Miért fájhat fogtömés után a fogam?

2019. szeptember 9.

Tegnap voltam fogorvosnál! Nem ér hogy már megint fáj a fogam!

 

Ha Ön ebben a cipőben jár, ez valóban kellemetlen érzés. Dühösség, csalódottság és értetlenség kísérheti, ha a fogorvosnál eltöltött “kellemes” félórák után este vagy másnap fogfájásunk támad az érintett területen. A dühöt sajnos így a blogon keresztül nehéz enyhíteni, de a csalódottságot talán tompíthatja némi információ, ha megvilágítom, mi állhat az ilyenkor fellépő fogfájás hátterében.

 

Egy fogtömés akkor jó, ha nem tudunk a létezéséről, miközben ellátja mindazokat a funkciókat, amelyeket az egészséges fogszövettől várnánk el.

 

Hogy megértsük a fogtömés utáni fogfájdalom lehetséges okait, a fogszuvasodástól kell kezdenünk. A fogszuvasodás lényege, hogy a fog szövetei felpuhulnak, szétesnek. Amíg ez a folyamat a fogzománcban van, addig akár visszafordítható is lehet, de ha a dentint eléri, a szövet biztosan fellazul. A fogtömés alkalmával a fogorvos a felpuhult dentin és szétesett zománc eltávolítását végzi. Az eltávolított szövet mennyiségétől függően alakul ki a kisebb vagy nagyobb üreg, melyet a fogtömés anyaga tölt majd ki újra.

 

A kialakított üreg alja nagyon fontos. Minél közelebb kerül ugyanis a fog középső tengelyében levő fogideg kamrához, annál érzékenyebb a fog a beavatkozásra, annál nagyobb eséllyel alakulhat ki a fogtömés után utófájdalom.

 

Összeszedtem a fogtömés utáni fogfájdalom leggyakoribb okait és a legjellemzőbb fogfájdalom típusokat

 

Fogtömés utáni fogfájdalom, inkább érzékenység, mely lassan csökken, de egyre jobb:

 

Amennyiben a fogszuvasodás mélyre hatolt, azaz nagy mennyiségű fogszövet esett szét, a fogtömés számára kialakított üreg alja nagyon közel kerül a fogidegkamrához. A fogtömés alá ebben az esetben úgynevezett alábélelés kerül, mely segít a fog számára, hogy jobban elviselje a fogat ért nagy traumát. Egy nagy “fogseb” feldolgozásához azonban idő kell, előfordulhat, hogy a fog néhány napig még érzékenyen reagál, majd szépen, fokozatosan megnyugszik.

 

Javaslat: No panic! Bízzunk benne, hogy a fogunkat időben vittük el a fogorvoshoz és adjunk egy kis időt a folyamatnak. Ha 2 hét múlva is érezzük, menjünk vissza kontrollra. Ha javult, de nem az igazi, kb. 6-8 hét múlva kérjünk röntgenes kontrollt. Ha hidegre érzékenyen, de röviden belesajdul, egyébként nincs baja, akkor az a legjobb, a fog él, csak kicsit bibis, meg fog nyugodni.

 

Fogtömés utáni fogfájdalom, egyre fokozódó fájdalommal, kisugárzással:

 

Nagy kiterjedésű, mély szuvasodások esetén, ha a fogorvos kis esélyt is lát a gyógyulásra, azaz a fog életben maradására, akkor fogtöméssel próbálkozik. Ám sajnos, ez nem minden esetben érkezik idejében. Ha a szuvasodás már hosszú ideje fennáll és nagyon mélyen érinti a szöveteket, a fogtömés ellenére a fog dönthet úgy, hogy nem marad életben. Ekkor a fogtömés után a fájdalom erősödhet, majd fogideg gyulladás alakulhat ki. A fogideg gyulladás a legelviselhetetlenebb fogfájdalom. Estére erősödik, sokszor kisugárzik úgy, hogy a páciens már nem tudja meghatározni, melyik foga is fáj.

 

Javaslat: Kérjünk mielőbb időpontot kezelésre. Addig is szerezzünk be fájdalomcsillapítót, legalább a vény nélkül kapható termékeket. Ne csapjuk be magunkat, ha reggel javul, de este ismét elviselhetetlen. A fogideggyulladás sajnos ilyen, hullámzik. Menjünk vissza mindenképp! A terápia a gyökérkezelés. Igen, ez rossz hír, de minél hamarabb jutunk a kezeléshez, a fogbél erős befertőződésének esélye annál kisebb, így bár gyökérkezelt módon, de a fogunk mégis nagy eséllyel a szánkban maradhat.

