A nők jobban figyelnek a fogaik állapotára

2018. augusztus 8.

 

A manchesteri Carisbrook Fogászat felmérése szerint a nők átlagosan 92 naponta, míg a férfiak csupán 185 naponta cserélik le a fogkeféjüket

Ez arra utal, hogy előbbiek komolyabban veszik a szájhigiéniát, és fontosabbnak tartják fogaik egészségét.

 

Amint arra dr. Tariq Idrees, a fogászat tulajdonosa felhívta a figyelmet, sűrűnek tűnhet, hogy háromhavonta le kell cserélni a fogkefét, de gondoljunk bele, ennyi időt alatt mennyi baktérium és vírus telepedhet meg rajta. Ma már kaphatók olyan fogkefék is, amelyeken a sörték színe megváltozik, és ezzel jelzik, hogy elhasználódtak, így használójának nem kell észben tartania, hogy ideje újat vásárolni.

 

A felmérésből az is kiderült, hogy a nők 57, a férfiaknak pedig 32 százaléka használ elektromos fogkefét, valamint, hogy a nők évente átlagosan 42 fontot (nagyjából 17 000 forintot) költenek szájápolási termékekre, míg a férfiak csupán feleennyit, 24 fontot (10 000 forint körüli összeget). Arra is fény derült, hogy tízből hét férfi már kérte kölcsön barátnője vagy felesége fogkeféjét, míg a nőknek csak 26 százaléka használta a párjáét, vagyis a nők e téren is jobban odafigyelnek a higiéniára. A nők továbbá kétszer annyi időt töltenek a fogápolással, mint a férfiak, és ebből következően egészségesebbek a fogaik és az ínyük is. Fogkozmetikai kezelést – például fogfehérítést – is ötször nagyobb arányban kérnek nők, mint férfiak.

 

Dr. Idrees hozzátette, hogy a háromhavonta történő fogkefecserét mindenkinek komolyan kellene vennie, sőt a gyerekek esetében ez még gyakoribb lehet, ők ugyanis hajlamosabbak erősebben dörzsölni a fogaikat. Emellett az is ajánlott, hogy időnként áztassuk a fogkefénket egy órára fertőtlenítő hatású szájvízbe, majd alaposan öblítsük ki és szárítsuk meg, mert ezzel is megelőzhetjük a baktériumok elszaporodását.

 

Forrás: Medipress.hu