A kellemetlen szájszag okának nyomában

2021. szeptember 9.

A szájszag gyakori és elég kellemetlen probléma. A reggeli ébredés után szinte mindenkinél érezhető valamilyen fokú szagos lehelet, ami normálisnak mondható…

 

de az állandó szájszag okait fontos kideríteni. Ezek az okok nemcsak a szájüregben keresendőek, hanem egyéb emésztőrendszeri, vagy tüdőproblémákra is utalhatnak.

Nézzük meg, hogy hogyan deríthetjük ki ennek a kínos tünetnek az okát és mit tehetünk ellene.


Szájüregi problémák

 

A kellemetlen lehelettel küzdők nagy százalékánál az ok a szájüregben keresendő. 

 

A szájban természetes körülmények közt megtalálható baktériumok feldolgozzák a nyelven, fogak közt maradt ételmaradékokat és kénvegyületeket bocsájtanak ki, amelyek felelősek a szagos leheletért. Ha a száj nyálkahártyája kiszárad, akkor a baktériumok elszaporodhatnak, ezzel súlyosbítva a tüneteket. A szájszárazságot dehidratáltság, vagy akár káros szenvedélyek (dohányzás, alkohol- és kávéfogyasztás), cukorbetegség is előidézhetik.

 

Ezt a fajta problémát bő folyadékbevitellel és rendszeres száj- és fogápolással orvosolhatjuk.

 

Fontos a rendszeres fogmosás (napi 2x) és a helyes fogmosási technika, fogselyem napi használata. Kevesen tudják, hogy a nyelvet is szükséges alaposan megtisztítani. Akár fogkefével, fogselyemmel, vagy nyelvkaparóval végezzük a tisztítást, a lényeg, hogy a nyelv hátsó részeiről is eltávolítsuk a baktériumoktól hemzsegő lepedéket.

 

Az otthoni szájápoláson kívül fontosak a professzionális szájhigiéniás kezelések, mint például a fogkő-eltávolítás és polírozás.

 

További kellemetlen szájszagot kiváltó tényezők lehetnek a rossz fogak, fogíny és egyéb gyulladások, szájpenész. Ezeknek a szájüregi gondok feltárása érdekében érdemes rendszeres fogászati szűrővizsgálatra járni. 


Egyéb kellemetlen leheletet okozó betegségek 
 

Amikor a fejétől bűzlik

 

A krónikus orrnyálkahártya és arcüregi gyulladások is lehetnek a gond okozói. A mandulák redőiben összegyűlt étel- és baktériummaradványok (mandulakő) is szagokat bocsátanak ki. Ha tartósan nem tud megszabadulni a kellemetlen szájszagtól, akkor látogasson el a fül-orr-gégészeti rendelőbe és mondja el a problémát.

 

Mélyebben gyökrező problémák

 

Az emésztőrendszer is szoros kapcsolatban van a szájüreggel. Éppen ezért ezeknek a szerveknek a megbetegedései is lehetnek a probléma gyökerei. Például a gyomornyálkahártya-gyulladás, reflux, cukorbetegség, vesebetegség, vagy májelégtelenség. Persze nem kell azonnal a legsúlyosabb betegségekre gondolnia, azért mert kellemetlen a lehelete, de az alapos higiénia mellett fennálló problémával ajánlott szakorvoshoz fordulni. Az egyes betegségek jellegzetesen kilégzett szagokkal járnak pl. cukorbetegeknél az acetonos lehelet, vagy a vesebetegségnél az ammónia szagú lehelet.

 

Halitofóbia

 

A kellemetlen szájszaggal, orvosi nevén halitózissal is elég megküzdeni a mindennapos harcot. Hát még a halitózistól való félelem okozta szorongással, aminek orvosi elnevezése sem szívderítő: halitofóbia.

 

Vissza a szájüreghez  

 

Nem kell rögtön súlyos betegségek miatt aggódnia! A kellemetlen lehelettel küzdők többségénél az probléma forrása a szájüregben keresendő.

 

Mit tehet ellene?

 

  • Az otthoni szájápolás helyes eszközhasználatával és technikájával kapcsolatban kérje fogászati szakembereink tanácsát
  • a szájüregi gondok feltárása érdekében járjon rendszeres fogászati szűrővizsgálatra
  • vegyen igénybe rendszeres szájhigiéniás kezeléseket, mint például a fogkő-eltávolítás és polírozás


Szabaduljon meg a kellemetlen szájszagtól!
Ne halogassa tovább fogai rendbetételét!

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.