Mit tehetek, ha gennyes a fogam?

2019. november 11.

Ha fáj és a fogunk, és esetleg fel is van dagadva az arcunk, akkor általában először fájdalomcsillapítóhoz nyúlunk.

 

Ha megjelent egy gennyzacskó valamelyik fogunk mellett, az ínyünkön, akkor az félreérthetetlen jele annak, hogy gyulladás van az egyik fogon. Ebben a cikkben elmondom, mit kell tenni gennyes fogzacskó esetén, mit nem szabad bevenni, de a legfontosabbat már most mondom, hogy jelentkezz be a kedvenc fogorvosodhoz.

 

A gennyes fog és a gyulladás nem játék!

 

Mik a gennyes foggyulladás okai és szövődményei?

 

A gennyes fog nem előzmény nélkül alakul ki. Ha baktériumok jutnak a szövetekbe, az immunrendszer maga küldi oda a védekező sejteket, amelyek elkezdik elpusztítani a behatoló kórokozókat. Ilyenkor nemcsak a baktériumok, hanem maguk a védekező sejtek is áldozatul esnek.

 

A genny valójában elhalt szövetmassza.
A gennyes fog jelenléte arra figyelmeztet, hogy gyulladás van, vagyis valamelyik fog be van gyulladva. Egy kis fricska a természettől... nem mindig az a fog beteg, ahol a genny látszik az ínyen.

 

A gennyes fog kialakulásához fogszuvasodás, majd fogbélelhalás vezet. A szuvas üregen keresztül a fog belseje fertőződik baktériumokkal. A baktériumok mérgeket, úgynevezett toxinokat termelnek. A toxinok lassan átszivárognak a gyökércsúcson keresztül a mélyebb, szövetek felé.

 

Természetesen az immunrendszerünk hamarabb vesz tudomást erről, mint ahogy mi a tüneteket érzékeljük. Az immunrendszer válasza a gyulladás, majd ez a folyamat hozza létre a gennyzacskót. Ha nem történik kezelés, a genny utat keres magának, és kitörhet a fogíny felé, kis fehér gennyes puklit alakítva ki a fogínyen. Ez, bár sokan megijednek a tünettől, a gyulladás könnyebbik verziója, mert a genny a felszín felé tör.

 

Rosszabb esetben az is lehetséges, hogy súlyosabb gyulladásos következményekkel jár a folyamat, és a genny nem a felszín felé, hanem a mélyebb szövegek felé is halad. Ilyenkor sajnos életveszélyes helyzet is kialakulhat.

 

A gennyes fog nem játék, mielőbb kezelést igényel!

A gennyes fog vagyis a foggyulladás szövődményei:

 • A gennyes fog elhal, de leggyakoribb esetben a fog gyökérkezeléssel szerencsére menthető
 • Előfordulhat a fog elvesztése
 • Sajnos előfordulhat több fog elvesztése is
 • Csontpusztulás indul el a fog, fogak körül, ezért mielőbb be kell avatkozni, a folyamatot leállítani
 • Mély szöveti gyulladás, mely a szöveti membránokon keresztül mélyen a mellkas felé illetve az agy felé is eljuthat, ez életveszélyes állapothoz is vezethet!

 

Szívből javasoljuk, senki ne vegye könnyedén a gennyes fog tüneteit. Az időben kezelt fogak gyökérkezeléssel sokszor megmenthetőek!

 

A gennyes fog tünetei a gyulladási folyamatból következnek

 

A feldagadt arc fájdalmas, súlyos és ijesztő következménye a fogszuvasodás következtében elhalt fognak. Ez a látványos része, de lehetnek más tünetek is.

 • Fájdalom van a fognál, a fogínynél, vagyis a gyulladt területen.
 • Előrehaladottabb állapotban a gyulladás vörös színű az ínyen
 • Meleg érzet, sőt akár láz is előfordulhat.
 • A fogat duzzadtnak, nagyobbnak, hosszabbnak érezhetjük
 • Száj rossz szagú, sőt bűzös
 • Érezzük a gennyzacskót, esetleg látjuk is az ínyen
 • Egyes esetekben a gennyzacskó egy nyíláson (fisztula) keresztül már ürül is a száj felé. Ez utóbbi esetén csökken a nyomás a fogban, ezért csökkenhet a tünetek erőssége.

 

Figyelem!

Amennyiben a tünetek erőssége átmenetileg csökken, nem jelenti azt, hogy a gyulladás, a gennyes fertőzés magától elmúlik. Sőt, ilyenkor a későbbiekben esetleg komplikációk merülhetnek fel, mert a fertőzés, a baktériumok tovább és mélyebbre is eljutnak.

 

Mindez csak átmeneti kikönnyülést hoz a fájdalomban! Ideje mielőbb fogorvoshoz fordulni!!!

 

Mit tegyél, mit ne tegyél gyulladt, gennyes fogaddal? Jöhet a gyógyszer?

 

Szót kell ejtsünk az antibiotikumról. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az nem játék, az antibiotikum nem aszpirin! Az orvos, a fogorvosod fel fogja írni az antibiotikum kezelést, amennyiben szükségesnek ítéli. Viszont ha nincs rá szükség, akkor teljesen felesleges kitenned magad azoknak az esetleg komoly szövődményeknek, amik rövid és hosszú távon lehetségesek. Mindig mérlegelni kell az előnyt és a hátrányt.

 

Figyelem!

Az antibiotikum nem jut be a fog belsejébe! Csak a fog körüli szövetekben hat, tehát átmenetileg csökken a gyulladás, de a fog belseje fertőzött marad és a folyamat újra elindul!

A fog belsejében csak a fogorvos tudja megszüntetni a fertőzést gyökérkezeléssel!

 

A szomszédtól beszerzett antibiotikummal nem jársz jól!
Rövid távon talán fellélegzel, hosszú távon nagyobb bajba sodrod magad!
Ne tedd!
Inkább gyere el fogorvoshoz, hátha meg lehet menteni a fogat gyökérkezeléssel!

 

A helyes lépés a fogorvosi vizit, állapotfelmérés. Itt röntgen készül, így lehet eldönteni, mi legyen a fog sorsa.

Leegyszerűsítve: foghúzás vagy gyökérkezelés.

 

A halogatás a foghúzásnak kedvez

 

A gennyes pukli a fogon még nem biztos hogy foghúzás, a kezelés nem ezen múlik. A röntgen, bizonyos esetben a 3D CBCT röntgen mutatja meg, hogy mi a helyzet a fog körüli szövetekkel. Ez ugyanis a mérvadó. Ha a fog körüli tartószövetek nem szenvedtek még nagyobb kárt, a fogat gyökérkezeléssel meg lehet próbálni megmenteni.

Fontos tudnod, attól, hogy gennyzacskó van a fog mellett az ínyen, még van remény! A siker titka, hogy mielőbb el kell kezdeni a kezelést, tehát a halogatás a foghúzásnak kedvez!

Ha a fogat tartó szövetek nagyon károsodtak, vagy a fog repedt, akkor sok remény már nincs, ebben az esetben jön a szájsebészeti műtét.

 

Jó tanács!
Ha gennyzacskót látunk a fogínyen a fogak közelében, akkor tanácsolom, hogy akkor is keresd fel fogorvosodat, ha a gennyzacskó az egyetlen tünet, amit észreveszel.
A gennyes pukli nem halálos ítélet, van remény, de a gyulladás nem múlik el magától.

 

A fogorvos röntgenfelvétel segítségével megállapítja, hogy melyik fog gyökerétől ered a gennycsatorna, majd ezt a fogat gyökérkezeléssel próbálja meg rendbe hozni.

Forrás:budapestdental

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.