Milyen a jó műfogsor?

2019. július 7.

Korona, híd, implantátum, vagy teljes protézis? A páciensek gyakran szembesülnek azzal a kérdéssel, melyik a jó fogpótlás. A választás során nemcsak esztétikai szempontok játszanak szerepet. A fogpótlás nagymértékben meghatározza a rágórendszer működőképességét, és ezzel az ember táplálkozási lehetőségeit és egészségét.

 

A foghíj nem bagatell dolog, és nem szabad félvállról venni, mert bizonyos körülmények között súlyos bántalmakat idézhet elő. Mivel a fogak kölcsönösen támasztják egymást, egy fogsoron belül a hiány hatására eltolódhat a harapás egész egyensúlya, és ezzel további fogvesztés állhat elő.

 

Ez azonban még nem minden. Ha egy fog állása megváltozik, zavart szenved a felső és alsó állkapocs harmóniája is, és ez természetellenesen megterheli az állkapocs izomzatát. Ennek fejfájás, szédülés vagy fülzúgás lehet a következménye. Az állkapocs alatt a nyakcsigolyák is érintettek lehetnek, és ezzel olyan komoly problémák léphetnek fel, mint a váll- és hátpanaszok, de akár a medence helytelen állása is. A fogpótlásra tehát mindenképpen szükség van, ha egy fogunkat elveszítettük vagy ha kitört.

 

A fogvesztés legfőbb oka nem a rettegett szuvasodás, sokkal inkább a parodontitis, a fogínynek baktériumok által előidézett gyulladása. Ha nem kezelik, megtámadja a foggyökereket és az egész fogtartó appatárust, emiatt meglazulnak a fogak, és végül kiesnek. A betegség alattomos voltát mutatja, hogy általban fájdalommentes, és a vele járó ínyvérzést a páciensek nem veszik komolyan. Így a gyulladás észrevétlenül halad előre, míg a fogakat kockára tévő valódi veszéllyé nem válik. Egy német felmérés szerint a súlyos ínygyulladás a felnőttek 20,5 százalékánál, az idősek 39,8 százalékánál figyelhető meg. Átlagon felül érintettek a férfiak és a dohányosok.

 

 

De nemcsak a parodontitis okoz fogvesztést. A fogorvoslás tudománya sokáig zavaró gócoknak tartotta a halott fogakat, és ezért teljes eltávolításukat javasolta. Ugyanakkor a gyökérkezelés lehetőséget ad az ilyen fogak megtartására, további egészségi kockázat nélkül. A szervezet számára még mindig ez a jobb megoldás, mivel a fogpótlás mindig idegen test marad a szervezetben, és ezzel terhelést jelent a páciens egészsége számára.

 

Az implantátumok divatosak, de időskorban inkább a protézis jellemző

Ha mégis elveszítjük egy vagy több fogunkat, feltétlenül pótolni kell őket. Erre többféle lehetőség is kínálkozik, alapvetően szilárdan ülő és kivehető pótlásokat különböztetünk meg.

 

A 35–44 évesek körében jellemzőek a szilárd pótlások, míg az idősebbeknél még mindig túlnyomó többségben vannak a kivehető megoldások. Mindkét korcsoportban jelentősen növekszik az implantátumok aránya, amit a szakértők azért tartanak jó megoldásnak, mert nagyobb stabilitást és jobb rágóteljesítményt eredményeznek.

 

Ehhez jön még a kivehető fogsor, ami a mai napig tabu témának számít. Elriaszthatja az embereket a protézis műkülseje, kattogó hangja, vagy éppen az attól való félelem, hogy kiesik. Az érintettek attól is félnek, hogy elveszítik ízlelőképességüket, és ezzel az evésben lelt örömüket. Vannak azonban olyan esetek, amikor a protézis az egyetlen megoldási lehetőség a rágóképesség visszaállítására. Ha öt egymás melletti fog hiányzik, vagy az egyik, vagy mindkét állkapocsból teljesen hiányoznak a fogak, akkor nem lehet szilárdan ülő fogpótlást behelyezni.