 

Fogtömés utáni fogfájdalom, mely hol tompább, hol erősebb, majd ráharapásra vagy melegre való fájdalom jelentkezik:

 

Nagy szuvasodások esetén előfordulhat, hogy már a fogideg kamrába is jutnak baktériumok, melyek a fogideg elhalás felé viszik el a folyamatot. A fogideg elhalása történhet lassan, szinte tünetmentesen. A legjellemzőbb tünetek inkább tompa fájdalmak, ráharapásra vagy meleg italra való fájdalom vagy érzékenység. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy a fogorvos időnként ellenőrizhesse röntgen segítségével a fogakat, mert a fog elhalása után a csontban alakul ki gyulladás, mely röntgen segítségével vehető észre.

 

Javaslat: nagyon mély fogtömés esetén, ha egy kellemetlen, időnként feltűnő tompa fájdalom megmaradt, 6 hét múlva kérjünk időpontot röntgenes kontrollra. Legyünk ebben tudatosak! Ne odázzuk el, ne dugjuk a fejünket a homokba. Csak néha fáj, van hogy hetekre semmi, aztán megint valami. Ez nem oké! Ilyen esetben a fogat ellenőrizni kell, és ha röntgenen is látszódnak a tünetek, a fogat gyökérkezelni kell. Ilyen esetben már csak gyökérkezeléssel kerülhetjük el a súlyosabb szövődményeket, például a foghúzást, vagy a gyulladás továbbterjedését a csontban.

 

Fogtömés utáni fogfájdalom, mely egy-egy ponton élesebb fájdalmat vagy érzékenységet jelent, elsősorban ráharapáskor, egyébként tünetmentes:

 

A mély fogszuvasodás terápiája a fogtömés. A fogtömés, ha fehér esztétikus tömőanyagból készül, technikájából adódóan enyhén zsugorodik. Ezt a jelenséget a fogászatban zsugorodási stressznek hívjuk. E “stressz” a fogban érzékenységet okozhat, mely lassan múlik, de elmúlik! Teendő: 2-3 hét múlva kérjünk időpontot kontrollra. A fogorvos ellenőrzi, hogy él e a fog. Amennyiben igen, leggyakrabban türelmet javasol, és valóban, az érzékenység lassan csökkenni fog. Ritkábban töméscsere is szóba jöhet, esetleg másik tömőanyag választásával.

 

Tudásbázis: A zsugorodási stressz enyhítésének vagy elkerülésének egy módja, ha a fogtömés technikáját a kifejezetten erre kialakított módszerrel végzi a fogorvos. Az egyik ilyen lehetőség az SDR fogtömő anyag alkalmazása, mely segítségével a zsugorodási stressz és az esztétikus fogtömést követő “normál” utófájdalom kialakulása minimalizálható. 

 

Fogtömés utáni fogfájdalom, elsősorban ráharapáskor, magasabb fogtömés következtében:

 

A fogtömés elkészítésekor a pácienseink 99,9%-ban érzéstelenített állapotban vannak. Elérzéstelenített helyzetben kell tehát a fogtömés felszínét beállítani. Az érzéstelen szájjal való összeharaptatás, főleg úgy, hogy előtte a páciens már fél órát tátott szájjal feküdt a fogorvosi székben, nem egyszerű feladat - sem a páciensnek, sem a fogorvosnak. Bizonyos esetekben előfordul, hogy rögtön a tömés után nem sikerül megfelelően kialakítani a fog felszíni barázdáit és csücskeit, ilyenkor a fogtömés “magas” lesz. Ha a tömés magas, azzal érdemes mielőbb visszamenni a fogorvoshoz és a tömés beállítását kérni érzéstelenítés nélkül. A magas fogtömés nem tesz jót a fognak, a fogágynak, sőt az állkapocsízületnek sem.

 

Javaslat: Vissza a fogorvoshoz, fogtömés beállításra, harapás ellenőrzésre. Hónapos, teljesen felesleges szenvedéseket előzhetünk meg vele. Érzéstelenítés nélkül az ízületet jó pozícióban tartjuk összeharapáskor, a fogorvos pedig ügyesen ellenőrizni képes az összezárási pontokat. A nem megfelelő érintkezést lesimítja. Ez teljesen fájdalommentes, 2-3 perces művelet.

forrás:budapestdental

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.