Mi legyen a bölcsességfogakkal?

2020. január 1.

A bölcsességfogakkal nemcsak az lehet a baj, hogy fájdalommal jár, amikor utat törnek maguknak, hanem később is rengeteg problémát okozhatnak.

 

Egyre gyakrabban okoznak galibát a bölcsességfogak, amik evolúciós okokból kifolyólag egyre ritkábban tudnak előtörni, hiszen a koponya egyre kisebb. Gyakran nőnek az előttük lévő fog felé, ezzel akár indukálhatják annak az egészséges fognak a felszívódását, vagy torlódást hozhatnak létre a fogazatban. Sokszor csak egy-két csücskük jelenik meg a szájüregben, ilyenkor a baktériumok vígan lejuthatnak a fog mentén a csontig, és ott gyulladást okozhatnak, de gyakran alakul ki fájdalom is a bölcsességfogak közelében, akár szájnyitási korlátozottsággal. Előfordulhat az is, hogy a csontban lévő bölcsességfog körüli gyulladásnak nem lesz ilyen egyértelmű tünete, viszont hajhullásról vagy ekcémáról számol be az illető.

 

Az, hogy a bölcsességfog menjen-e, vagy maradjon, sokszor a fogorvosok között is vitaindító kérdés. Akkor érdemes meghagyni őket, ha részt vesznek a rágásban, egyébként teljesen feleslegesek, már csak azért is, mert a bölcsességfogak is kilyukadhatnak és fájhatnak.

 

Érdekességek a fogakról

  1. Fogaink már magzati korunkban fejlődésnek indulnak, körülbelül a várandósság hatodik hetében. Ahhoz azonban, hogy kibújjanak, a születés után átlagosan 6-12 hónapra van szükség.
  2. Egy felnőttnek optimális esetben 32 maradandó foga van, tejfogakból pedig 20 bújik ki a szánkban. Ez azt jelenti, hogy 50-nél is több fogat növesztünk, mire felnövünk.
  3. Fogaink színe nem a fogzománcon múlik, hanem a fog belsejében lévő dentin árnyalatától függ. Azt, hogy kinek milyen színűek a fogai, meghatározza a genetika, de az életmód sem elhanyagolható szempont. A tejfogak szinte mindig hófehérek, a nevüket is innen kapták.
  4. A fogzománcunk elképesztően ellenálló: szabad szemmel ugyan nem látható, de sok mikrosérülés lehet rajta, mégis sokáig megőrzi keménységét. Ez a mérnökök érdeklődését is felkeltette, ezért lelkesen tanulmányozzák a fogzománc felépítését, hogy a legújabb űrhajókat is ugyanilyen masszív anyagból építhessék meg.
  5. Fogaink formája és mérete nem véletlenül változatos: a metszőfogak dolga, hogy a megfelelő nagyságú falatot harapják le az ételekből, a szemfogak feladata, hogy azt kisebb darabokra szedjék, az őrlő- és bölcsességfogak pedig a jól kivitelezett rágásért felelnek.
  6. Hiába tudjuk mindannyian, hogy a tejfogak az iskolakezdés környékén kiesnek, és helyüket átadják a maradandó fogaknak, az ápolásukat nem szabad félvállról venni, az elhanyagolt tejfogak helyén utat törő csontfogak ugyanis könnyebben kilyukadhatnak.
  7. Az USA első elnöke, George Washington igen extrém műfogsort viselt: az eltávolított fogait marhafogakkal és vízilócsontból faragott implantátumokkal pótolták.
  8. Norvégiában a gyerekek kiesett tejfogaikat felajánlhatják a tudósoknak, akik modern génkutatáshoz használják őket.
  9. Az életünk során termelt nyálmennyiséggel nagyjából két hatalmas úszómedencét is meg lehetne tölteni.
  10. Testünk legerősebb és legellenállóbb csontja az állkapocscsont.

Forrás:nlc.hu

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.