Jajj! Fáj a fogam!

2019. március 3.

Lassan itt a nyár. A tengerpart a legjobb hely arra, hogy bedurranjon a fogad. A randi előtt esik le az új koronád.

 

A mai posztban néhány váratlan helyzetre keresünk megoldást.

 

Mindenek előtt fontos tudni: ha baj van, a legjobb megoldás orvoshoz fordulni! A házi praktikák csak elodázzák a megoldást, és sokszor egyben nehezítik is a dolgunkat. Ezért a most következő tanácsokat tényleg csak végszükség esetére tartogasd!

 

Fáj a fogam! Mit tehetnék?

 

A fogfájás elviselhetetlen tud lenni, és az a néhány nap pokoli kínokkal jár, amíg el tudsz jutni kedvenc fogorvosodhoz. Ilyen esetekben nem szégyen felkeresni az Ügyeletet. Bizony, van ilyen, éjjel-nappal elérhető fogászat, több helyen is. Nem kell rettegni tőlük, általában lelkes fiatal kollégák vállalják az éjszakákat, és tényleg segítenek a bajban. Nem fogják kérdés nélkül kihúzni a fogadat, nem fognak érzéstelenítő nélkül gyökérkezelni: ha nagyon fáj, érdemes ebbe az irányba indulnod.

 

Fogfájásra gyógyszer?

 

A fájdalomcsillapító – és sajnos az antibiotikum is – csak tüneti kezelés fogfájás esetén! Amíg eljutsz a segítséghez, érdemes nem szteroid gyulladás gátlókkal indítani (Aszpirin és társai). Lehetőleg olyannal, amit már szedtél korábban, és nem vagy rá allergiás. Igen jók vannak akár vény nélkül is: érdemes a vízben oldódó változatot keresned, mert az még gyorsabban hat! Antibiotikum szedését fájdalomra nem szoktuk javasolni, de előfordulhat, hogy az orvosod “telefonos segítség” formájában javasolja. Ha éppen van is otthon, csak olyat vegyél be, amire tuti nem vagy allergiás! Fontos! Az antibiotikumot mindig végig kell szedni! Fél doboz soha nem elég!

 

Azt hallottam, az Aszpirint le se kell nyelni, elég a fájós fog mellett elszopogatni. Igaz ez?

 

Ez egy nagyon káros tévhit! A savas hatású gyógyszer komoly sérülést okozhat így az ínyeden, és nem is enyhíti kellően a fájdalmat. Ugyanez igaz a pálinkára is: a tömény alkoholos italok általában csak átmeneti enyhülést hoznak, cserébe több bajt okoznak.

 

Elkezdtem szedni a gyógyszert és kiütéseim lettek! Most mi lesz?

 

Minden gyógyszer szedésénél alapszabály, hogy a váratlan dolgokról – mellékhatásokról, allergiáról – azonnal tájékoztasd az orvost, aki felírta! A kiütések nem jelentenek halálos veszélyt, de allergia esetén sosem szabad félvállról venni a dolgot: abba kell hagynod a gyógyszert, és más hatóanyagra kell váltani – nyilván orvosi javallat szerint, nem csak úgy találomra!

 

Allergiás vagyok a pirinekre! Mit szedhetek?

 

Van egy jó hírem! A “pirin” végződés nem egy bizonyos hatóanyagot jelöl, ezért nem is lehetsz rá allergiás. A gyártók szeretnek olyan fantázianeveket adni a gyógyszereknek, amiből ki lehet találni, mire is való az adott szer. A “pirin” végződés jellemzően fájdalomcsillapító-gyulladáscsökkentő hatásra utal, de többféle hatóanyag lehet mögötte.

 

Gyökérkezelt fog tud fájni?

 

Bizony tud! Nem pont úgy, mint egy élő fog, de a korábban gyökérkezelt fog is lehet a komoly panaszok forrása. Néha még az orvosnak sem könnyű kideríteni, melyik fogból indul az erős fájdalom.

 

Kiesett a tömésem! Nagy a baj?

 

Egy kiesett tömés még nem a világ vége. Ha nincsenek fájdalmaid, érdemes bejelentkezned vele a kedvenc fogorvosodhoz, és remélhetőleg pár nap múlva minden rendbe jön. Ha a tömést vesztett fog érzékeny a hidegre, melegre, akkor érdemes kerülni ezeket az ingereket. Fogat mosni mindig szabad, és kell is!

 

Elkezdett nőni a bölcsességfogam, és nagyon fáj.

 

A bölcsességfogak gyakran okoznak ilyen panaszt. Amíg eljutsz vele egy szájsebészhez, érdemes a lehető legalaposabban mosni, és mellé fertőtlenítő szájvizeket is bevetni. Legjobb, ha gyulladt ínyt rendszeresen körbe ecseteled egy fültisztító pálcikával. Nem szabad azért pánikba esned, ettől még nem biztos, hogy azonnal ki kell húzni a bölcsességfogat! Sőt, amíg ennyire gyulladt körülötte az íny, a műtét kifejezetten ellenjavallt.

 

Leesett a koronám! Pillanatragasztó jó lesz?

 

A legszigorúbban tilos! A háztartási ragasztók nem alkalmasak korona visszaragasztására, ráadásul nagyon mérgezőek. Ha a leesett híd vagy korona nélkül nem tudsz “emberek közé” menni, meg lehet próbálni egy pici műfogsor ragasztóval átmenetileg visszatenni a helyére – persze csak amíg szakemberhez sikerül jutnod. A műfogsor ragasztót bármelyik patikában be tudod szerezni. Fontos azonban, hogy éjszakára ki kell venned az így visszaragasztott pótlást, mert előfordulhat, hogy álmodban esetleg lenyeled!

 

Lenyeltem a koronám. Most mi lesz?

 

Nagyban függ a pótlás méretétől. Egy kicsi korona valószínűleg gond nélkül “távozik” majd, de egy nagy híd vagy kivehető pótlás bajt is okozhat. Mielőbb keresd fel az orvosod, ha ez történt!

 

Van egy implantátumos koronám, és lötyögni kezdett. Ez nagy gond?

 

Általában nem nagy gond, de néha lehet komoly baj is a háttérben. Az esetek többségében elég meghúzni a lelazult csavart, de van, hogy megsérült az implantátum. Amíg eljutsz az orvoshoz, ne terheld a lötyögő koronát! Könnyen eltörhet a meglazult csavar, és akkor igen nehéz lesz kiszedni az implantátumból!

 

Vérzik az ínyem! Kiesnek a fogaim?!

 

Az ínyvérzés gyakran az ínygyulladás első jele, ezért érdemes komolyan venni. A jó hír, hogy emiatt még nem fognak kiesni a fogaid, és az elvérzéstől sem kell tartanod. A tüneteket jól lehet enyhíteni fertőtlenítő szájvizek használatával, de a valódi megoldáshoz orvosra is szükséged lesz.

Forrás: Fogasvalasz.hu

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.