a száj egészségére. Fogyasszon tápanyagokban gazdag nassolnivalókat, például sajtot, nyers zöldséget, natúr joghurtot vagy gyümölcsöt.
  • Dohányzás: ha nem dohányzik, vagy nem rág dohányt, ne is szokjon rá. Egyéb egészségügyi problémák mellett a dohányzás elszínezheti a fogakat és az ínyt, illetve a fogakon lerakódó fogkövet, és hozzájárul a rossz lehelet kialakulásához. A dohányzás hosszú távon növeli a szájrák és az ínybetegség kialakulásának kockázatát. Ha dohányzik, tudassa fogorvosával vagy orvosával, és tájékoztassa őket, ha szájüregi problémát tapasztal.
  • Szájékszer: bár népszerű viselet, a szájékszer fertőzést, tartós vérzést, idegkárosodást és más egészségügyi problémákat okozhat. A szájékszerek kilazult részeit könnyen lenyelheti, és a fém sérülést okozhat a fogakon és az ínyen. Ha szájékszer viselését fontolgatja, tájékoztassa erről fogorvosát, aki segít kiválasztani a legbiztonságosabb lehetőséget.
  • Étkezési zavarok: a bulémia (a mértéktelen evés és azt követő hányás) és az anorexia (túlzott félelem az elhízástól, ami gyakran eredményez hányást) olyan súlyos étkezési zavarok, amelyek közvetlen hatással vannak a fogakra, mivel károsítják a fogzománcot. Bár a fogorvos helyre tudja állítani a roncsolódott fogzománcot, magát az étkezési zavart (bizonyos esetekben életveszélyes állapotot előidéző, önképzavarból eredő kezelendő pszichológiai probléma) nem tudja kezelni. Ha biztos benne vagy azt gyanítja, hogy étkezési zavara van, keresse fel háziorvosát.

Hogyan érhetem el, hogy fehérebbek legyenek a fogaim?

 

Fogorvos vagy szájhigiénikus által végzett alapos fogtisztítás az ételek és dohányzás okozta legtöbb külső elszíneződést eltávolítja. A fogfehérítő fogkrém használata szintén segít eltávolítani ezeket a felületi elszíneződéseket két fogászati ellenőrzés között. Ha az elszíneződés éveken keresztül jelen volt, szükség lehet fogainak szakszerű fehérítésére, hogy el lehessen tüntetni ezeket a makacs külső elszíneződéseket is.

 

A belső elszíneződéseket el lehet halványítani, tömőanyaggal vagy koronával el lehet fedni. Miközben e módszerek mindegyike biztonságos és hatékony, fogorvosa fogja megmondani, hogy fogai állapota és az elérni kívánt eredmény alapján melyik kezelés a legalkalmasabb az Ön számára.

Forrás: Colgate.hu