 

 

Elviselhető-e vagy sem? A tesztek választ adnak a kérdésre

Minden fogászati anyag testidegen anyag, amelyre a szervezet bármikor érzékenyen reagálhat. Éppen ezért minden fogpótlásnál felléphet kilökődés vagy allergia. Emiatt olyan fogászati anyagot kell használni, amely a páciens szervezetét a lehető legkevésbé terheli meg. Különösen vonatkozik ez az allergiásokra, illetve a krónikus betegekre, akiknek a szervezete már amúgy is terhelés alatt áll. Ilyen esetekben a teljesen kerámiából készült fogművek jelentenek alternatívát, ezek ugyanis semmilyen fémet nem tartalmaznak, és ezért a szervezet számára jól elviselhetők.

 

Hogy valaki melyik anyagot tudja a legjobban elviselni, azt speciális vizsgálatokkal lehet megállapítani. Ilyen például a limfocita transzformációs teszt (LTT teszt). Ennek során a páciens fehér- vérsejtjeit laboratóriumban kapcsolatba hozzák a fogpótlás anyagával, és megfigyelik az immunrendszer reakcióját. (Ez a vizsgálati módszer Magyarországon nem elérhető.) Az ára nagyjából 60 euró anyagonként. De az elviselhetőséget lehet tesztelni kineziológiával, elektroakupunktúrával és más egyéb eljárásokkal is.

 

Néhány páciensnél hasznos lehet, ha kiegészítésként orvos vagy természetgyógyyász is megvizsgálja az immunrendszer működését. Erre számos módszer kínálkozik, például vérvizsgálattal felállított immunstátusz vagy kineziológia. Ha gyengeségek mutatkoznak a szervezet védőrendszerében, először tanácsos immunstabilizálást végezni, és csak utána jöhet a fogpótlás.

 

Ha fogászati operáció szükséges, a célzottan alkalmazott homeopátiás készítmények segítenek, például Arnica, Phosphorus, Hypericum és Staphisagria. Ezek megelőzik a fájdalmat, a duzzadást és a vérzést, valamint elősegítik a gyors sebgyógyulást. A holisztikusan dolgozó fogorvosok többnyire megfelelő kísérő terápiát is ajánlanak, egyébként bevonhatunk homeopátiás orvost, természetgyógyászt.

 

 

Az idegen fogakhoz előbb hozzá kell szoknunk

Először minden fogpótlás idegennek érződik. Nagyjából négy hétig tart, mire hozzászokunk az új érzéshez a szánkban, és nem mindig arra gondolunk. Ha beszédproblémák lépnek fel (például selypítés, sziszegés vagy nem teljesen tiszta kiejtés), a hangos olvasás vagy éneklés segít. Ezzel a nyelv hozzászokik az új szájfelépítéshez. A nyomás érzése a hozzászokás ideje alatt nem ad okot nyugtalanságra, hanem a hozzászokás normális folyamatához tartozik. A protézis optimális állásának kialakításához általában több vizsgálat és lenyomatvétel szükséges a fogorvosnál. Bár a protézis kivehető, csak tisztításkor szabad kivenni a szájból. Ha valaki nem hordja rendszeresen a műfogsorát, az állkapocsnak hiányzik a rendszeres rágási nyomás, és lassan leépül. Ez azért gond, mert a műfogsor egy idő után lötyögni kezd és alá kell bélelni.

 

A műfogsort naponta, lehetőleg minden étkezés után puha kefével vagy speciális protéziskefével meg kell tisztítani. Ehhez használjunk langyos vizet vagy kíméletes, gyógyszertárban kapható protézistisztító szert. Ezek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek elpusztítják a baktériumokat és letisztítják a lepedéket. A makacs elszíneződések ellen, mint vörösbor, tea, nikotin, az otthon is elvégezhető ultrahangos fürdő segít.

 

Hidak és részprotézisek esetén a tartófogakat különösen fenyegeti a szuvasodás és az ínysorvadás. Ha baktériumok támadnak rájuk, a fogpótlást el kell távolítani és új megoldást találni. A fogpótlás és az implantátum ápolására ugyanazok a szájhigiéniai eszközök alkalmasak, mint a normál fogápolásra: fogkefe, interdentális kefe és fogselyem.

