Megéri odafigyelni

2020. január 1.

A fogorvostól sok esetben jobban félnek a felnőttek, mint a gyerekek.

 

Pedig ha rendszeresen eljárnának az általánosan ajánlott félévenkénti ellenőrzésekre akkor is, ha (szerintük) nincs semmi gond, jóval kevesebb kellemetlen beavatkozásra kellene sort keríteni.

 

Egy 2007-ben készült kérdőíves felmérés szerint a megkérdezettek 68 százaléka csak akkor megy fogorvoshoz, amikor már fájdalma van, vagyis egyáltalán nem jelennek meg fogászati kontrollokon.

 

Ez azért rossz, mert ha már magától fáj a fog, akkor az nagy valószínűséggel a gyökérkezelés útjára lép. Valahogy nincs benne a köztudatban, hogy egy fog akkor is lehet szuvas, ha nem fáj, és attól sem fog senki világítani, ha évente készül egy panorámaröntgen a szájáról.

 

Rendszeres kontrollal nemcsak a gyökérkezelés és a húzás lenne elkerülhető, hanem pénzt is spórolhatna a páciens, hiszen egy kis tömés ára lényegesen kisebb, akár tizede egy gyökérkezelés vagy fogpótlás árának

 

Amellett, hogy rendszeres fogmosással jó példát mutatnak a gyerekeiknek, a szülők feladata lenne az is, hogy megismertessék a kisebbeket a fogorvossal. Ha szimpla ellenőrzésre, kvázi barátkozásra visszük fogorvoshoz a gyerekeket, és nem rögtön fogtömésre, sokkal jobb szájízzel távoznak a rendelőből. Az általános álláspont is az, hogy a gyerekeket még azelőtt érdemes elvinni a fogorvoshoz, mielőtt bármilyen panaszuk lenne, akár már három-négy éves korban. A kicsik fogát rendszeresen átvizsgálják a gyerekorvosok és ideális esetben a védőnők is, a fogorvosok azonban sokkal alaposabban mérik fel, hogy mi a helyzet a kis páciensek szájában.

Ezt saját tapasztalatból tudom: a négyéves státuszon – amúgy nagyon precíz – gyerekorvosunk külön megdicsérte a kisfiamat, hogy milyen szépek és épek a fogai, két héttel később viszont, a fogorvosnál tett látogatás során kiderült, hogy az egyik hátsó fogán tűhegynyi szuvasodás kezdődik. A fogászatra egyébként mi is csak „barátkozni” mentünk, meg azért, mert a kisfiam „megirigyelte” az ovis társaitól, hogy már többször megfordultak a fogorvosnál – igaz, ők tömésért mentek. Így esett meg, hogy végül az ő fogát is betömték, olyan korai szakaszban, amikor még egyáltalán nem okozott gondot a szuvasodás.

Forrás:nlc.hu

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.