Mitől fájhatnak a bölcsességfogak?

2021. augusztus 8.

Te hallottál már a pericoronitisről?


A bölcsességfogak (harmadik nagyőrlők) kinövése általában 18 és 25 éves kor között indul el. Ez a hosszadalmas folyamat sajnos az esetek többségében egyáltalán nem megy zökkenőmentesen. A részlegesen kibújt bölcsességfog gyakori problémája az úgynevezett pericoronitis, vagyis a fog körüli ínyszövet makacs, fájdalmas gyulladása.

 

Egyáltalán mi értelme van a bölcsességfognak?

 

Ha őszintén akarunk válaszolni: az égvilágon semmi! Ez egy evolúciós maradvány, mely valószínűleg arra szolgált az ősember számára, hogy még a nyers húst és a kemény magvakat is gond nélkül el tudja fogyasztani. A 8-as fogakra tehát gyakorlatilag nem igazán van már szükségünk. A lakosság körülbelül 15%-ának soha nem nőnek ki, és köszönik szépen, jól megvannak nélkülük. Ugyanakkor, ha problémamentesen törnek elő az állcsontból, akkor azért nem olyan rossz dolog, hogy 28 helyett akár 32 foggal is rághatunk.

 

Mi az a pericoronitis?

 

Röviden megfogalmazva: a részlegesen kibújt bölcsességfog körüli íny vérzése és gyulladása. A fog és az íny között kialakult tasak tisztítása rendkívül nehézkes, a baktériumok könnyedén elszaporodhatnak, és ez okozza a kellemetlen tüneteket. A helyzetet tovább súlyosbíthatja, ha a fogak impaktáltak, azaz valamilyen oknál fogva beékelődtek vagy megakadtak az előtörésben.

 

Súlyosságtól függően a pericoronitis tünetei az alábbiak lehetnek:

  • Az érintett fog körüli szövet érzékenysége , eritéma (bőrpír) és ödéma (duzzanat)
  • Gyulladás, genny és fogínyvérzés
  • Rossz íz a szájban, kellemetlen lehelet 
  • Láz vagy hőemelkedés, megnagyobbodott nyirokcsomók
  • Szájzár, a száj nyitásának nehézsége
  • Intenzív fájdalom, mely gyakran kisugárzik

 

Pericoronitis: nem feltétlenül halálos ítélet a bölcsességfogak számára!
Ha a fenti tüneteket tapasztalja, az első és legfontosabb dolog az íny megtisztítása, még akkor is, ha az fájdalommal jár. Használjon kisebb méretű, lágyabb sörtéjű fogkefét és kifejezetten ínygyulladásra javasolt termékeket (speciális fogkrém, antibakteriális öblögető). 

 

Ne felejtse el felkeresni rendelőnket, ahol további tanácsokkal látjuk el a kezelést illetően! 

 

A felesleges, átfedő ínyszövet kimetszésével (circumcisio) a pericoronitis hosszú időre (vagy akár véglegesen) megszüntethető. Ez egy rövid, fájdalommentes műtéti beavatkozás, mely helyi érzéstelenítésben történik. Visszatérő fájdalom vagy újrafertőződés esetén előfordulhat, hogy jobbnak látjuk, ha a bölcsességfog eltávolításra kerül.

Ennek mindig alaposan indokolt döntésnek kell lennie, melyet különböző vizsgálatokkal (például röntgenfelvétel készítésével) támasztunk alá.

 

 

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.