Mit tegyen, ha Ön még foghúzás előtt áll?

2019. július 7.

Érzi, hogy egy fogával gond van? Esetleg már járt fogorvosnál, és ő megerősítette, hogy az a bizonyos fog menthetetlen? Bármely testrész elvesztése nagy trauma. Egy fogat éppúgy elgyászolunk, mint bármit, ami addig volt és azután nincs. Ki tudatosan, ki tudattalanul dolgozza fel, de a veszteség megtörténik. Ha azonban van tudatosság, van lelkierő akkor a veszteség mellett hamar felüti a fejét a továbblépés utáni igény. Ehhez szeretnénk emberi és szakmai segítséget nyújtani.

 

Mi történik a csonttal, ha a kihúzott fogat híddal pótoljuk, tehát a foghiány előtti és mögötti fog lecsiszolását választjuk?

 

Ebben az esetben a foghúzás után pár héttel már stabil rágófelszínt és egy szép fogpótlást kapunk. A mosoly helyreállt, a rágófunkció helyreállt.Ez eddig rendben is van. De mi történik a híd alatt a csonttal? A kihúzott fog helyén az új csont szépen kialakul, majd funkció hiányábanelkezd leépülni. Nincs benne fog, amiről közvetlenül a csontra rágóerő hatna, így nincs funkció. A testben minden, ami funkció nélkül marad, sorvadni kezd… A csont a múló évek alatt veszít magasságából és szélességéből.

 

Tegyük fel, eltelt tíz év, és a hidat valamiért le kell venni, egy másik fogat is ki kell húzni…

 

Megtörténik az újabb foghúzás, és újabb csontosodás. Az előző fog helyén már kevesebb a csont, az újabb foghúzással ez nem javul. Szerencsés esetben van még lehetőség egy másik fog bevonására, így ismét híd készülhet, a foghúzás után két héttel megint szélesen mosolyoghatunk és tudunk min rágni.

 

Mi a helyzet akkor, ha valamiért nem lehet hidat készíteni?

 

Kiderülhet, hogy a fogak nem elég stabilak egy új híd biztonságos tartására. Ekkor a röntgen alapján két út vázolódik fel:

  1. Nagyon kevés csont maradt a kihúzott fog(ak) helyén, hiszen sok idő eltelt a foghúzás óta, így csak kivehető fogpótlással lehet a fogakat pótolni

  2. maradt megfelelő mennyiségű csont, így fogbeültetéssel van lehetőség fix fogpótlás készítésére

  3. Nem maradt megfelelő mennyiségű csont, de csontbeültetéssel még felépíthető a maradék csont annyira, hogy a fogbeültetés elvégezhető

 

Mi történik, ha a fogunkat egyáltalán nem pótoltatjuk a foghúzás után?

 

Ez a legrosszabb döntés. A foghiány helyén a csont funkcióját veszti és sorvadni kezd. A foghiány melletti fogak elkezdenek bedőlni, stabilitásuk csökken. Az ilyen fogak mellett könnyebben alakul ki fogínytasak, mely tovább súlyosbítja e fogak tartószerkezetét, így az ilyen fogak elvesztésének esélye megnő. A foghiány gondokat okozhat a fonetikában, szavak kiejtése megváltozhat. A foghúzással a harapás megsüllyed, állkapocsizületi problémák alakulhatnak ki. Már egyetlen fog eltávolítása megváltoztatja a rágóapparátus természetes rendszerét!

 

Ön még csak most tervezi a foghúzást. Még a lehetőségek teljes skálája közül választ, még sok döntési lehetősége van!

 

1. Optimális és tudatos fogpótlás tervezés: Még a foghúzás előtt megbeszéli fogorvosával a foghúzás utáni fogpótlási lehetőségeket. Gondolva a foghúzás utáni csontleépülés lehetőségére figyelembe veszi a fogbeültetés ezzel kapcsolatos előnyeit. Amennyiben a foggyökér nem gyulladt és roncsolás nélkül eltávolítható, sok esetben lehetőség nyílhat az azonnali fogbeültetés elvégzésére, de ezt még a foghúzás előtt kell megtervezni. Amennyiben az azonnali fogbeültetés nem lehetséges, kb. 3 hónap alatt megfelelő új csont alakul ki a fogbeültetéshez és a műtét elvégezhető. A beültetett implantátum funkcióban tartja a csontot, így annak leépülése a biológiai leépüléssel egyformán zajlik. További előny, hogy a foghiányt határoló fogakat sem kell lecsiszoltatnia. Hátrány: valamivel drágább, és lassabban készül el. Hosszú távú előnyei azonban ezt sokszorosan kárpótolják

2. Tudatos fogpótlás tervezés: Kihúzatja a fogát és tájékozódik. Még nem dönt a fogbeültetés mellett sem ellene, egyelőre várakozik, és információkat gyűjt. Megkeresi az Önnek optimális és szimpatikus fogorvost és fogimplantátum márkát. A foghúzás helye fél év alatt szépen gyógyul, ez időn belül a fogbeültetés optimálisan elvégezhető.

3. Gyors helyreállítás: Foghúzás után gyors helyreállítást választ és hídpótlást csinál. A hídpótlást gyönyörűen és tartósan el lehet készíteni, lehet, hogy 20 évig sem lesz vele baja, rágni és mosolyogni is tökéletesen lehet vele. Azonban mindenképp érdemes tudnia, hogy a foghiány alatt a csont lassan elsorvad. Így évekkel később ez a jelenség problémákat okozhat.

4. Helyreállítás nélkül: A foghúzás után nem kéri a terület helyreállítását. Ezzel elsősorban pénzt és időt spórol, de csak rövid távon. Ebben az esetben a foghiány helyén a funkcióját vesztett csont visszahúzódik, a foghiányt határoló fogak a hiány felé kezdenek dőlni. A dőlés következtében a hiány helye beszűkül, ez is akadályozza a későbbi fogbeültetést, illetve a bedőlő fogak stabilitása csökken, így ezek elvesztésére is hamarabb kerülhet sor. Ez a verzió a lehető legrosszabb, ha a fogbeültetésről hallani sem akar, akkor is jobb megoldás a hídpótlás, mintha pótlás nélkül hagyja a területet. A további következmények, mint az esztétikai hátrány - látszik, hogy hiányzik a fog, vagy a fonetikai problémák, pl. pöszeség, illetve a harapási rendellenességek kialakulása (süllyedő harapás) szintén lehetséges következmények.

 

Mit tegyen, ha az optimális megoldást szeretné?

 

Jöjjön el egy állapotfelmérésre és tájékozódjon a lehetőségekről! Az állapotfelmérés és konzultáció még nem jelent elköteleződést, azonban számos lehetőség felvázolható fel, azok előnyeinek és hátrányainak megismerésével, illetve az egyes kezelési alternatívák árai is kikalkulálhatóak. Amennyiben fogbeültetéssel kapcsolatban is érdeklődik, az alábbi csomagban érdemes gondolkodni:

  •  állapotfelmérés, konzultáció a szakorvossal

  •  panoráma röntgen felvétel

  •  3 Dimenziós Ct felvétel a csontviszonyok alapos és biztos feltérképezéséhez, és az implantáció megtervezéséhez

forrás:budapestdental.hu

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.