Így hat az orális egészség az általános egészségi állapotunkra

2020. október 10.

Ha egy betegség felüti a fejét 10- ből 9- en a háziorvoshoz rohanunk, majd miután kifogytunk a felírt gyógyszerből, értetlenül állunk azelőtt, hogy a tünetek nem múlnak!

 

Bizony, gyakran figyelmen kívül hagyjuk azt a fontos tényt, hogy az általános egészségügyi állapotunkat nagyban befolyásolhatja a fogazatunk és a fogínyünk, egyszóval az orális egészségünk!

Bizonyított, hogy a megfelelő fogápolás életünk során jelentősen javíthatja az általános egészségi állapotunkat. Ebben a blogbejegyzésben most sorra vesszük, hogy a szájhigiénia figyelmen kívül hagyása, hogyan befolyásolhatja jelentősen az általános egészségi állapotunkat és milyen hatással van az immunrendszerünkre.

 

Tudta?

 

Az olyan betegségek, mint a fogszuvasodás, vagy az ínybetegségek, illetve a súlyosabb szájüregi daganatok a világ népességének csaknem felét érintik. Valójában a leggyakoribb betegség világszerte a fogszuvasodás!

 

Mi lehet az oka annak, hogy az emberek többsége mégis kevés figyelmet szentel a megelőzésre, vagyis a prevencióra, és csak a fájdalom jelentkezésekor keresik fel a fogászati rendelőt?

 

Sajnos az a tapasztalatunk, hogy a rendelőnkbe érkező Páciensek zöme egyszerűen nincs tisztában a fogászati betegségek veszélyével, emellett nem ismerik a kezelési megoldásokat sem, sőt akad, aki a helyes fogápolás menetét, illetve eszközeit sem ismeri. Mégsem hibáztathatunk senkit, hiszen ha visszagondolunk, az iskolában a fog felépítésén kívül nem sok szó esett a fogászati betegségekről, vagy a prevenció fontosságáról, így a legtöbben felnőttkorban szembesülnek a nem megfelelő szájhigiénia okozta betegségekkel. Az így megjelenő fogászati problémák gyorsan csökkenthetik az életminőséget, és a szájüregben megjelenő elváltozások mellett az általános egészségi állapotunkat is negatívan befolyásolják.

 

A száj egészségével kapcsolatos általános egészségügyi kérdések

 

Függetlenül a figyelmen kívül hagyott szájüregi egészségügyi ellátás következtében fellépő fogbetegségektől, a rendszeres fogorvosi ellenőrzés elhanyagolása a beteg általános egészségi állapotát is befolyásolhatja. Ennek oka az, hogy a szívbetegséghez és a cukorbetegséghez kapcsolódó számos kockázati tényező szintén a szájüregi betegségek kialakulásának kockázati tényezője. Például a dohányzás és a túlzott cukorfogyasztás hajlamosítja a betegeket az ínybetegségek kialakulására, és növeli a szívbetegségek kockázatát is. Valójában az ínybetegségben szenvedők körében életük során körülbelül kétszer nagyobb valószínűséggel alakulnak ki szívbetegségek.
A szívbetegségek mellett számos más betegség is „megmutatkozik” a szájüregben. A szisztémás betegségek, például az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség gyakran először szájüregi tüneteken keresztül nyilvánul meg, mint például az „acetonos” lehelet. Bizonyított, hogy a rosszul kezelt cukorbetegség esetén a betegeknél gyakrabban fordul elő valamilyen szájfertőzés (pl.: afta) és vagy ínybetegség. A szájüregi egészséghez kapcsolódó egyéb szisztémás befolyásoló tényezők közé tartozik továbbá a terhesség és a szülési szövődmények, mivel a parodontitis (vagyis az ínygyulladás) összefüggésben áll a koraszüléssel és az alacsony születési súllyal. Tudományosan igazolt, hogy az összes betegség több mint 90% -ának olyan orális tünetei vannak, amelyeket a fogorvos egy általános kontrollvizsgálat során is megfigyelhet. Ezért sem győzzük eleget hangsúlyozni a rendszeres ellenőrzés fontosságát!

 

Tippek a szájüregi szövődmények megelőzéséhez

 

Megfelelő szájápolás

 

A megfelelő szájhigiénia fenntartása és a fogorvos rendszeres látogatása ellenőrzés céljából nagymértékben javíthatja az általános egészségi állapotot. A megfelelő szájhigiénia fenntartásához emellett napi kétszer két percig tartó fogmosás ajánlott, közepes erősségű sörtével ellátott fogkefével és fluoridos fogkrémmel. Ezt javasolt kiegészíteni a napi fogselymezéssel és a fluoridtartalmú szájvíz használatával. Magát a fogkefét havonta célszerű cserélni. Az otthoni szájápolást a rendszeres professzionális tisztításokkal ajánlott kiegészíteni.

 

Egészséges életmód

 

Mind a fogorvosok, mind az orvosok elismerik, hogy az étrendünk és életmódunk is befolyásolja az általános egészségi állapotunkat. A cukros ételek, az üdítők és az édességek, valamint a túl fűszeres ételek fogyasztásának korlátozása segíthet csökkenteni a szájüregi és az ínybetegség kialakulásának kockázatát, valamint csökkentheti a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is. A dohányzás az ínybetegségek, a szájüregi daganatok, valamint a tüdőrák és más szisztémás betegségek fokozott kockázatával is összefügg. A dohányzásról való leszokás és a dohányzás megszüntetése jelentősen javíthatja a száj és az általános egészségügyi állapotát.

 

Rendszeres fogászati ​​szűrés

 

A lakosság nagy része egyetért azzal, hogy orvosának rendszeres látogatása javíthatja általános egészségi állapotát. A fogászatot azonban gyakran figyelmen kívül hagyják, annak ellenére, hogy minden egészségügyi vizsgálat lényeges eleme. A fogorvos rendszeres felkeresése segíthet megelőzni a gyakori szájbetegségeket, például az ínybetegségeket és a fogszuvasodást, ugyanakkor fontos betekintést nyújt az Ön egészségi állapotába is. Az életkor előrehaladtával a rendszeres fogászati kontrollok segíthetnek megelőzni ezeket a szájüregi és szisztémás betegségeket, így időt, pénzt és nem kevés fájdalmat spórolhat meg.

 

Ne feledje!

 

A megelőzés a szájüregi egészség legfontosabb eleme, ezért javasoljuk, hogy rendszeresen keresse fel fogorvosát, hogy a szájüregi és szisztémás megbetegedések jeleit ellenőrizzék.

 

Tipp!
Ha Ön is észleli az ínybetegség korai jeleit, ne habozzon felkeresni rendelőnket!