Lelki eredetű lehet-e a fogbetegségek okai

2022. május 5.

A fogbetegségek nagyon kellemetlenek tudnak lenni. Legyen szó fogszuvasodásról, fogínybetegségről vagy fogcsikorgatásról, mindegyik komoly gondot tud okozni.

 

A kialakulásuk okai persze sokfélék lehetnek, nem csak a helytelen fogápolás, de akár lelki tényezői is lehetnek.

 

Fogbetegséget a genetikai hajlamtól a helytelen táplálkozásig sok minden okozhat, akár még a stressz is. Bizony, sokan nem is gondolnák, hogy a lelki eredetű betegségek akár fogproblémákban is manifesztálódhatnak, pedig így van.

 

Számos példa van erre. A szorongás vagy a depresszió nem csak lehangoltságot vagy fáradtságot okozhat, de akár fejfájást, étvágytalanságot, szédülést, de akár még hátfájást is.

 

Egyes betegségek esetén a fogproblémák is jelezhetik a bajt. A tüneti kezelésen túl, mindig érdemes a dolgok mélyére ásni, és ha valóban lelki gond okozza a fizikai tüneteke, a kiváltó okot kezelni, mert így a többi problémánk is könnyebben megoldódhat.

 

Fogbetegségek lelki okai! Tényleg van ilyen?

 

A fejfájás vagy a szédülés általános tünet, ezeket hamarabb azonosítják a lelki bajokkal, mint a fogfájást vagy az fogérzékenységet, pedig a stressz ilyen jellegű problémákban is megmutatkozhat.

 

A leggyakoribb az éjszakai fogcsikorgatás, ami a leggyakoribb esetekben lelki gondod takar.

 

Persze vannak népi hiedelmek, melyek arról szólnak, hogy a fogak határt képeznek a külső és belső valóság között. Hogy a metszőfogak fájdalma egy eldöntendő kérdés miatt fájnak, hogy a szemfogak a döntésképtelenség esetén, míg az őrlők a döntésekkel kapcsolatos érzéseink miatt betegedhetnek meg.

 

Bár tudományos tény nincs a fenti állításokra, de a stressz például igenis okoz fogfájást vagy fogcsikorgást, amit egy nehezen meghozható döntés is kiválthat.

 

Az orvosi szakma is egyre többet foglalkozik ezzel a kérdéssel, hiszen köztudomású, hogy a stressz képes olyan folyamatokat elindítani az emberi szervezetben, ami szájüregi problémákhoz vezethet.

 

Leggyakoribb fogászati betegségek lelki eredetű okai

 

A lelki eredetű megbetegedések sokfélék lehetnek, ugyanakkor a fogbetegségek tekintetében a stressz az elsődleges faktor, ami a kialakulásukhoz vezethet.

 

Okozhat fogszuvasodást, fogínyvérzést, és éjszakai fogcsikorgatást is. Sokan belemagyarázásnak gondolják, pedig a stressz a testben komoly változásokat tud okozni.

 

Például refluxot, ami gyomorsav túltermelődéssel jár, és a tünetek között a fogak romlása is szerepel. Ebben az esetben nem csak a refluxot szokták kezelni, hanem annak kiváltó okait, ami a legtöbb esetben lelki eredetű. Ha ez a kiváltó ok megszűnik, akkor a reflux is, és közvetetten a fogproblémák is.

 

Általánosságban elmondhat, hogyha egy lelki betegség hatással van a gyomorra vagy akár a hormonháztartásunkra, akkor a szájüregi megbetegedéshez is vezethet. Ez persze így nagyon általános, de ha konkrét kiváltó okot keresünk, akkor a stressz az elsődleges forrás.

 

Lelki eredetű fogfájás

 

A fogak sok minden miatt fájhatnak. A legtöbb fogászati probléma tünete a fogfájás, de stressz önmagában is okozhat ilyen tünetet.

 

A megoldatlannak tűnő problémák, a döntésképtelenség vagy a gondoktól való félelem megnyilvánulhat heves fájdalomban, ami okozhat fejfájást, hátfájást, de akár fogfájást is. Az ilyen jellegű panaszok oka nem mindig derülnek.

 

Az ilyen fájdalomra a tüneti kezelésen túl csak akkor lesz tartós megoldás, ha lelki eredetű gond is megoldódik.

 

Ha csak egy adott szituáció okozz a stresszt, ennél fogva a fájdalmat, akkor, ha megszűnik a gond, a fájdalom is el fog múlni. Persze a fogfájást úgyis okozhatja lelki gond, ha valamilyen más szájüregi betegség tünete. Például a fogszuvasodásé.

 

 

 

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.