Mit tehetünk a fogkő ellene?

2022. május 5.

A kérdésre roppant egyszerű a válasz: vegyünk részt rendszeres fogászati ellenőrzésen! Olvasóink már megszokhatták, hogy minden problémával egyből a fogorvoshoz küldjük őket, de ez minden esetben helytálló.

 

Az ilyesmi idővel nagy százalékban csak súlyosbodni fog, amíg nem bízzuk hozzáértőre a gond megoldását. Jusson eszünkbe ez legközelebb, amikor vonakodva tárcsázzuk a rendelő telefonszámát a bejelentkezéshez!

 

Persze, a fentebb leírtak mellett a legfontosabb, hogy megfelelően gondoskodjuk a szájhigiéniáról. A helyes fogmosás ugyanis csodákra képes, ha tényleg lelkiismeretesen végezzük azt. Naponta legalább kétszer, megfelelő fogkefével, megfelelő fogrémmel tegyük mindezt, és ne feledkezzünk meg a fogselyem használatáról sem!

 

Ha ehhez még hozzávesszük a rendszeresen fogkőleszedés beiktatását, már mindent megtettünk ép fogaink védelme érdekében. Az igazán nagy figyelemmel végzett fog- és szájápolás pedig minimálisra csökkentheti a fogkőképződést, ez pedig azt jelenti, hogy a fogorvosnak is könnyebb dolga lesz, ha kevesebb fogkövet kell eltávolítania a fogakról. Nem is beszélve arról, hogy mennyivel kevesebb az esélye a fogkő miatt kialakult betegségek megjelenésének.

 

Honnan tudhatjuk, hogy itt az ideje a fogkő leszedésnek?

 

Érdemes egy önvizsgálatot tartani időként, hogy mennyire lehet aktuális számunkra a fogkő-eltávolítás. Összegyűjtöttünk néhány tippet, amivel otthon is könnyű szerrel ellenőrizhetjük, hogy hol is tartunk a fogkőképződés terén.

 

  • ha 6 hónapnál régebben vettünk részt fogorvosi szűrővizsgálaton vagy fogkőleszedésen, nagy eséllyel ismét ideje van egy újabb rendelőlátogatásnak. Még akkor is, ha egyébként semmilyen érezhető vagy szemmel látható panaszunk nincsen. Ekkor a fogorvos ellenőrzi, szükséges-e gondoskodni a fogkő eltávolításáról.
  • a fogkő kialakulásának esélyét számos életmód-tényező is növelheti. Ilyen a rendszeres dohányzás, a tejtermékek gyakori fogyasztása, valamint az időnként elfelejtett fogmosások.
  • az ellenőrzéshez a nyelvünket is bevethetjük: húzzuk végig a fogsor külső és belső ívén is a fogak és az íny találkozásánál. Ha barázdákat, érdes felszínt érzékelünk, akkor bizony felütötte a fejét a fogkő, így minél előbb érdemes megszabadulni tőle. Következő lépésként jelentkezzünk is be a rendelőbe!

 

Ultrahangos fogkő eltávolítás

 

Az ultrahangos fogkő-eltávolítás egyre szélesebb körben elterjedt módszer, sokkal kevésbé kellemetlen, mint a korábbi módszerek.

 

A fogkő leszedés ideje elsősorban attól függ, hogy mekkora területen terjedt ki, pontosan hol helyezkedik el a fogakon, és a fogkövesedés mértékétől is. Az ultrahangos fogkőleszedés akár egy órát is igénybe vehet, de – mint ahogyan azt már említettük – ez személyenként eltérő lehet.

 

Tulajdonképpen hogy is néz ki a depurálás?

  1. Első lépésként állapotfelmérést tesz a doktor, és megkonzultálja a pácienssel, hogy milyen beavatkozásra van szükség a szájüreg állapot alapján. Egyébként a legtöbb fogászati kezelés így kezdődik.
  2. Ezután következik az ultrahangos fogkő eltávolítás. A fogkő leszedés általában nagyjából egy órát vesz igénybe, azonban ez függ a páciens fogainak állapotától. Az ultrahangos depurátor a problémás helyeken már nem biztos, hogy el tudja távolítani a fogkövet, így kézi eszközökkel egészítheti ki a szakember a kezelést. Csakúgy, mint az íny alatti fogkő esetében.
  3. A fogak polírozása sem maradhat ki az eljárás lezárásaképpen. A fogkő leszedés után a fogak felszíne érdes marad, így a fogorvos a polírozó kefével és pasztával varázsolja simává a kezelt felületeket.
  4. Utolsólépésként a szakember tanácsadással látja el a pácienst, különböző módszereket és eszközöket ajánl, melyekkel lassítható a fogkő kialakulásának üteme.

 

A fogkő egy természetes dolog!

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a legnagyobb odafigyelés mellett és a legnagyobb igényességgel végzett fogápolás mellett is megjelenhet a fogkő. A lényeg tehát, hogy ez nem egy ördögtől való dolog, hiszen mindenki érintett benne.

 

A legfontosabb, hogy járjunk rendszeresen szűrésre, és sose hagyjuk ki a fogmosást!

 

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünk