Hogyan történik a tejfog váltás?

2022. július 7.

Sok szülőben felmerül az a kérdés, hogy mikor kell a tejfogaknak kiesni? Ez egyénenként változik, ám nagyjából be tudjuk lőni ennek menetét.

 

Azonban a túl korai fogváltás nem szerencsés, ha ilyen előfordul érdemes felkeresnünk egy fogorvosi rendelőt, ahol szakszerűen figyelemmel tudják követni a fogak növekedését.

 

Mit kell tudnunk a tejfogakról?

 

Amikor a kisgyermek világra jön, általában nem található fog a szájában. Ezek később kezdenek kibújni, amit már jó, ha figyelünk.

 

Összesen 20 tejfoga van egy gyereknek, amik a kisgyermek 3 éves koráig láthatóvá válnak.

 

Amikor a tejfogak elkezdenek növekedni a kisbaba nyűgösebb, sírósabb. Sokat rág és sokszor odakap a füléhez. Ínye duzzadtabb, pirosabb és rengeteget nyálzik. Éjszakai többször is felsírhat, nyugtalanul alszanak fogzáskor.

 

Sokszor lehet az is, hogy nem fogadják el a tejet, az ételt. Ilyenkor a legjobb, ha lazább állagúra és hűvösebbre csináljuk az ennivalót. Előfordulhat vizenyős orrfolyás és egy kis láz is. Ezeket a tüneteket enyhíthetjük gyógynövényes fogíny géllel, hűthető rágókával.

 

Hogyan jönnek elő a fogak 3 éves korig?

 

Az első négy frontfog megjelenik nagyjából 6 hónapos korig. Majd ezt követik az első metszőfogak és az oldalsó metszőfogak, amiknek ideje 9-16 hónapos korig.

Ezek után az első tejőrlő fogak jönnek elő 13-29 hónap körül. A szemfogak 16-23 hónapos kor tájékán jelennek meg.

Majd a sort zárják a hátsó, második tejőrlő fogak 21-31 hónapos korban. Itt is előfordulhatnak eltérések, de alapjában véve ez a megszokott sorrend.

 

A tejfog váltás tünetei

 

Először a metszőfogak esnek ki 8 éves korig, majd a kisőrlők. Ezután következnek a szemfogak, amik 10 éves korra kicserélődnek. Majd végül a nagyőrlő fogak.

A bölcsességfogak fiatal-felnőttkorban jelentkeznek.

és ennek a legjellemzőbb tünete, hogy a fog elkezd mozogni. Ide – oda billegnek egészen addig, amíg ki nem fordulnak. Ezek nem járnak fájdalommal. Nincs sok tünete, de előfordulhat. Ezekre jó, ha figyelünk.

Ahol éppen mozog a fog, ott az így pirosodhat, duzzadhat. Ilyenkor van, hogy nem akar a fog kiesni, szakember tud ebben segíteni.

Lehet túl sok nyáltermelődés, ami szájzug fertőzést okozhat, ilyenkor is érdemes a fogorvost felkeresni.

 

Figyeljünk arra is, hogy ha a kiesett tejfog helyén nem tör elő csontfog sokáig, akkor is menjünk fogorvoshoz, aki megállapíthatja, hogy van e csíra az íny alatt. Ha esetleg nincs, ne ijedjünk meg, fogszabályzással lehet korrigálni a fogsort.

 

Problémák a fogváltáskor

 

Van olyan, hogy túl sok fog nő ki. Sőt előfordul, hogy a plusz fog a tejfog mögött jön ki, ebben az esetben mindenképpen konzultáljunk orvossal.

Sokszor találkozunk olyannal, hogy a kisgyerek elesik és beüti az arcát, ami fogvérzéssel is járhat. Ilyenkor sérülhet a maradandó fog csírája is, amit csak később fogunk látni, hogyan befolyásolja a csontfogat.

Ha túl szűk a fogíve gyermekünknek megjelenhetnek az egymás mögé csúszott fogak. Ilyenkor fogszabályozó orvost érdemes keresnünk.

A maradandó fog megfertőződhet úgy is, ha a még meglévő csontfog sérülése, betegsége nincs kikezelve. Ez ellen tehetünk, ha segítünk neki a fogmosás technikáját elsajátítani.

 

Fontos megemlítenünk még a szájszagot. Ezt sok minden kiválthatja, többek között a szuvas fogak, a fogkő, áttört fog körüli tasak. Ezekben is tud segíteni a fogorvos.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.