A nyálkő – a nyálmirigyek leggyakoribb megbetegedése

2021. december 12.

A nyál összetétele: víz, szerves és szervetlen anyagok fehérvérsejtek, hámsejtek és baktériumok.

 

A nyálnak igen sok feladata van:

 

1. Nedvesen tartja a fogakat és a lágy részeket / védi és szinte lemossa azokat, vagyis segíti az öntisztulást.

 

2. Étkezés közben az étel formálásában, bevonásában és csúszóssá tételében is fontos szerepet játszik.

 

3. Baktériumellenes hatása van. Az ízérzést az teszi lehetővé, hogy a táplálék a nyálban oldódik.

 

A nyálmirigyek leggyakoribb megbetegedése a nyálkő, ezek 90%-ban az állkapocs alatti, 10%-ban a nyelv alatti mirigyekben fordulnak elő. Összetételük hasonló a fogkőéhez.

 

Keletkezésük oka valószínűleg az, hogy valamely gyulladás alkalmával levált mirigyhámsejt köré megváltozott összetételű nyálból kicsapódás történik. A kialakult kő állandó gyulladást tart fenn, ez további növekedésére és újabb kövek képződéséhez vezethet.

 

Akár évekig tünetmentes lehet, de aztán szűkítheti, vagy eldugaszolhatja a kivezető csöveket majd a pangó nyál is gyulladást vált ki. Ilyenkor jellegzetes a beteg panasza: ha étkezik vagy csak evéshez készül vagy étvágygerjesztő ételeket lát, az érintett oldalon megduzzad az áll alatti tájék, és a nyálmirigyben feszülő fájdalom keletkezik.

 

A heveny tünetekhez tartozik még a fokozott nyálzás, nyelési nehézség, a környező nyirokcsomók megduzzadása, de láz és szájzár is jelentkezhet.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.