Mi okozhatja a vérző fogínyt?

2022. április 4.

A szervezet egy igen okosan felépített rendszer, így mindig jelez, ha valami nem stimmel működésével.

 

Így van ez akkor is, ha fogínyvérzést tapasztalunk: ez az ínygyulladás első jele, azt mutatja, hogy nem megfelelő a szájhigiénénk, azaz túlságosan sok baktérium telepedett meg a szájüregben.

 

A gyulladás azért alakul ki, hogy a kórokozók ne juthassanak tovább a szájüregnél, így nem tudnak bekerülni a szervezet más területeire.

 

De mit tehetünk, hogy megakadályozzuk? Vagy ha már kialakult, mit tehetünk, hogy mielőbb véget vessünk a betegségnek? Olvass tovább, hiszen pontosan ezekre a kérdésekre kaphatsz válaszokat alábbi cikkünkben.

 

Mikor alakulhat ki fogínyvérzés?

 

Magától vérző fogíny gyakorlatilag nem létezik, mindig valamilyen ok áll a háttérben. A statisztika szerint gyakorlatilag elkerülhetetlen, hogy egyszer-egyszer magunk is megtapasztaljuk az ínyvérzés tüneteit, hiszen

A maradék a szerencsés 10%, ők azok, akiket mindeddig elkerült a tünet.

 

Ha viszont ennyire gyakori az előfordulása, mégis hogyan lehet ennek elejét venni? Lássuk az okokat!

 

A fogínyvérzés okai

 

Ahogy azt már fent is említettük, a fogínyvérzés a szervezet egyfajta védekező mechanizmusa. Oka a nem megfelelő szájhigiénia, a plakk megtapadása. Ilyenkor fehérvérsejtek gyűlnek a problémás területhez, mellyel gyulladást okoznak, így próbálják meg elpusztítani az illetéktelen behatolókat.

Számottevő többségben valóban a nem 100%-os fogápolás az oka a vérző fogínynek, de nem feledkezhetünk meg a nagyon ritka, mégis említésre méltó C-vitamin hiányról. Ez ugyan Magyarországon nem jellemző betegség, azért érdemes odafigyelnünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra.

Szintén oka lehet a fogínyvérzésnek, ha valamilyen hematológiai rendellenesség áll a háttérben, ilyenek például a véralvadási betegségek, vagy a leukémia is. A rendkívül fájdalmas fekélyes ínygyulladás jellemző tünete is lehet a vérző fogíny.

 

Hogyan diagnosztizálják a vérző fogínyt?

 

Laikusként gondolhatjuk azt, hogy a vérző fogíny diagnosztizálása akár ránézésre is egyszerű feladat lehet a szakembernek, azonban ennél érdemes egy kicsit mélyebbre ásni.

 

A páciens a nem megfelelő szájhigiénia miatt elsősorban fogmosáskor vagy rágáskor vehet észre fogínyvérzést. Ha a probléma tartósan fennáll – tehát rendszeressé, akár napi szintűvé válik – mindenképpen ajánlott felkeresni a fogorvost. Egyénenként igen eltérő lehet, hogy kinek mikor következik be a fogínyvérzés: van, akinek, ha eltelik néhány nap fogselymezés nélkül, már figyelmeztet is a szervezet a hanyagságra, míg másoknál csak akkor jelentkezik a tünet, ha már régóta nem ápolja megfelelően és rendszeresen fogait.

 

A fogínyvérzés leggyakrabban fogmosás után vagy közben észlelhető, hiszen ilyenkor erőteljes nyomást gyakorolunk a lágyrészekre.

 

Érdekesség, de az erős dohányosok ínyvérzése többnyire nem súlyos. Ennek nem az az oka, hogy kevésbé áll fenn a rendellenességre való hajlamosság náluk, hanem az íny dohányzás miatt megvastagodott hámrétege nem ad utat a vérzésnek. Így hát annak ellenére, hogy az ínyük mélye gyulladásban van, nem mutatkozik az erre egyértelműen utaló vérzés. Ennek következményeképpen pedig gyakorlatilag tünet nélkül indulhat el a csontpusztulás.

 

Súlyos hematológiai betegségeknél nem szimpla vérszivárgás tapasztalható. Ilyen esetekben a vér már-már folyik az ínyből egy egyszerű fogmosás alkalmával. Ha a beteg ezt tapasztalja, rendszerint annyira megijed, hogy azonnal orvoshoz fordul a problémával, és nem is tehetne ennél jobbat. A fogorvos a vizsgálat után megállapítja, hogy milyen további vizsgálatokra van szüksége a betegnek, belgyógyászhoz, hematológushoz vagy más szakorvoshoz küldi a pácienst. Ezekben az esetekben laborvizsgálat javallott.

 

A terhességi ínygyulladás egy speciális eset, és bár ilyenkor is a nem megfelelő szájhigiénia okoz gyulladást, „normál” esetben az adott mennyiségű baktérium még nem okozna különösebb gondot.

 

A fogínyvérzés terhesség alatt annyiban más, hogy az amúgy elfogadható mennyiségű plakkra intenzívebb válaszreakciót ad a szervezet a magzat védelme érdekében.

 

 

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünk