Mi okozza a fog elszíneződését?

2022. június 6.

A fogainkat szép fehéren szeretjük, és meg is teszünk mindet, ennek megtartása érdekében.

 

Előfordul azonban, hogy a fehér szín is zavar minket. No, nem az egyenletes fehérségről van szó, hanem amikor fehér foltok formájában jelentkezik a fogon. Sajnos ez egyáltalán nem ritka jelenség.

 

Nézegetjük, gondolkodunk, hogy vajon mi okozhatja, hiszen a fogaink nem rosszak, nem szuvasak, mégis ott vannak a fogainkon ezek a zavaró foltok. De miért?

 

Egyáltalán baj, hogy ott vannak? És hogyan tudunk tőlük megszabadulni?

 

Ahhoz, hogy ezekre a kérdésekre választ kaphassunk, először is tisztában kell lennünk a fogak felépítésével. A fogzománc senki számára nem lehet ismeretlen fogalom.

 

Legyen szó mechanikai sérülésekről, baktériumokról, vagy külső, mondjuk hideg vagy meleg ingerekről.

 

Előfordul azonban, hogy ezt a védelmet nem tudja tökéletesen ellátni, ennek genetikai, fejlődési vagy életmódbeli okai is lehetnek. Ez a betegség hypoplasia, és sárga vagy épp fehér foltok formájában nyilvánul meg leggyakrabban.

 

A fog elszíneződése komoly problémát jelenthet!

 

Számtalan oka lehet a fogaink elszíneződésének. Néha csak ideiglenesen festik be valamilyen ételek vagy italok, de amikor tartósan tűnik el a hófehér ragyogás, akkor már tennünk kell ellene.

 

Sárga színű elszíneződés a fogon

 

A leggyakrabban a sárga színű fogak miatt szégyenkezünk, ám nem csak esztétikai problémát jelentenek ezek az elszíneződések, hanem komoly fogbetegségek előjelei vagy tünetei is lehetnek.

 

A sárga fogak kialakulásához vezethet genetikai hajlam, gyógyszer szedés, fogtömés vagy pótlás, de nem megfelelő táplálkozás, dohányzás, esetleg túlzott kávé vagy tea fogyasztás is.

 

Barna színű foltok megjelenése a fogon

 

A másik nagy problémát a fogakon megjelenő barna foltok jelentik, melyek akár teljesen be is feketedhetnek az idő múlásával, ha nem kezeltetjük őket azonnal. Akárcsak a sárga fogaknál, a barna és fekete foltoknál is az ételek és italok a fő kiváltó okai az egészségkárosító hatást kifejtő csúnya flekkeknek. Természetesen a nikotin és a kávé is rásegít ezen foltok egyre erősödő látványához.

 

A különböző elszíneződések (legyen szó akár sárga, barna, fekete vagy éppen fehér) olyan betegségekkel párosulnak mint a fogkő és a fogszuvasodás. Innen pedig egyenes út visz a lyukakhoz és más fogágyi megbetegedésekhez, melyek akár a fogaink elvesztéséhez is vezethetnek.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.