 

A répateszt megmutatja, mennyire ül jól a fogpótlás

A rágóapparátus állapotát a legtöbb páciens pozitívabban értékeli, mint amilyen valójában. A fogpótlás állapota jól vizsgálható az úgynevezett répateszttel. Ehhez szükség van egy 2 cm átmérőjű és 1 cm vastag szelet sárgarépára, amelyet 45 másodpercig kell rágni. Utána a kiköpött anyagban a répadarabkák méretét megvizsgálni, és 1-től 6-ig értékelni. Az 1-es a nagyon finomra, a 6-os a nagyon durvára rágott répát jelenti. A 3-as érték fölött már megalapozott a gyanúja annak, hogy a rágószervek funkciója csökkent, ezért feltétlenül fogorvosi kivizsgálásra van szükség.

 

A fogpótlás invesztálás a jövőbeli egészségbe, mivel a rágóapparátus állapota lényegesen befolyásolja a tápláltsági állapotot. A nem megfelelő rágóapparátus hiányos vagy alultápláltsághoz vezethet. A rosszul illeszkedő fogpótlás következménye csökkent rágóteljesítmény lehet, és a táplálék nem aprózódik fel kellően kicsire. Ezt a nyál csak részben képes ellensúlyozni. Mindez oda vezet, hogy a bélben nem szívódnak fel kellően a vitaminok és a tápanyagok, és a páciens hiába táplálkozik megfelelően, ezek az anyagok kiválasztódnak.

 

A szilárdan ülő fogpótlásnál jobbak a vérértékek

A helyzetet tovább rontja, hogy sok, romlott rágóképességű páciens hajlamos a nehezen rágható zöldség-gyümölcs helyett pépeset, mondjuk puha kenyeret enni. Ez utóbbi ételek viszont sok szénhidrátot tartalmaznak, amely megter­heli az emésztőrendszert. A vitaminhiány gyengíti az immunrendszert, így az illető hajlamosabb lesz a fertőzésekre. A tanulmányok szerint a rosszul ülő műfogsorú vagy hiányos fogazatú emberek gyakrabban betegszenek meg és panaszaik súlyosabbak, mint az egészséges fogúak. Többek között megnő körükben a parodontitis-baktérium fertőzésveszély, ami további fogak elveszítéséhez vezet. Ezt az ördögi kört csak úgy lehet megszakítani, ha jól illeszkedő fogpótlást kapnak. A legújabb kutatások szerint a szilárdan behelyezett (nem kivehető) fogpótlás jobb rágóteljesítményt ad. Az ilyen pácienseknek jobbak a vérvizsgálati eredményei, mint a kivehető műfogsorú társaiknak.

  

Fogpótlási ábécé

A fogorvoslás egy sor lehetőséget kínál a hiányzó fogak pótlására. A fogpótlást félévente ellenőriztetni kell, hogy jól ül-e és megfelelő-e a működése.

 

Szilárdan ülő fogpótlások

 

Korona: koronát akkor lehetséges behelyezni, ha a pótlandó fog még jól ül az állkapocsban. Általában letörött fogak pótlására használják. A lecsiszolt fogra kerámiából vagy fémből készült korona kerül. Élettartama akár húsz év is lehet.

 

Híd: ilyenkor a hiányzó fogat „hidalja át” a pótlás. A hidat egészséges szomszédos fogakra helyezik fel, amelyek pillérként szolgálnak. Ezeket először le kell csiszolni. Egy híd élettartama 15-20 év. Hátránya, hogy a tartófogakat, ha egészségesek is, le kell csiszolni. 15 év elteltével a hidak 56 százaléka még jól működik.

 

Implantátum: mesterséges foggyökér titánból vagy kerámiából, amelyet közvetlenül az állkapocsba helyeznek. Erre jön a fogpótlás. Előnye, hogy nem kell ép szomszédos fogakhoz hozzányúlni. A statisztikák szerint 5 év elteltével az implantátumoknak még 65 százaléka jól működik. A megoldás alkalmazható idősebbeknél és krónikus betegeknél (például cukorbajosok) is. Ez utóbbiak esetében a ma alkalmazott cirkon-dioxid, titán és kerámia nem okoz gyulladást és fogvesztést. A jó implantátum egész életre szól.

 

Protézis: kivehető műfogsor. A nem teljes protézist speciális módszerekkel rögzítik a pillérfogakon. Ezzel jobb tartást lehet elérni, mint a teljes protézisnél, amelyet csak a szívóhatás tart a helyén. A részprotézis 8-10 évig tart. A teljes protézis műanyagból készül, ezt helyezik a teljesen fogatlan ínyre.

forrás:tgy-magazin.hu

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.