Köszönjük a türelmedet!

2019. április 4.

Mindenkinek drága az ideje. Ha orvoshoz mész, nem szeretnél sokat várni, és ez így van rendjén.

 

Ennek ellenére előfordul, hogy a kényelmesnél hosszabbra nyúlik a várakozási idő. A mai posztunkban erről szeretnék egy kicsit mesélni.

 

Miért kell várni, ha időpontra jöttem?

 

Az orvosi munka időigénye nem igazán kiszámítható. Minden ember más és más. Ugyanaz a beavatkozás néha több, néha kevesebb időt vesz igénybe. A jó fogorvos (vagy az asszisztense) elég pontosan meg tudja tervezni, hogy melyik kezelés milyen hosszú lehet. Így kapod meg előre az időpontod, amikor bejelentkezel a rendelőbe. Előfordulhatnak azonban előre nem látott tennivalók a rendelés alatt, aminek csúszás lehet a vége. Általában a rendelés végén nagyobb a csúszás “veszélye”, elvégre ha bárhol felborult a ritmus, az minden beteget érint onnantól kezdve.

 

Nem lenne okosabb, ha eleve később jönnék?

 

A legrosszabb megoldás lenne! A jó rendelés óramű szerűen működik: ha késel, az utánad jövő beteg idejéből veszel el. Ha sokat késel, és közben megérkezik az utánad következő beteg, elképzelhető, hogy őt is ki kell majd várnod. Elvégre miért várna rád az orvos, ha már ott van a következő páciens. A pontosság ezért a te részedről is fontos! Ha már látod, hogy nem fogsz odaérni, inkább hívd fel az orvosodat, hogy kb. mekkora késéssel érkezel! Így mindenkinek könnyebb lesz terveznie.

 

Hogy érkezhet valaki soron kívül?

 

A legtöbb magán fogorvosi rendelőbe előre be kell jelentkezni. Így lehet legjobban megelőzni a felesleges várakozást. Vannak olyan sürgős helyzetek, amikor valaki azonnali ellátásra szorul. Ne haragudj rájuk: ha valakinek annyira fáj a foga, hogy soron kívül érkezik, az biztos, hogy nem örömében tolakszik eléd a váróban.

 

Nekem nem fáj, épp csak pár perc kéne. Előre mehetek?

 

Mindenkinek a saját baja a legfontosabb: a rövid dologgal is feltartanád a többi várakozót, ezért ilyen esetben inkább kérj előre időpontot. Ha csakugyan rövid dologról van szó, biztos könnyű lesz találni helyet számodra a közeli jövőben.

 

Miért nem hagynak ki üres időt a betegek között az orvosok?

 

Az orvos és asszisztens munkaideje túl drága ahhoz, hogy direkt üresjáratokat tervezzenek be a rendelésbe. Előfordulhat olyan, hogy valaki váratlanul lemondja az időpontját, ez is okozhat lyukakat a rendelési időben. Ha sürgős eset érkezik, az orvos megpróbálja az ilyen “lemondott időpont” helyére rendelni a beteget.

 

Azt hallottam, hogy az igazán jó orvosokra mindig sokat kell várni.

 

Ha egy fogorvosnak sok előjegyzése van, akkor bizony megeshet, hogy csak távolabbi időpontra tudsz nála bejelentkezni. Ez önmagában még nem garantálja, hogy ő nagyon jó orvos. Az is lehet, hogy éppen nyaralni volt. Azt viszont bizton állíthatom, hogy a jó orvos nem szereti feleslegesen megvárakoztatni a betegeit! Ha egy rendelőben rendszeresen órákat kell várakozni, az sajnos nem vet jó fényt az ott dolgozó kollégákra.

 

Nem tud az orvos jobban sietni?

 

A jó munkához idő kell. A lassú munkához sok idő kell. Minden orvos más tempóban dolgozik. Az olyan precíz munkával, mint a fogorvosé, sosem szabad sietni. Te sem szeretnéd, ha rossz minőségű ellátást kapnál csak azért, hogy egy picit előbb érjen véget a rendelés. Minden beteg megérdemli, hogy a lehető legjobb kezelést kapja, ezért is olyan nehéz “ledolgozni” az esetleges csúszást a rendelés során.

 

Mégis, mennyit kell várni?

 

Ha nagyon sokat kell várnod, netán sürgős dolgod van, az orvos – vagy asszisztens – meg tudja mondani, hogy mekkora csúszással kell számolnod. Természetesen senki sem fog megsértődni, ha ilyen esetben nem tudsz tovább várni, és inkább új időpontot kérsz. Azért érdemes előbb megkérdezned, hogy mikor kerülnél sorral. Lehet, hogy már csak pár perc van hátra.

 

Mit csinálhatok a váróban?

 

Ha nincs nálad könyv, a legtöbb fogorvosi váróban találsz olvasnivalót. Ha nem is teljesen naprakész magazinokból válogathatsz, de könnyebben megy velük az idő. Előfordul, hogy a TV is be van kapcsolva – ha a rendelő tájékoztatója látható rajta, akár hasznos információkhoz juthatsz innen. Ez persze csak az első alkalommal lesz érdekes. Sok rendelőben biztosítanak ingyenes internet elérést, ez is segíti a várakozás perceit. Ha a nálad lévő laptopon szeretnél dolgozni inkább, annak sincs akadálya. A váróhelyiségben biztos találsz konnektort szükség esetére. A hangos zene hallgatástól illetve filmnézéstől viszont érdemes tartózkodni, hogy ne zavarj másokat magad körül! Fontos figyelmeztetés: a dohányzás biztosan tiltott minden orvosi intézményben!

 

És ha nagyon későn jönnék? Akkor biztos nincsenek sokan!

 

Az orvos és asszisztens is ember: elképzelhető, hogy nem szeretnének a rendelőben aludni. Ahogy már írtam, a rendelés végén leggyakoribb a csúszás, ezért nem érdemes arra számítanod, hogy utolsóként kevesebbet kell majd várni.

Remélem kedvenc fogorvosodnál sosem kell sokat várnod, és közben is jól érzed magad a váróban. Ha legközelebb ilyen cipőben jársz, már tudni fogod, hogy miért nem tudsz azonnal az orvosi székbe ülni. Addig is sok érdekes Fogas választ találsz a többi bejegyzés között.

 

Forrás: Fogasvalasz.hu

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.