Nemcsak az ínyt, a fogat is pusztítja egy baktérium

2018. október 10.

 

Egy újonnan felfedezett baktérium az ínybetegség mellett azt is kiváltja a szervezetben, hogy a normális esetben védőhatással bíró fehérjék több csontot pusztítsanak el a szájüregben.

 

A kutatók már évtizedek óta tudják, hogy a periodontitiszt, vagyis fogágygyulladást baktériumok okozzák. Eddig azonban nem sikerült azonosítani a baktériumot. "A fogágygyulladás kialakulásáért felelős mechanizmus azonosítása óriási felfedezés" - nyilatkozta a Cell Host and Microbe legújabb számában közzétett tanulmány szerzője, Yizu Jiao, a Michigani Egyetem kutatója.

 

Jiao és munkatársai ezen kívül még egy fontos eredményre jutottak. A fogágygyulladást okozó NI1060 nevű baktérium azt is kiváltja, hogy a szájüregben lévő, normális esetben védőhatású fehérje, a Nod1, a csont pusztulását okozza. A Nod1 normális körülmények között a káros baktériumok ellen harcol a szervezetben.

 

"A Nod1 a bakteriális fertőzések elleni védekező mechanizmusunk része. Úgy segít a védekezésben, hogy aktiválja a neutrofileket, a baktériumok elpusztítására szolgáló vérsejteket" - magyarázták a kutatók. "Ezen kívül a fertőzés alatt el is távolítják a káros baktériumokat. Fogágygyulladás esetén azonban az NI1060 felgyülemlése arra ösztönzi a Nod1-et, hogy aktiválja a neutrofileket és az oszteoklasztokat, mely sejtek elpusztítják a csontot a szájüregben."

 

A szakértők úgy vélik, hogy a fogágygyulladás okának molekuláris szintű megértése abban segíthet a kutatóknak, hogy személyre szabott terápiát fejleszthessenek ki a fogászati betegek számára.

 

házipatika.hu